Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Lyme' hastalığında çok geç kaldık

'Lyme' hastalığında çok geç kaldık

Dünyada bir salgın haline gelen ve genç yaşta ani ölümlerin sebebi olarak gösterilen Lyme hastalığının dünyada hızla yayıldığına dikkat çeken Lyme Hastalığı ile Mücadele Derneği Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, Türkiye'de henüz bu hastalıkla ilgili bir uzmanın bulunmadığını söyledi.  İzmirli profesörden 'Uyanma' çağrısı

  • Ege Postası
  • 19.06.2016 - 10:43

Uluslararası Lyme ve İlişkili Hastalıklar Topluluğu'nun (International Lyme and Associated Disease Society ILADS) 2016, '6. Avrupa Konferansı' Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapıldı. Toplantıda genç yaşta ani ölümlerin sebebinin ‘çağın salgını' olarak adlandırılan Lyme bakterisi olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığı dile getirildi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden konunun uzmanı doktor ve biyologlardan oluşan 120 bilimadamının katıldığı toplantıda Türkiye'yi ilk defa Lyme Hastalığı ile Mücadele Derneği Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin temsil etti.

Toplantı süresince Lyme hastalığı ile ilgili son bilimsel gelişmelerin masaya yatırıldığını kaydeden Prof. Dr. Çetin, "'Büyük Taklitçi' adıyla da bilinen ve vücutta yerleştiği bölgeye göre birçok farklı belirtiler gösteren Lyme hastalığı 350'den fazla hastalığı taklit etmesiyle biliniyor. Taklit ettiği hastalıkların başında MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, Otizm, dikkat dağınıklığı, kalp krizi, beyin tümörü, migren, baş ağrısı ve kas hastalıkları geliyor. Lyme'a genelde kene ısırmasıyla insana geçen 'Borrelia burgdorferi' bakterisi neden oluyor. Hastalık kan yoluyla da bulaşabiliyor. Toplantıda genç yaşta kalp krizine bağlı genç sporcularda görülen ani ölümlerin sebebinin, Lyme bakterisi Borrelia ve diğer bir hücrelerarası parazit bakteri Bartonella'nın olduğu bilimsel olarak kanıtlandı" dedi. 

Lyme hastalığının Türkiye dahil dünyanın 63 ülkesinde salgın haline geldiğini ifade eden Prof.Dr. Barbaros Çetin, Dünya Sağlık Örgütü'nün bunu ilan etmesinin zamanı geldiğini dile getirdi. Prof.Dr. Çetin, "Tahmini Lyme hastası sayısı en az 4-7 milyon arasında. Çin'de 75 milyon, ABD'de ise 25 milyondan fazla, tüm Avrupa'da 10 milyondan fazla Lyme hastası var. Almanya'da her yıl yeni Lyme vakası yaklaşık 1 milyon. Birçok Türk hastanın Amerika ve Almanya'ya tedaviye gittiğini öğrendim. Sadece İran'da 80 binden fazla Lyme hastası var. Lyme dünyada çok hızlı yayılıyor" dedi.

"ÇOK GEÇ KALDIK"
Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır bu konuda çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Çetin, "Türkiye'de 10 yıldır bu konuyu bulduğum her platformda anlatıyorum. Ancak Türkiye'de tıp çevreleri maalesef Lyme'ın olmadığını ya da çok nadir olduğunu ileri sürüyor. Lyme dünyada bir salgın haline geldi. Bizim de artık bu konuda uyanmamız, çalışmalar yapmamız gerekiyor. Maalesef henüz Lyme doktorlarımız yok. Lyme kliniklerimiz yok. Bu konuda çok geç kaldık" dedi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.