'Gollum' davasında karar bir türlü çıkmadı
Sosyal medyadaki paylaşımı nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla Aydın'lı doktor Bilgin Çiftçi'ye açılan davada bilirkişi raporlarına rağmen karar çıkmadı.Dava 14 Temmuz 2016'ya ertelendi.
- Ege Postası
- 12.05.2016 - 16:30
Kamuoyuna “Gollum” olarak yansıyan, Yüzüklerin Efendisi filmindeki "Smeagol" karakteriyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarınının yan yana konulduğu fotoğrafı paylaştığı için Aydınlı doktor Bilgin Çiftçi hakkında açılan davada, mahkeme heyeti “bilirkişi raporu eksikliği” nedeniyle karar açıklamadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde, Yüzüklerin Efendisi filmindeki 'Gollum' karakterinin fotoğraflarını yan yana koyup, bunları sosyal medyada paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan 'kamu görevlisine hakaret' davasına devam edildi. Gollum'un kötü olup olmadığının belirlenmesi için iki ayrı bilirkişi tarafından yazılan raporun, üç bilirkişi tarafından tek bir rapor haline getirilmesi için, dava 14 Temmuz 2016'ya ertelendi. Dr. Bilgin Çiftçi ise "Ben Gollum'un iyi olup olmadığı için beraat etmek değil, ifade özgürlüğü kapsamında beraat etmek istiyorum" dedi.
Aydın'daki Dalama Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli 23 yıllık hekim Bilgin Çiftçi, kişisel Facebook hesabından, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filminde bir karakter olan 'Gollum'un şaşkınlık, hayret ve yemek yemesiyle ilgili üç fotoğrafını yan yana gösteren bir paylaşımda bulundu. Kimliği belirsiz bir kişi tarafından şikayet edilen Dr. Bilgin Çiftçi, bu paylaşımını daha sonra sosyal medyadaki hesabından sildi. Hakkında başlatılan idari soruşturma kapsamında Dr. Çiftçi, 'devlet büyüklerine hakaret' suçundan devlet memurluğundan çıkarıldı.
DANIŞMAN: HAKARET DEĞİL, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Çiftçi hakkında ayrıca 'kamu görevlisine hakaret'ten 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle davası açıldı. Aydın 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 6'ncı duruşması bugün yapıldı.
Duruşmaya Dr. Çiftçi'nin yanı sıra avukatları Hicran Danışman, Mehmet Özkan ve Gülşah Durmuşoğlu katıldı. Aydın Baro Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt da davayı gözlemci sıfatıyla izledi. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü ve meslektaşları destek amacıyla duruşmaya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel ise duruşmaya katılmadı. Dava avukatları, Mahkeme Başkanı Murat Saz'a kararın verilmesini beklediklerini belirterek esastan savunma yapmak istediklerini söyledi. Avukat Hicran Danışman, "Gollum'un iyi bir karakter olup olmadığına dair bilirkişi incelemelerinde rapor lehimize çıktı. Müştekinin görevinden dolayı bir hakaret yoktur. Siyasi aktörler eleştiriye açık olmalıdır ve bununla ilgili emsal kararlar ile Anayasa Mahkemesi kararlarını dosyaya koyduk. Bu tür davalar ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Bu davalar nedeniyle insanlar korkuya sevk edilmekte ve eleştirmekten korkmakta, caydırıcı etkileri oluşmaktadır. Mahkemenin bu konuda bilirkişiye ihtiyaç duyması bile anlamsızdır" dedi.
ÖZKAN: BU KARARI VEREREK TARİHE GEÇECEKSİNİZ
Dr. Bilgin Çiftçi'nin avukatlarından Avukat Mehmet Özkan da bu davanın ülkede hukuk düzeninin işleyişine ışık tutacağına dikkat çekerek, "Mizahi bir görselin dava konusu olması aslında ifade özgürlüğünün baskı altına alınmasıdır. Biz bu davada verilecek kararın gerekçesini önemsiyoruz. Bu dava hukuk düzenimizin özgürlüğe bakışını gösterecek. İfade özgürlüğünün yargılandığı bu dava hukuk düzenimizin işleyişine ışık tutacak. Bazı kararlar ve kararı verenler tarihe geçer. Bu kararı siz vereceğiniz için siz de tarihe geçeceksiniz" diye konuştu.
ÇİFTÇİ: GOLLUM İYİ OLDUĞU İÇİN BERAAT ETMEK İSTEMİYORUM
Savunma yapmak isteyip istemediği sorulan Dr. Bilgin Çiftçi, hakaret etmek amacıyla bir paylaşım yapmadığını belirterek, "Avukatlarım gereken herşeyi söyledi. Ancak ben Gollum iyi olup olmadığı için beraat etmek değil, ifade özgürlüğü kapsamında beraat etmek istiyorum. Gollum'un iyi olmasıyla beraat etmek belki benim için yeterli olabilir ama ülkemiz için yeterli olmayacaktır" dedi.
YİNE ERTELENDİ
Hakim Murat Saz, davanın usul açısından eksik olduğunu belirterek, "23 Aralık 2015 günkü ara kararda üç bilirkişi tarafından incelenmesine karar vermiştik. Ancak Talimat Mahkemesi bilirkişiler Sercan Kaleli ile Esra Bilgiç'in ayrı ayrı hazırladığı raporu gönderdi. Dosyanın, bir psikolog ve davranış bilimci olmak üzere üç kişiden oluşan bilirkişi heyeti tarafından tek bir rapor halinde sunulması için İstanbul Nöbetçi Asliye Mahkemesi'ne gönderilmesine, davanın 14 Temmuz 2016 gününe ertelenmesine karar verilmiştir" dedi.
BOZKURT: SÜRPRİZ OLDU
Aydın Baro Başkanı avukat Gökhan Bozkurt, davanın ertelenmesinin sürpriz olduğunu belirterek, "Biz bu davaya en baştan beri gözlemci olarak katıldık. Bugün kararın çıkmasını bekliyorduk ancak hakim 2 kişilik bilirkişi heyetinin 3 kişi olması gerektiğine hükmederek davayı erteledi. Bizim için de sürpriz oldu. Dr. Bilgin Çiftçi, yaptığı savunmada bu davanın özünü de anlattı. Bu ifade özgürlüğünün yargılanmasıdır" diye konuştu. Davayı, yabancı gazeteciler de takip etti. (DHA)
Yorum Yazın