'İzmir Limanı'nı İzmirliler işletmeli'
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, kasım ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İzmir Limanı'nı İzmirlilerin işletmesi gerektiğini belirtip, "Bana göre 'İzmir Limanı ne olacak' sorularının cevabı bu" dedi.
- Ege Postası
- 27.11.2024 - 10:21
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi kasım ayı olağan meclis toplantısı DTO Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde gerçekleştirildi. Toplantıda İzmir Limanı'nın satışının durdurulduğu, devletin ise limana gerekli yatırımlar için harekete geçtiği konuşuldu. İzmir Limanı'nı İzmirlilerin işletmesi gerektiğini dile getiren DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, "Niye başkası işletiyor? Bu limanın kahrını hepimiz çektik. Bana göre 'İzmir Limanı ne olacak' sorularının cevabı bu" dedi. Çeşmealtı ve Şakran Marina Projeleri'nin ÇED sürecine başlandığına dikkati çeken Öztürk, Bölgemizdeki yat kapasitesi yaklaşık 2 bin 700, iki limanla birlikte 650 tane daha geliyor. Biri Çeşmealtı diğeri Şakran. İkisinin toplam arazisi 170 bin metrekare. Bölgenin ihtiyacını bir kısım daha karşılayacağını ümit ediyorum. Şifne daha ÇED sürecine girmedi" diye konuştu.
'DENİZ TURİZMİNİN GELİŞMESİNİ İSTİYORSAK KEMERALTI'NI ES GEÇEMEYİZ'
DTO İzmir Şubesi'nin TARKEM'in ortaklarından biri olduğunu söyleyen Öztürk, “İzmir'de deniz turizminin, kruvaziyer sektörünün gelişmesini istiyorsak Kemeraltı'nı es geçemeyiz, tarihi bir varlık. Yurtdışında gördüğünüz eski şehirleri İzmir'de elimizin altında miras olmasına rağmen iyi kullanamadığımız açık. MSC'nin İzmir uğrağını durdurmasının en büyük nedenlerinde biri turistlerin İzmir'de yapacak çok fazla bir şey bulamaması. Taşın altına elimizi koyduk yaptığımız çalışmalardan bir tanesi TARKEM. 50 milyon TL'lik sermaye karşılığında devam eden ve biten projeler var. Projeler ağırlıklı doğru yolda gidildiğini gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TARKEM'in kendi ayakları üzerinde bir yapıya dönüşmesiyle ilgili tavsiyelerde bulundu, bizde aynı görüşteyiz" diye konuştu.
'İZMİR LİMANLARI'NDA ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI 2 MİLYON TEU'YU GEÇECEK'
Türkiye limanlarına yılın ilk 10 ayında elleçlenen yükün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artarak 441 milyon 908 bin ton olduğunu söyleyen Öztürk, "Yıl sonuna kadar 500 milyon tonu bulacağız. Daha fazlasını ümit ediyorduk. Ekim ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı yüzde 3,3 arttı. Geçen sene ve ondan önceki seneye göre konteyner sayısı tüm Türkiye'de yıllık 12 milyon civarında. Aliağa limanları çok iyi gidiyor. Aliağa limanlarımızda 10 ayda elleçlenen konteyner 1 milyon 793 bin TEU'ya yükseldi, 1 milyon 900 bin TEU ile bitirirler diye tahmin ediyorum. Nemport Limanı bu ay 1 milyon TEU konteyner rakamını yakalamayı başardı. Yatırımlara da doymuyorlar, devamlı yatırım yapıyorlar. TCDD İzmir Alsancak Limanı'nda 229 bin TEU konteyner elleçledi. Yıl sonunda toplamda İzmir limanlarında elleçlenen konteyner miktarında 2 milyon TEU'yu geçeceğiz" dedi.
'KRUVAZİYER TURİZMİNDE 1,8 MİLYON YOLCU HEDEFİNİ YAKALAMAYI BAŞARDIK'
İzmir Körfezi'nin temizliği, sirkülasyon ve navigasyon kanalı çalışmalarının başladığını aktaran Öztürk, "TCDD İzmir Liman İşletme Müdürlüğü bu konuyla ilgili yıl içinde küçük küçük çalışmalar yapıyordu. Deniz derinliğinin -11 metreye kadar inmiş olması bunun neticesi. Bu çalışmaların yapılması liman ve körfezin rehabilitasyonu için önemli. Bunların yapılmasıyla İzmir Limanı'nın daha verimli çalışması ve yeni nesil gemilerin uğrak yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kruvaziyer turizminde Türkiye olarak, yılbaşından bu yana dile getirdiğimiz 1,8 milyon yolcu hedefini yakalamayı başardık. Egeport Kuşadası Limanı'na 23 Kasım itibariyle 512 gemi ve 735 bin yolcu geldi. İzmir Limanı 59 gemiyi ve 157 bin yolcuyu ağırladı. Ulusoy Çeşme Limanı'na 73 gemi seferiyle 30 bin yolcu geldi." (DHA)
Yorum Yazın