Dolar 34,6678
%0.09
Euro 36,6734
%0.21
Altın 2.938,000
%0.04
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'İdrar yolu infeksiyonu hipertansiyon ve böbrek yetersizliğine sebep olabilir'

'İdrar yolu infeksiyonu hipertansiyon ve böbrek yetersizliğine sebep olabilir'

Zeytinburnu Avrasya Hospital’den Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, çocuklarda görülen idrar yolu infeksiyonlarına ilişkin bilgi verdi. Sarı, kronik veya tekrarlayan infeksiyonun hipertansiyon veya böbrek yetersizliği...

  • Ege Postası
  • 14.05.2013 - 09:40
Zeytinburnu Avrasya Hospital’den Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, çocuklarda görülen idrar yolu infeksiyonlarına ilişkin bilgi verdi. Sarı, kronik veya tekrarlayan infeksiyonun hipertansiyon veya böbrek yetersizliği gibi önlenebilecek problemlere neden olabileceğini söyledi.

İdrar yolu infeksiyonunun çocuklarda sık görülen hastalıklardan biri olduğunu anlatan Dr. Ersin Sarı, “Belirti ve bulgularının özgün olmayışı, idrar toplamadaki güçlükler, laboratuar sonuçlarının değerlendirilmesindeki karışıklıklar, yanlış tanı, yanlış izlem ve tedavi sorunun boyutlarını büyütmekte, kronik veya tekrarlayan infeksiyon sonucu hipertansiyon veya böbrek yetersizliği gibi önlenebilecek problemlere neden olmaktadır. Bunlara neden olan en önemli neden ise vezikoüreteral reflüdür.” dedi.

İdrar yolu infeksiyonu görülme sıklığının kızlarda yüzde 3-5 iken, erkeklerde yüzde 1 olduğunu hatırlatan Sarı, “Kızlarda ilk tanı yaşı ortalama 3’ tür; erkeklerde çoğu ilk yaş sırasında oluşur. Tekrarlama oranı kızlarda daha fazladır. Sünnetlilerde idrar yolu infeksiyonu sıklığı sünnetsizlilerden daha düşüktür.” ifadelerini kullandı.

“Böbrekte ileri düzeyde hasar çocuklarda nadir olmakla birlikte, genellikle ilk 5 yılda olmaktadır. Dolayısıyla bu yaş grubunda erken tanı ve tedavi önemlidir.” diyen Sarı, hastalığın belirtilerinin halsizlik, kusma, yavaş kilo alma, ateş, sık idrara çıkma, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, yatağı ıslatma olduğunu açıkladı. Sarı, “Yaş gruplarına göre bulgular değişmektedir. Yenidoğan döneminde emmeme, sarılık, huzursuzluk, sıcaklık artışına ya da düşüklüğe sebep olurken 2 yaşına kadar ki dönemde (süt çocukluğu döneminde) iştahsızlık, kusma, ateş, kilo alamama, ishal gibi bulgular ortaya çıkabilir. Çocuk büyüdükçe bulgular yetişkinlere benzer. Yan ağrısı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, alt ıslatma gibi belirtiler ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

Sarı, çocuklardaki idrar yolu infeksiyonlarına ilişkin açıklamasını şöyle tamamladı: “Tekrarlayan idrar yolu infeksiyonu olan çocuklarda hastalık tedavi edildikten sonra böbrek gelişimi tamamlanıncaya kadar koruyucu tedavi uygulanmalı. Koruyucu tedavi geceleri verilmeli. Mesanenin dört saatte bir ya da yemeklerden sonra ve yatmadan önce boşaltılması teşvik edilmelidir. Kabızlık tedavi edilmeli, çocuğun altı önden arkaya doğru temizlenmelidir.

Çocuğu tekrarlayan idrar yolları infeksiyonu olan anne ve babalar çocuklarına neden uzun süreli tedavi gerektiğini iyi anlamalı ve çocuğun iyileşmesinde katkıda bulunmalıdır. Bunun için aklınıza gelen her soruyu hekiminize sormalı ve kalıcı uzun ve sorunsuz bir tedavi sürdürmelisiniz. Bu rahatsızlığı tedavisinde hem ailenin hem de çocuğun eğitimi önemli bir rol oynamaktadır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.