Dolar 34,2882
%0.09
Euro 37,1214
%0.06
Altın 3.070,900
%0.46
Bist-100 9.018,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Horlama cerrahisinde Da Vinci robotik cerrahi konforu'

'Horlama cerrahisinde Da Vinci robotik cerrahi konforu'

Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, Son yıllarda tıpta birçok teknolojik gelişmenin yaşandığını, bu gelişmelerin en üst noktasında da şu anda Da Vinci robotik cerrahinin yer aldığını belirtti. Doç. Dr. Çağlar Çallı, "Kulak burun boğaz alanında birçok operasyon Da vinci robotik cerrahi ile yapılabilmektedir" dedi.

  • Ege Postası
  • 12.10.2024 - 14:47

Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, kulak burun boğaz alanında robotik cerrahinin en çok yer bulduğu alanın horlama cerrahisi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çallı, "Da Vinci Robotik Cerrahi ile horlama cerrahisi Türkiye'de çok az cerrah tarafından uygulanabilmektedir. Bu cerrahi konusunda eğitimli ve deneyimli cerrahlar tarafından yapılabilir. Robotik Cerrahi ile horlama cerrahisi üst solunum yollarını bir bütün olarak ele alır. Horlama cerrahisinde burun operasyonlarıyla burnu rahatlatıp küçük dil ve yumuşak damağın gerektiği ölçülerde kısaltılıp bademcik ve diğer dokuların bir operasyonla alınması sağlanır. Robotik cerrahi ile daha aşağılara inilerek özellikle ulaşılamayan ve görülemeyen yer olan dil kökü ve gırtlak çevresinin sarkmış dokularının alınması şeklinde gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

'ORTADA KALMIŞ VAKALAR DAHA ÇOK FAYDA GÖREBİLİYOR'

Doç. Dr. Çallı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Normal şartlarda burun operasyonları küçük dil ve bademcik operasyonları yapılabiliyorken artık robot daha aşağılara inilmesine olanak sağlamaktadır. Özellikle gece sırt üstü yatışta sarkan ve boğazı kapatan dil kökü çevresindeki lenf dokuları ve gırtlağın kapağına robotla ulaşarak cerrahiye dahil edilmektedir. Böylece burundan başlayarak gırtlağa ve nefes borusuna kadar ulaşan bir alanda tamamen bir açıklık oluşturmayı bununla birlikte nefes alıp vermeyi kolaylaştırmayı amaçlayan bir operasyon yapılabilmektedir. Klasik operasyonlara kıyasla robotik cerrahi ile yapılan operasyonlarda horlama cerrahisinde yüzde 30'luk avantaj söz konusudur. Bu yüzde 30'luk avantaj sayesinde bazı riskli vakalar ve bazı ortada kalmış vakalar daha çok fayda görebiliyor. Erişkin yaşlarda horlama şikayeti bir çok hastada uyku apnesi ile birlikte seyretmektedir. Horlama cerrahisi hastanın uyku apnesinin de gerilemesine ve daha az zararlı hale gelmesine katkı sağlamaktadır."

'YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR'

Belli bir yaştan sonra hayat kalitesinin arttırmanın oldukça zor olduğuna değinen Doç. Dr. Çallı, "Horlama cerrahisi, ameliyat sonrası iyileşme döneminde getirdiği birtakım zorluklara (boğazda gerginlik, yutma güçlüğü, geçici kısmi ağrılar gibi) rağmen kişinin hayat kalitesini arttırdığı için bu zorluklar hastalar için bir engel oluşturmamaktadır" dedi. Operasyon öncesi hastalara film çekilmesi, uyku testi ve endoskopik muayene yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Çallı," Sonrasında cerrahi kararı alınırsa bir takım tahlil ve tetkikler yapılmaktadır. Operasyon yaklaşık 2 saat sürmektedir. Hasta operasyon sonrası bir gece hastanede kalır. Ertesi gün ilaçları yazılıp taburcu edilir. 15 gün içerisinde iyileşmenin büyük ölçüde tamamlanması beklenir. Ameliyat sonrası hastaya ilk 15 günlük sıvı alımı önerilir" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.