Dolar 34,5343
%-0.02
Euro 36,2105
%0.57
Altın 2.996,780
%-0.29
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Kızkardeşim' sertifikaları dağıtıldı

'Kızkardeşim' sertifikaları dağıtıldı

İzmir'de Coca- Cola Türkiye ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen 'Kızkardeşim' projesinde İzmirli 50 kadına sertifika verildi.

  • Ege Postası
  • 26.04.2016 - 16:15

Projenin eğitimine salon tahsis eden İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, okuyan kadının başardığını belirterek, kadın profesör oranının yüzde 28.7 olduğunu ifade etti. 

Kadınların toplum içinde daha aktif rol almalarını ve ekonomiye katılımlarını desteklemeyi amaçlayan ve 18-55 yaşlarındaki okuryazar tüm kadınlara açık olan Kız Kardeşim Projesi'nin İzmir'deki eğitimleri tamamlandı. İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) eğitim için salon tahsis ettiği proje Coca-Cola Türkiye ile Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliği ile gerçekleştirildi. İTB'de yapılan sertifika törenine Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya bölümü Hukuk Direktörü Zeynep Derman Küçükönder, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam boyu Eğitim Merkezi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Direktörü Dr. Işıl Keskin Şahan katıldı. Proje amacının kadınların bireysel ve toplumsal yaşamlarını iyileştirmelerine destek olmak, yeteneklerini geliştirebilecek ve yetkinlik kazanacakları platformlar yaratmak, kadınların ekonomik sürece katılımlarını artırmak amacıyla eğitim ve danışmanlık desteği vermek olduğu açıklandı.

"KADININ EKONOMİK POTANSİYELİNİ KISITLAYAN YASALAR VAR" 
İTB Başkanı Kestelli, kadının ekonomik potansiyelini kısıtlayan yasalara dikkat çekti, şunları söyledi: 

"Ekonomik hayatta kadınların katetmeleri gereken mesafe hep erkeklerden daha uzun, aşmaları gereken engel sayısı hep daha fazla oldu geçmişte de. Birleşmiş Milletler'in araştırdığı 143 ülkenin yüzde 90'ında kadınların ekonomik potansiyelini kısıtlayan en az bir ya da birden fazla yasa var. 79 ülkede kadınların yapabilecekleri iş tipini kısıtlayan yasalar bulunuyor. 15 ülkede halen kadınların çalışıp çalışamayacağına yasalar gereği eşleri karar veriyor. IMF'ye göre bazı ülkeler, kadınları ekonomi hayatına yeterince katılamadığı için potansiyel gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 35'ine ulaşan ekonomik kayıpla karşı karşıya kalıyor. IMF, Türkiye'nin işgücü açısından kadın-erkek uçurumundan kaynaklanan ekonomik kaybının GSYH'sinin yüzde 25'i civarında olduğunu açıkladı." 


"OKUYAN KADIN BAŞARDI" 
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, okuyan kadının başardığını belirterek, kadın profesör oranının yüzde 28.7 olduğunu ifade etti. Kestelli, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 17.4. Lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 26.3. Lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32.1. Mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 39.3. Yükseköğretim kurumlarından mezun olan kadınların işgücüne katılım oranı ise yüzde 72.2. Bu tablodan da net olarak anlaşılabileceği gibi, kadınların erkeklerle eşit şartlarda mücadele edebilmesi, önüne çıkartılan engelleri aşabilmesi için ilk yapmamız gereken şey onların iyi bir eğitim almasını sağlayabilmek. Türkiye'de kadın hakim oranı yüzde 36.9. Kadın profesörlerin oranı ise 2013-2014 öğretim yılı için yüzde 28.7 seviyesinde. Yani okuyan kadın başardı. Fırsat eşitliği sağlanan kadın kazandı. Tek yapmamız gereken de bu." 

"KADIN; DAYANIŞMA DEMEK"
Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya bölümü Hukuk Direktörü Zeynep Derman Küçükönder, kadının kendini geliştirmesi için bu projeleri hazırladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"2020 yılına giderken bu yolda dünyada 5 milyon kadına dokunmaya karar verdik. Ekonomik ve toplumsal hayatta kadını güçlendirmek için yola çıktık. Çok sayıda kadın projesi yapıyoruz. Kız Kardeşim de bunlardan biri. Kadın demek dayanışma demek. Kadının kendini geliştirmesi toplumsal hayatta ayakta durmaları için Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile birlikte eğitim içeriği oluşturduk. Kayseri, Malatya, Trabzon ve Gaziantep'e gittik. İzmir'de 50 katılımcı eğitimlerini tamamladı. Yolculuk burada bitmiyor. İzmir'den sonra Adana ve Sakarya ile yolumuza devam edeceğiz."

750 KIZ KARDEŞE SERTİFİKA 
Boğaziçi Üniversitesi Yaşam boyu Eğitim Merkezi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Direktörü Dr. Işıl Keskin Şahan, Etkili İletişim Becerileri Geliştirme, Etki Yaratma Becerisi, Etkili Konuşma ve Diksiyon, Finansal Okuryazarlık, Kadın Olmanın Vazgeçilmez Rolleri ve Kendini Tanı Fark Yarat konularında eğitim verildiğini, toplam 30 saat süren eğitimlerin katılımcıların gerek sosyal yaşamlarına gerekse iş yaşantılarına olumlu katkı sunduğunu söyledi. Şahan, 2015 yılının Ekim ayında projeye başladıklarını, yaklaşık 750 kız kardeşi sertifikalandırdıklarını anlattı. 

"TOPLUMU SİZ DEĞİŞTİRECEKSİNİZ BİZDEN HAYIR YOK" 
İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Tahir Büdün, kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe istihdam oranının da artacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bundan sonra hanım eli değsin her yere. İyiliği topluma adapte edecek olan kadınlardır. Toplumu siz değiştireceksiniz yoksa bizden hayır yok. Dünyaya baktığımızda tarihte başarılı kadınların yanında hep kadın vardır. Yanımızda olun hep birlikte yeryüzünü değiştirelim. Yeryüzüne ana merhameti ana şefkati gerekiyor." 

Konuşmaların ardından 50 kadına sertifikaları verildi. Elif DEMİRCİ (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.