'Anne sütü' Mecliste
Kadın sağlık çalışanlarının süt izni için kullandıkları saatlerin çalışılmayan saat kabul edilmesi konusu, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından TBMM gündemine taşındı. CHP'li Bakan, Bakan Akdağ'a sordu
- Ege Postası
- 12.05.2017 - 09:32
Kadın sağlık çalışanlarının hakkı olan ilk altı ay için günde üç saat, ikinci altı ay için günde 1.5 saat olan süt izinlerinde bir süre önce düzenlemeye gidildi. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bir süre önce yayımlanan genelge ile süt izni kullandıkları saatler ‘çalışılmayan saatler’ olarak değerlendirildi ve süt izni saatleri için döner sermayeden kesinti yapılması uygulaması başladı.
Hastaneler, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Bebek Dostu Hastaneler’ uygulaması kapsamında ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanı alabilmek için anne sütünün önemi üzerine eğitimler düzenlerken; süt izni kullanan kadın sağlık çalışanlarının ek ödemelerinden kesinti yapmaya başladı.
Genelge ilk olarak İzmir’de Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nde uygulanırken, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde de uygulanmaya başlandı.
Konuyu TBMM gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Tüm dünyada anne sütünün bebekler için öneminin vurgulandığı bir dönemde ve yaşamsal değer taşıyan bu konuda sağlık çalışanı annelerin süt izni kullandıkları saatlerin ‘çalışma saatlerinden’ sayılması ve ücret kesimi yapılmaması yönünde Bakanlığınız yeni bir düzenleme yapmayı planlamakta mıdır'” diye sordu.
BU GENELGEYLE DOĞAL HAKLAR YOK SAYILMIŞTIR
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Bakan, “Bu hafta hemşireler haftası. Hemşirelerin ve tüm sağlık çalışanlarının gerçekten çok fazla çözüm bekleyen sorunları var. İktidar bunların çözümü için düzenlemeler yapacağına sorunları çoğaltmayı tercih ediyor. Özellikle kadın çalışanların en hassas oldukları ‘süt izni’ ile ilgili skandal bir uygulamaya gidildi. Bir yandan süt iznini kullanan sağlık çalışanlarının süt izni kullandıkları saatleri ‘çalışılmayan saatler’ olarak değerlendiriyorlar, diğer yandan anne sütünün önemini anlatmak için eğitim veriyorlar. Anne sütü her bebeğin hakkıdır; ‘süt izni’ her çalışan annenin hakkıdır. Bu genelgeyle bu doğal haklar yok sayılmıştır. Bu konuda sendikaların yaptıkları görüşmelerin ve döner sermaye komisyonlarına yaptıkları itirazların da dikkate alınmadığını biliyoruz. Sağlık Bakanlığı bu yanlıştan dönmeli ve süt izninin ek ödemeden kesilmesi uygulamasından vazgeçilmeli” dedi.
Yorum Yazın