"AA, Sayıştay denetiminden kaçırılıyor"
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın, torba yasada yer alan ‘Anadolu Ajansı’yla ilgili düzenlemenin hukuksuz olduğunu söyledi. 2012’de AA’ya Hazine’den ayrılan kaynak miktarının 130 milyon TL olduğunu anlattı.
- Ege Postası
- 30.01.2014 - 10:02
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, torba yasa üzerine Meclis’te yaptığı konuşmasında, 2012’de Anadolu Ajansı’na (AA) Hazine’den 130 milyon TL kaynak aktarıldığını söyledi. AA’nın Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş özel bir şirket statüsünde olmasına rağmen, personel giderlerinin yüzde 96’sının Hazine’den karşılandığını hatırlattı. Ayaydın, ajansın ‘özel şirket’ gibi gösterilerek Sayıştay denetiminden kurtarıldığını belirtti.
Zaman gazetesinin haberine göre; CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ağan Ayaydın, torba yasa üzerine Meclis’te yaptığı konuşmasında, ‘Anadolu Ajansı’yla ilgili düzenlemeyi eleştirdi. 2012’de AA’ya Hazine’den ayrılan kaynak miktarının 130 milyon TL olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı’nın Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş özel bir şirket statüsünde olmasına rağmen, personel giderlerinin yüzde 96’sının Hazine’den karşılandığını hatırlattı. Anadolu Ajansı gibi özel statüde kurulan diğer ajanslara da Hazine’den kaynak aktarılmasını önerdi. Ayaydın, “Madem devletin bütçesinden Anadolu Ajansı’na para aktarıyorsanız, Anadolu Ajansı gibi, hem de bağımsız haber üreten, bağımsız haber kaynağı olan, daha nice ajanslar vardır. İhlas, Cihan, Ajans Habertürk, Doğan, ANKA, UBA haber ajansları vardır. Bunlara da o zaman kaynak aktaralım. Bunlar da Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş şirkettir, bunlara da kamu kaynağı aktaralım.” ifadelerini kullandı. Ayaydın, Anadolu Ajansı’na 2012 yılında devletin bütçesinden 130 milyon Türk Lirası para aktarıldığını vurguladı. CHP’li vekil, “Peki, özel bir şirketse devletin bütçesinden nasıl para aktarıyorsunu? Eğer kamu ise-ki sermayesinin yüzde 75’i Hazine’nin kontrolünde olan bir şirket nasıl özel şirket oluyo? Amaç Sayıştay denetiminden kurtarmak. Çünkü sermayesi yüzde 50’nin üzerinde olduğu vakit Sayıştay denetimine tabi olacak. Öyle yapıyorlar ki sermayesini yüzde 50’nin altına indirince (özel şirket olarak gösterilerek) Sayıştay denetiminden kurtuluyor ve Anadolu Ajansı bir çiftlik haline geliyor. Bugün Anadolu Ajansı AKP iktidarının çiftliği ve borazanı haline gelmiştir.” diye konuştu.
CHP, geçtiğimiz yıl temmuz ayında AA’nın şirket sermayesi artırımı kararı sonrasında, ajansın yaklaşık yüzde 25’inin mevcut Genel Müdür Kemal Öztürk tarafından alındığı iddialarını Meclis’e taşımıştı. Önerge üzerine konuşan CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, ajansın yüzde 25,66 oranındaki hissenin genel müdürün üzerinde olmasını hukuksuz bir işlem olarak değerlendirmişti.
HİSSELER HAZİNE’YE DEVREDİLMELİ
Sakine Öz, çok önemli tespitlerde bulunmuştu: “Anadolu Ajansı Anonim Şirketi’nde sermaye arttırımı için alınan 20 Nisan 2012 tarihli karar, yüzde 47 hisse sahibi olan Hazine’ye bildirilmiştir. Hazine bu çağrıya olumlu yanıt vererek hisse oranını korumuş ve gereken bedeli (14 bin TL) ödemiştir. (Devlet hissesi yzüde 50’nin altında kalsın diye) Ancak Hazine bir nokta üzerinde özellikle durmaktadır. AA, şirketin hisselerinin yaklaşık yüzde 25’inin sahiplerinin bilinmediğini iddia ediyor, hisse artışını da bu kişilerin ortaya çıkarılması için yaptığını söylüyor. Ancak, AA’nın kuruluşundan itibaren hisse sahipleri ve pay defterlerinde yazılı kişiler bellidir. Gerçekte, 40 yıldır değil, Nisan 2012’den beri yürütülen hisse arttırımı çalışmaları, bulunamadığı savunulan pay sahiplerinin paylarının Hazine’ye devrini engellemek, şirketi kamu denetiminden uzak tutmak amacıyla yapılmaktadır. Daha vahim olanı, denetimden kaçırılmak istenen AA’nın ‘sahipsiz’ diye nitelendirdiği bu hisselerini Türk Ticaret Kanunu hükümlerine ve Hazine’nin tüm uyarılarına karşın, Genel Müdür Kemal Öztürk’ün şahsına 12 bin 825 lira karşılığında devretme usulsüzlüğüne dair iddialardır. Bu satışın miras hukuku ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri açısından büyük sorun içerdiğini net biçimde anlıyoruz. Şirketin yüzde 25’ini Genel Müdür’e veren bu kanunsuz düzenleme, Hazine’nin uyarısında açıkça görülmektedir… Hazine, 9 Nisan 2013’te, AA’ya yazdığı yazıda, ‘Genel Müdür’e ait hisseler, özellikle miras hukuku açısından risk taşıyor. Bu hisseler, Genel Müdür görevden ayrıldığında ya da vefat ettiğinde kime verilece? Sahibi belli olmayan hisseler Hazine’ye devredilmelidir. Hisseler, hukuken Hazine’nindir’ diyor. Anadolu Ajansı’nın çeyrek hissesi, an itibariyle Genel Müdür’ün şahsına verilmiştir. Kimse kimseyi kandırmasın… Genel Müdür’ün görevden ayrılması ya da vefatı durumunda bu hisselerin geleceği ne olacak, şüphelidir.” (Gazeteport)
Yorum Yazın