Dolar 34,6316
%0.22
Euro 36,4916
%0.52
Altın 2.929,490
%0.39
Bist-100 9.651,00
%-0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi teşekkürü

'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi teşekkürü

İzmir iş dünyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı' sonrası açıkladığı 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketine destek verdi. 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' teşekkürü

  • Ege Postası
  • 19.03.2020 - 10:05

Korona virüsünün Türk ekonomisine etkilerini minimize etmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 milyar TL'lik Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi'nin 3 gün önce dile getirdiği 7 maddelik önlemler paketinin bire bir örtüşmesi Egeli ihracatçıların tespitlerinin doğruluğunu ortaya koydu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi nedeniyle Egeli ihracatçılar adına teşekkür etti. Eskinazi, Korona Virüs salgını sonrasında hükümetin aldığı önlemlerin son derece yerinde olduğunu, son açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile taleplerinin örtüşmesinden dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

Salgının yaygın olduğu İran üzerinden yapılan Orta Asya ihracatlarının TIR güzergâhlarının Gürcistan ve Azerbaycan’a yönlendirilmesi, Bakü-Tiflis-Kars demiryolundan yapılan seferleri günlük 2 bin 500 tondan 6 bin tona çıkarılması, İtalya ve Fransa’ya yapılan Ro-Ro seferlerini, insan teması olmaksızın gerçekleşir hale getirilmesi gibi önlemleri takdirle karşıladıklarını anlatan Eskinazi, "Önceki gün Merkez Bankamız piyasalar açısından oldukça önemli bazı adımları atarak, likidite sıkıntısı yaşanmayacağının garantisini ortaya koydu. Bu kapsamda Merkez Bankamız, ihracatçımız için de çok önemli uygulamalar başlattı. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı vadeli açık reeskont kredi anapara ve faiz ödemeleri Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenerek, azami vade 1 yıl uzatıldı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi dolan reeskont kredilerinin taahhüt kapama süresi de yine 1 yıl uzatıldı. Böylece, ihracatçımız bu süreçteki belirsizliği böylece rahat bir şekilde atlatabilecek" diye konuştu.

TÜM İHRACATÇI SEKTÖRLERİN VERGİ VE SGK PRİM BORÇLARI DA ERTELENMELİ

Hükümetin en büyük önceliğini üretim ve istihdamın sekteye uğramaması olarak kamuoyu ile paylaşmasını çok olumlu olarak değerlendiren Eskinazi şöyle devam etti: "Hükümet ile İhracat dünyası aynı dili konuştuğumuz için mutluyuz. Bu süreçten Hükümet-İhracatçı dayanışmasıyla güçlü bir şekilde çıkacağız. Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteleme kararını doğru buluyor olmakla birlikte bu süreçten tüm sektörler olumsuz etkilendi. O nedenle tüm ihracatçı sektörlerin bu kapsama alınmasını bekliyoruz."

FİNANS KURULUŞLARI SORUMLU HAREKET ETMELİ

Özel ve Kamu finans kuruluşlarının istihdamın muhafazası ve ekonomik büyümenin sürdürülmesi için kredi şartlarını esnetmelerini beklediklerini ifade eden Eskinazi, finans kuruluşların; kredi geri çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama, fiyat artırma, teminat şartlarını zorlaştırma uygulamalarından kaçınarak sorumlu hareket etmelerini istediklerini kaydetti.

Hükümetin, Korona Virüs salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacak olmasını olumlu olarak nitelendiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi sözlerini şöyle özetledi; "İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek olması, Kredi Garanti Fonu limitinin 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılması, Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi, Asgari ücret desteğinin devam ettirilmesi, Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi, Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınması, istihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartılması, küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de alternatif kanallar geliştirilmesi iş dünyası olarak doğru bulduğumuz adımlar."

İŞ DÜNYASINDAN PAKETE DESTEK 

KESTELLİ: AÇIKLANAN TEDBİRLER GAYET YERİNDE

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli: "Korona salgını, küresel ekonomide bir süredir varolan yavaşlama eğilimini sert bir şekilde küçülmeye çevirdi. Küresel tedarik zincirlerinin kırıldığı, serbest dolaşımın fiilen ortadan kalktığı olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Bu krizin az ya da çok, tüm dünyanın refahından çalacağına hiç şüphe yok. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, tüm dünyada devletler bu büyük salgının olumsuz etkilerinin derinleşmemesi ve başka sosyoekonomik sorunlara evrilmemesi için önlemler alıyor. Türkiye de Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 milyar liralık bir önlemler seti ile Korona’nın ekonomideki olumsuz etkilerine karşı ilk büyük adımı attı. Paketin hazırlanması aşamasında iş dünyamızdan  görüş alınmasını değerli ve önemli buluyoruz. Bu sürecin devamında da bu yöntemin sürdürülmesini  diliyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere önlem paketinin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyorum.

Açıklanan tedbirler gayet yerinde ancak ülke olarak bu krizi kalıcı hasar bırakmadan atlatmamızın öncelikli yolunun, üretimi ve üreticiyi güçlü tutmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle çiftçilerimizin kredi, vergi ve elektrik başta olmak üzere tüm borç ve yükümlülükleri için erteleme ve ödeme kolaylığı getirilmesi gerekli. Tarım Kredi borçları ve Eximbank kredi ödemelerinin ertelenmesi bilhassa çok kritik önemde. Salgın nedeniyle oluşacak istihdam kaybının tolere edilmesi de bir sosyal kanamaya yol açmaması için şart. 

Halk sağlığı elbette açık ara ilk önceliğimiz. Bu dönemde ülkede üretici, girişimci ve çalışan kaybı yaşamamak da çok değerli bir kazanım olur. Umarım bu karanlık günleri daha fazla önlem paketine ihtiyaç kalmadan, en az hasarla atlatırız."

ÖZGENER: MORAL KAYNAĞI OLDU

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında düzenlenen ve ülkemiz ekonomisine yön veren tüm bakan ve kamu kurum ve kuruluşlarının başkanlarının katılımıyla düzenlenen Korona Virüs Değerlendirme Toplantısından iş dünyamızı ilgilendiren bir çok önemli karar çıktı.

Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen paketle, KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak seti devreye alındı.

Virüsün etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik olarak bugüne kadar alınan tüm tedbirleri ve önlemleri memnuniyetle karşılıyoruz. Paket iş dünyamız için moral kaynağı oldu.

Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinin detaylarını incelediğimizde, TOBB’a ve ilgili Bakanlıklara ilettiğimiz çözüm önerilerinin bir kısmının pakette olduğunu gördük.

Sayın Cumhurbaşkanımızın paylaştığı 21 maddenin iş dünyamıza büyük katkısı olacağına inanıyoruz.

Dünya ekonomisinde büyük sorunların yaşandığı, finansal piyasaların büyük dalgalanmalara sahne olduğu bu ortamda, ülkemiz ekonomisinin bu süreci en az hasarla atlatması için hep birlikte hareket edeceğiz. Bizi virüs salgınından koruyacak olan en büyük güç, hep birlikte hareket etmemiz olacaktır. 

Cumhurbaşkanımızın da mesajında işaret ettiği gibi, bizler de iş dünyası olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.İş dünyamızın sorunlarına çözüm bulmaya ve önerilerini iletmeye devam edeceğiz. Bu zorlu sürecin altından başarıyla çıkacağımızdan hiçbir kuşkumuz yok.

Açıklanan paket ile ekonomik hayatta gözlenebilecek bir yavaşlamanın önüne geçileceğini düşünüyoruz. Bugünkü pakete ek olarak sıkıntı yaşanan diğer konularda sektörlerin ihtiyaçlarına göre en kısa zamandaönlemlerin hayata geçirileceğine inanıyoruz.
Paketin hazırlanması aşamasında iş dünyamızdan görüş alınmasını önemli buluyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere paketin hazırlanmasında emeği geçen tüm Bakanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. 

Temennimiz bu sürecinin sağlıkla en kısa zamanda atlatılmasıdır. Vefat eden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, acılı ailelerine baş sağlığı, hasta vatandaşlarımıza ise acil şifalar diliyorum."

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Mustafa Aslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı' sonrası açıkladığı 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketini değerlendirdi. Aslan, güç birliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "İnanıyoruz ki bu tedbirlerle nakit akışı bozulan firmalar üzerindeki koronavirüs etkisi azalacaktır. KOBİ'lerin kredi borçlarının ertelenmesi, Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin artırılması, temerrüde düşen firmalara mücbir sebep kaydı düşülmesi, ihracatçının desteklenmesi ve çeşitli sektörlerde KDV ve SGK primlerinin ertelenmesi piyasada nakit akışını artıracaktır. Destek topyekün tüm sektörleri kapsamalıdır. Zira virüsün sosyo ekonomik etkileri tüm ülkeyi sarmaktadır. Dünyayı derinden sarsan ve olağanüstü günlerin yaşandığı şu dönemde herkese büyük sorumluluk düşüyor. Bizi koronavirüsten koruyacak olan en büyük güç, toplumsal dayanışmamız olacaktır. Bu kapsamda devletin aldığı tedbirler toplumsal huzur ve iş dünyası için büyük önem taşımakta. İş dünyası olarak bizlere düşen işçilerimize sahip çıkmak, üretime devam etmektir" dedi.

'PAKET GELİR KAYBINI GİDERECEK ŞEKİLDE GENİŞLETİLMELİ'

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ise, koronavirüs salgını nedeniyle insanların evlerine çekilmek zorunda kaldığını ve olağanüstü günlerden geçildiğini hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüsün ülkemiz ekonomisinde yarattığı tahribata karşı açıkladığı tedbir paketini ve salgınla mücadelede alınan halk sağlığı önlemlerini olumlu buluyoruz. İçinde lojistik-taşımacılık sektörünün de olduğu bazı sektörlerde muhtasar, KDV tevkifatı ve  SGK primlerinin ertelenmesi, Kredi Garanti Fonu limitinin 25 milyar TL'den 50 milyar TL'ye yükseltilmesi, Konaklama Vergisi'nin kasım ayına kadar uygulanmama kararı, şirketlerin bankalara ana para ve faiz ödemelerinin üç ay ötelenmesi gibi finansal destek sağlayan tedbirlerin, zor durumdaki sektör ve firmalara nefes aldıracağını düşünüyoruz. 100 milyar liralık mali kaynağı içeren bu paketin, salgınla mücadelenin seyrine göre, özellikle geçici olarak hizmet dışı kalan işletmelerin, turizm tesislerinin ve o işletmelerdeki çalışanların gelir kaybını giderecek şekilde genişletilmesi, istihdamın ve iş barışının korunması için faydalı olacaktır. Üretimin yanı sıra ülkemiz ihracatının, deniz ticaretinin ve lojistiğin devamını sağlayacak yeni tedbirlerin alınması, en fazla mağduriyet yaşayan sektörlerin başında gelen turizme ve sektörün dinamosu deniz turizmine yönelik ilave destek mekanizmalarının harekete geçirilmesi de son derece önemlidir. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi kamu ve özel bankaların bu süreçte göstereceği fedakarlık da reel sektöre can suyu olacaktır. Salgınla mücadelenin moral ve motivasyonu hiç düşürmeden ve tehlikeyi küçümsemeden kararlılıkla devam etmesi ve halkımızın alınan sıkı tedbirlerle tam olarak uyması ile ülkemizin bu mücadeleden en az hasarla çıkacağına inanıyoruz" dedi.

'ALINAN TEDBİRLER BİZİ MUTLU ETTİ'

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, önlemlerin beklentileri karşılayacak nitelikte olduğunu ifade ederek, "Okul kantini gibi devletin ve benzer şekilde yerel yönetimlerin kiracısı durumunda olan üyelerimizin kiralarının dondurulması, işleri duran esnafın vergi, SGK ve kredi borçlarının ötelenmesi ve yeni finans destekleri sağlanmasını önermiştik. Taleplerimizin kabul görmesi bizi sevindirdi. Başta Cumhurbaşkanımıza ve hükümet üyelerine, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e ve emeği geçen yetkililere teşekkür ederiz" dedi. 100 milyar lira kaynak ayırılan Kalkan Paketi'nin hem ekonomiyi hem de sınırlı sermaye yapısına sahip olan esnaf sanatkarı rahatlatacağını ifade eden Mutlu, "Ekonomik ve sosyal yaşamın durması, bazı mesleklere sınırlamaların getirilmesi en fazla doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarları zor duruma düşürdü. Ekonominin de süreci en az hasarla atlatması için bazı önlemler gerekiyordu. Bu çerçevede açıklanan kararlar kesimimizi rahatlattı. Çalışamayan, kepengini indiren işyerlerinin kira ödemelerinin sürmesi büyük sorun olacaktı. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Büyükşehir Belediyesi'nin kira dondurma kararları yüreğimize su serpti. Ayrıca vatandaşlara uygun şartlarda sosyal amaçlı kredi paketlerinin düşünülmesi, asgari ücret desteğinin sürdürülmesi, en düşük emekli maaşının bin 500 liraya yükseltilmesi, emeklilerin bayram ikramiyesinin nisan başında ödenmesi de esnaf sanatkarlarımız için sevindiricidir. Çünkü insanların alım gücünün yükselmesi, doğrudan halka hizmet veren üyelerimizin de iş potansiyelini artıracaktır. Netice itibarıyla, alınan tedbirler kesimimizi memnun etmiştir. Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Ulusumuz bu zor günleri de atlatacak, esnaf sanatkarlarımız da her zaman olduğu gibi bu mücadelede de üzerine düşen ödevleri eksiksiz yerine getireceklerdir" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.