Dolar 34,6346
%0.23
Euro 36,4661
%0.45
Altın 2.928,330
%0.36
Bist-100 9.662,00
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'MİT TIR'ları haberi' davası ertelendi

'MİT TIR'ları haberi' davası ertelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davaya müdahil oldu. Öte yandan mahkeme'MİT TIR'ları haberi' davasını 1 Nisan'a erteledi.

  • Ege Postası
  • 25.03.2016 - 11:47
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı 'MİT TIR'ları davası'nda tüm duruşmaların kapalı yapılması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebinin kabulüne karar verdi.

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Can Dündar ve eşi Dilek Dündar sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve çok sayıda gazeteci, Dündar ve Gül'e destek için adliye önünde toplandı. Yabancı basın da Dündar ve Gül'ün davasını takip etmek için erken saatlerde adliyeye geldi.



'GAZETECİLİĞİ SAVUNMAYA GELDİK'
Adliye önünde açıklama yapan Can Dündar, "Bugün buraya gazeteciliği savunmaya geldik. Daha önce de burada toplanıp aynı şeyi söyledik. Halkın haber alma hakkını savunacağımızı söyledik. Onu savunduk tutuklandık biliyorsunuz. Sonra Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla serbest bırakıldık" dedi. 



Bu arada duruşma öncesi yaşanan izdiham nedeniyle yürüyen merdiven bozuldu ve geri gitti. 

Siyasi, hukuki ve mali baskılarla karşılaştıklarını belirten Dündar, "Sadece bizim davamız değil bu. İçerideki tutuklu meslektaşlarımız da var onların da haklarını savunacağız" dedi.

'GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR. BUNU SAVUNMAYA GELDİK'
Erdem Gül de "Gazetecilik suç değildir. Bugün burada bunu savunmakla karşı karşıyayız. Anayasa Mahkemesi kararıyla bizim yaptığımızın tek kelimeyle gazetecilik olduğu söylendi. Biz burada aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin hukukunu da savunmakla karşı karşıyayız. Suç işlemedik gazetecilik yapmaya devam..." diye konuştu. Dündar ve Gül daha sonra kendisini destekleyenlerin alkışları arasında adliye binasına girdi.

SAVCI KAPALI DURUŞMA TALEP ETTİ
Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile taraf avukatları katıldı. Duruşmayı çesitli meslek örgüleri ve gazeteciler de  izleyici olarak alındı. Adliyenin en büyük salonunda görülen duruşma için ayrılan salon tamamen dolarken, bazı izleyiciler duruşma salonu dışında kaldı.

Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salona girdiğinde izleyiciler tarafindan sloganlarla alkışlandı. Mahkeme başkanı, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında İşlem yapılacağını belirtti. Duruşma  yoklama ve kimlik sorgusuyla başladı. Savcı duruşmanın kapalı devam etmesi yönünde talepte bulundu. Duruşmayı bazı CHP VE HDP milletvekileri de izliyor. 

ERDOĞAN VE MİT MÜDAHİL OLDU, DURUŞMALAR KAPALI YAPILACAK
Duruşmada Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları, MİT ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan doğrudan zarar görmediğini belirterek müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi. Bu konuda görüşünü açıklayan savcı, "Feto / PDY silahlı terör örgütünün eylemlerinden doğrudan zarar gördüğünü" belirterek, avukatların taleplerinin tersi yönde karar verilmesini, Erdoğan ve MİT'in "müdahillik taleplerinin" kabulünü istedi. Mahkeme bu konuda karar vermek için duruşmaya ara verdi.

MAHKEME SALONUNUN KAPILARI ARTIK KAPALI
Kararını açıklayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmaların bundan sonraki kapalı yapılmasını kararlaştırdı. Sanık eşlerini  bu karar bağlamayacak. Mahkeme salonunun kapıları bundan sonraki duruşmalarda izleyicilere kapatılacak. Salonda, sanıklar, taraflar ve avukatlarıyla sanık eşlerinden başka kimse olmayacak. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE MİT TEMSİL EDİLECEK
Mahkeme ikinci kararını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT'in müdahillik talepleriyle ilgili verdi. Sanık avukatlarının 'direkt zarar görmedikleri' gerekçesiyle reddedilmesini istediği müdahillik talepleri kabul edildi. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından salonun boşaltılmasına başlandı.

DAVA ERTELENDİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı "MİT TIR'ları haberi" davası 1 Nisan'a ertelendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, kapalılık kararı gereği sadece sanıklar Gül ve Erdem, avukatları, eşleri, müştekiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) avukatları katıldı.

Basın mensuplarının alınmadığı salona, duruşmanın sabahki bölümünü izleyen CHP ve HDP'den bazı milletvekilleri de katılmak istedi ve uyarılara rağmen duruşma salonuna girdi. Bunun üzerine mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmasını beklediği ve bu nedenle duruşmayı başlatmadığı öğrenildi. 
Aradan geçen bir saatlik süre sonunda salona geldiği kaydedilen mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmadığı gerekçesiyle duruşmayı sonlandırdığı ve 1 Nisan'a ertelediği belirtildi.

Heyetin, uyarılara rağmen duruşma salonundan ayrılmayan milletvekilleri hakkında, "kendilerine kapalı olan duruşmadan çıkmayıp yargılamayı engelledikleri" gerekçesiyle "adil yargılamayı etkilemek" suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmettiği aktarıldı. 
Duruşma salonundan çıkan sanıklar, avukatları ve milletvekilleri, koridorda bekleyenler tarafından alkışlarla karşılandı. Kalabalık, çeşitli sloganlar attı. 

GİZLİLİK KARARI PROTESTO EDİLDİ
Bu arada, CHP Genel Başkanı Yardımcısı Bülent Tezcan ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile parti üyeleri, gizlilik kararını İstanbul Adalet Sarayı önünde protesto etti. Katılımcılar adına konuşan Tezcan, mahkeme heyeti üzerinde baskı olduğunu iddia ederek, mahkemenin Anayasa Mahkemesinin kararı çerçevesinde hukuka, vicdana, yargı bağımsızlığı ve evrensel hukuk ilkelerine uygun hareket etmesini istediklerini söyledi. Tezcan, sanıkların haklarının savunucusu olacaklarını belirterek, milletvekilleri olarak gizlilik kararı verilmiş olsa da duruşmaları izlemeye devam edeceklerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da mahkemenin hukuksuz bir karar verdiğini savunarak, "Bu davada kamuoyundan saklanacak, bizlerden gizlenecek hiçbir şey yoktur. Hepsi aleni bir biçimde yazılmıştır. Dolayısıyla gizlilik kararı da hukuka aykırıdır. Davayı izlemeye, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün, adil yargılama özgürlüğünün yanında olmaya devam edeceğiz." diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.