Dolar 35,4870
%0.02
Euro 36,5972
%0.03
Altın 3.064,690
%0.37
Bist-100 9.719,00
%0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Gündüz uyuklamaya karşı sahurda meyve, patates ve yumurta tüketin'

'Gündüz uyuklamaya karşı sahurda meyve, patates ve yumurta tüketin'

Medical Park Elazığ Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Nusret Sırma, Ramazan'da gündüz uyuklamalarına karşı sahurda meyve, patates ve yumurta tüketilmesini tavsiye etti. Dr. Nusret Sırma, yaptığı açıklamada, Ramazan ayında oruç tutmanın ruhun...

  • Ege Postası
  • 25.07.2013 - 14:22
Medical Park Elazığ Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Nusret Sırma, Ramazan'da gündüz uyuklamalarına karşı sahurda meyve, patates ve yumurta tüketilmesini tavsiye etti.

Dr. Nusret Sırma, yaptığı açıklamada, Ramazan ayında oruç tutmanın ruhun detokslanması anlamına geldiğini söyledi. Aç kalınarak yapılacak bir detoksun vücuda anlamlı bir faydasının olmadığını kaydeden Sırma, "Kimi zaman adeta bir şova dönüşen iftar sofralarında vücuda verilen zararın boyutları Ramazan dışındaki yanlış beslenme alışkanlıkların etkisinden bile fazla olmaktadır." dedi.

11 ay boyunca vücudun tüm organlarının alıştığı beslenme frekansının Ramazanla birlikte değiştiğine dikkat çeken Sırma, "Beslenme düzeninin değişmesi de bazı yan etkilerle kendisini hissettirebiliyor. Bu belirtilerin başında da baş ağrısı geliyor. Sahurda alınan gıdalar, ardından çok uzun süren vücudun aç kalma süresi, kan şekeri seviyesinden salgılanan stres hormonlarına kadar pek çok sistemin alışık olmadığı bir çalışma şekline sokmaktadır. Bu geçiş döneminde özellikle baş ağrısı şikayeti ortaya çıkar." diye konuştu.

Yemek yemeyerek zayıflamanın hem yanlış olduğunu hem de bu yolla başarıya ulaşılamayacağını herkese anlattıklarını ifade eden Sırma, "Uzun süre açlığın oluşturduğu psikoloji, özellikle bu tür açlıkların etkisi ile artan insülin hormonunun yaptığı uyarılarla sahur ve iftarlarda kalori alarak kilo artışı görülmektedir.Genelde vücuttaki kan şekeri seviyesinin durumuna bağlı olarak özellikle yemeklerden sonra ya da uzun süren açlıklardan sonra konsantrasyon kaybı ve uykuya meyil artar." şeklinde konuştu.

Özellikle sahurda vücut kan şekeri seviyesinde ani oynamalar yapmayacak tıbbi olarak glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edilmesi gerektiğini belirten Uzman Sırma, "Kepekli un, esmer şeker, kepekli pirinç, kuru fasulye ve diğer baklagiller. (Meyve, patates, haşlanmış yumurta) Bu besinler tercih edilirse uykuya meyil ve konsantrasyon bozukluğu problemlerini en aza indirmek mümkün olmaktadır." şeklinde tavsiyede bulundu.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.