'Mülteci çocuklar da süt içsin' çağrısı
İzmir'de 200'e yakın dernek, meslek odası, sendika, tiyatro kuruluşu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden kentteki mülteci çocuklarının Süt Kuzusu Projesi'nden yararlanmasını talep etti.
- Ege Postası
- 01.11.2016 - 13:47
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 0- 5 yaş arası 120 bin çocuğa haftada iki litre süt dağıttığı Süt Kuzusu Projesi'nden mülteci çocukların da faydalanması için girişimde bulunuldu. Belediye'ye dilekçe veren 200'ün üzerinde dernek, meslek odası, sendika, tiyatro kuruluşu, kent konseyleri 1-5 yaş arasındaki mülteci çocuklara da süt dağıtılmasını talep etti. Dilekçeyi vermeden önce İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde başvuruda bulunan derneklerin temsilcileri basın açıklaması yaptı. Konak Mülteci Meclisi Başkan Mete Hüsünbeyi, dilekçede kentte oturan herkesin hemşehri olduğunu söyledi. Hüsünbeyi “5393 sayılı Belediye Kanunu'nun Hemşehri Hukuku başlıklı 13. maddesinde belirtildiği gibi her insan ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin ise belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır" dedi.
CHP'nin "Sınırlar Arasında: İnsanlık Dramından İnsanlık Sınavına" başlıklı raporuna dikkat çeken Hüsünbeyoğlu, “Mülteci bebeklere mama bulmaktaki zorluklar ve annelerin bir kısmının sütünün kesilmesi gibi sorunlar, anne ve bebek ölümlerin artmasına yol açmaktadır. Aynı raporda belediyelerin, mültecilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlarının çözümünde daha aktif rol oynamaları gerektiği belirtilmektedir" dedi. Mülteci bebek ve çocuklara süt verilmesinin hayati bir önem taşıdığının vurgulayan Hüsünbeyoğlu, hangi ülkeden olursa olsun herkesin geldiği ülkede onurlu bir yaşam hakkına sahip olduğunu söyledi. Hüsünbeyoğlu, bu durumun ulusal ve uluslararası sözleşmelerle, yasa, yönetmelik ve mevzuatlarca güvence altına alındığını belirtti. Hüsünbeyoğlu daha öncede bu konuyla ilgili verilen dilekçeye Büyükşehir Belediyesi'nin Suriyeli mültecilerin MERNİS (Merkezi Nüfus İdare Sistemi) sisteminde kayıtlı olmadığını belirttiini ancak son düzenlemelerle birlikte artık Suriyeli mültecilerin adres bilgilerine MERNİS sisteminden ulaşılabildiğine dikkat çekti. Dilekçeye imza atan kurumlar arasında DİSK'e, KESK'e, TÜRK İŞ'e bağlı sendikalar, TMOBB'a bağlı odalar, İzmir Barosu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Konak ve Karabağlar Kent Konseyleri, Mülteci Der, Halkların Köprüsü Derneği, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, ADD Şubeleri, Toplum Gönüllleri Vakfı, TEGEV, EÇEV, kadın, engelli, yöre, barış, tüketici, sanatçı, hukuk, insan hakları ve çevre dernekleri ile İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Musa Çam ve Müslüm Doğan da yeraldı.
Yorum Yazın