Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Barıştan yana olalım'

'Barıştan yana olalım'

Eğitimci yazar Firdevs Tunçay, “Kalbim Rumeli’de Kaldı" adlı kitabını Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde okurları için imzaladı. Tunçay, “Lütfen hep barıştan, kardeşlikten yana olalım. Mübadele acıları bir kez daha yaşanmasın" çağrısında bulundu.

  • Ege Postası
  • 06.11.2016 - 13:17

Eğitimci yazar Firdevs Tunçay’ın “Kalbim Rumeli’de Kaldı" adlı kitabını Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde okurları için imzaladı. Halka açık panelin de düzenlendiği etkinliğe Ferzan Sarpkaya, Gazeteci Neslihan Perşembe, Karşıyaka Belediyesi kütüphane görevlisi, yazar Deniz Süer, emekli edebiyat öğretmeni, yazar Şükrü Aydın konuşmacı olarak katıldı. Paneli, Atatürkçü Düşünce Derneği Konak Şubesi Başkanı Selçuk Yılmaz, Rumeli türküleriyle renklendirdi. Firdevs Tunçay, “Lütfen hep barıştan, kardeşlikten yana olalım. Ne ülkemizde ne de dünyanın herhangi bir yerinde mübadele acıları bir kez daha yaşanmasın" çağrısında bulundu. Neslihan Perşembe, Firdevs Tunçay ile 2013 yılında “Kalbim Rumeli’de Kaldı" kitabı ile ilgili röportaj sırasında tanıştığını belirterek “Gazete yönetimleri, Firdevs Tunçay’ın kitabındaki gibi insan öykülerine önem verir. Röportajımız 10 Kasım’da yayımlanmıştı. Bu tarih Tunçay’ı çok duygulandırmıştı. Mustafa Kemal Atatürk de Rumeli’de doğdu, yetişti. Bu bölgeden mübadil olarak gelen insanlar, Atatürk’ün, Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarma ilkesini, yaşamlarında birebir uygulayan, destekleyen kişilerdi. Kitaptaki fotoğraflar da bunun göstergesi" dedi. Mübadelenin zorunlu bir göç olduğuna vurgu yapan Perşembe, “Mübadele, ne ırk ne de dil nedeniyle oldu. Din temelliydi. Evlerinden, yurtlarından koparılan insanların acıları bir daha yaşanmasın diye bu kitap yazıldı. Bu anlamda ‘Kalbim Rumeli’de Kaldı’da özellikle Balkan ve I. Dünya Savaşı’nın geçtiği dönem anlatılırken, barışa büyük katkı konuluyor" dedi. Deniz Süer, “Türkiye’nin bazı illeri gibi İzmir’de de birçok aile Rumelili, Trakyalı. Rumeli’de Balkanlar’da 500 yıl boyunca Arnavut'u, Rum'u, Makedon'u, farklı inançlara sahip insanlar, komşu, dost olarak beraber iç içe yaşamışlar. Bu komşular ve dostlar, bir gün niye birbirlerine selam vermeyi bırakt? İnsanlar yüzyıllardır kök saldığı memleketlerinden niye ayrıld? Kitapta da belirtildiği gibi vatanlarından; havası ve suyuyla yoğrulan, damak tatlarına alışan, türküleri içlerine işleyen, dost sıcaklığıyla kalplerinin ısındığı, yüzyıllardır kök saldıkları memleketlerinden ayrıldılar. Kim ayrıld? Türkler ayrıldı. Kim ayrıld? Rumlar ayrıldı. Bugün de dünya üzerinde niye hala birtakım ülkeler, başka ülkelerin topraklarını işgal ediyo? Batı neden Orta Doğu’da geziniyor" diye konuşarak Tunçay’ın kitabından bölümlerle sorduğu sorulara cevaplar verdi. 

Şükrü Aydın, Atatürk’ün Türkiye’sinde özgürce yaşamak için koşarak Anadolu’ya gelen ve sığınan bir aileden olduğunu söyledi. “O dikenin acısı unutulmuyor" diyen Aydın da, “Unutulmayan geride bıraktıklarımız, getirebildiklerimiz. Bugün hala Balkanlar’da, Trakya’da Makedonya’da yaşayan milyonlarca kardeşimiz var. Balkan kültürü ile yoğrulan Firdevs hanım, duyguları yoğun olan bir kişi. Mübadele ile Ödemiş’e gelen, memleket özlemi ile yanan aile mensuplarının yanı sıra tanıdığı diğer mübadillerin öyküsünü kitabında anlatıyor. Gözlerim yaşararak bu kitabı okudum. Sizler de bu kitabı okuduğunuzda, belki de kendinizi bulacaksınız" diye konuştu. 

Etkinlik sonunda Firdevs Tunçay, Karşıyaka Belediyesi’nin katkılarıyla “Kalbim Rumeli’de Kaldı" kitabının üçüncü baskısını ücretsiz vererek, imzaladı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.