'O maden 1 hafta içerisinde açılabilir'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.
- Ege Postası
- 14.07.2014 - 12:57
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İsrail'e jet yakıt satışı yapılmadı" dedi. Yıldız, "Soma'da Atabacası ile alakalı bir tasfiye kararı alabiliriz. İşçi sağlığı ve güvenliği alakalı şartların yerine getirilemediğini gördüğümüzde, karşılıklı tasfiye kararını almak durumunda kalabiliriz. Ama Işıklar'ın üretime geçmesi ile alakalı işlemler yapmak gerekiyor. Adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. iş akdini feshedilmesi anlamına geliyor" dedi. Barzani'nin petrol tahsilatına ilişkin Yıldız, "Halk Bankası'ndaki para ile alakalı bir tahsilat işine ilişkin haber duyuyorum. Bu doğru değil. Geçici olan hesapların, kalıcı hesaplar haline getirilmesi ve yetkililerle beraber bu hesapların açılması için kendileri geliyorlar. Bunun sürdürülebilir bir iş olması için çalışıyoruz" dedi.
'SOMA SORUŞTURMASINA YÖN VERECEK BELGE 53 GÜNDÜR KAYIP' HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Yıldız, Madenciler Derneği ile madenler konusunda bazı görüşmelerin yapıldığını bundan sonrada görüşmelerin devam edeceğini belirterek, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gerekenlerin yapılacağını söyledi.
"SOMA BİZİM İÇİN ÇOK ACI BİR TECRÜBE OLDU"
Maden ocaklarına ilişkin Yıldız, "En fazla kömür üretilen ülkelerden olan Avusturalya'da yaşam odasına yer verilmemiş. Almanya'da yaşam odası yok. ABD'de 1908 yılında büyük bir kaza oluyor. 2009 yılında bununla ilgili bir uygulama kararı alınıyor. Soma faciasının kamuya, özel, sektöre, işçiye, işverene çok fazla öğreteceği şey var. Bizim için çok acı bir tecrübe oldu. Doğru olan tercih edilecek" diye konuştu.
"PETROLÜN SAHİBİ BİZ DEĞİLİZ IRAK'TIR"
Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Yıldız, Barzani'nin petrol tahsilatına ilişkin, "Halk Bankası'ndaki para ile alakalı bir tahsilat işine ilişkin haber duyuyorum. Bu doğru değil. Geçici olan hesapların, kalıcı hesaplar haline getirilmesi ve yetkililerle beraber bu hesapların açılması için kendileri geliyorlar. Bunun sürdürülebilir bir iş olması için çalışıyoruz. Irak'taki istikrarın bozulması ile beraber petrolün sahiplerinin el değiştirdiği bir ortamdayız. Yalnızca Kuzey Irak petrolleri değil aynı zamanda Bağdat petrolleri ile de konuşuyoruz. Biz şu anda Kuzey Irak'ın hakkının götürülmesi ile ilgili bir gündemimiz yok. Biz hem Bağdat'ın hem de Erbil'in hakları ile alakalı çalışmanın içerisindeyiz. İlk tankerin parası henüz gelmedi. Çünkü bunların satışından, ihale edilmesinden Kuzey Irak sorumlu. Petrolün sahibi biz değiliz. İhale eden ve satan Irak. İsrail'e mi başka bir yere mi satıyor. Kendilerine sordum İsrail'e satmadıklarını söylediler" açıklamasında bulundu.
"İSRAİL'E JET YAKIT SATIŞI YAPILMADI"
Yıldız, "İsrail'e jet yakıt satışı yapılmadı" dedi.
"HEM KAPI AÇARAK HEM DE KLİMA KULLANILMAMALI"
Enerji tasarrufu uyarısında bulunan Yıldız, "Havaların en sıcak günlerini yaşıyor olmamıza rağmen herhangi bir sıkıntı yok. Şunu tavsiye ederim. Enerjiyi, israf etmeden, tasarruf ederek bunu kullanmalıyız. Hem kapı açarak hem de klima kullanılmamalı. Barajlardaki su seviyeleri geçen yıla göre az. Buna rağmen enerji politikaları nedeniyle sıkıntı yaşanmıyor" açıklamasında bulundu.
"IŞİD'İN YAPTIKLARI VE KAOSA DÖNEN BİR YERDE BİZİM PRENSİPLERİMİZ DEĞİŞMEZ"
Yıldız, "Biz BM'ye bağlı bir ülkeyiz. Petrollerin yüzde 83'ü merkezi hükümete yüzde 17'si de Kuzey Irak'a akıyor. O oranı biz belirlemiyoruz. IŞİD'in orada yaptıkları ve kaosa dönen bir yerde bizim prensiplerimiz değişmez. Orada ne olacağına Irak halkının kendisi karar verdi" ifadelerine yer verdi.
"MUSUL HALKINA VERİLECEK ELEKTRİK VE PETROLLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZI YAPTIK"
Yıldız, "Beji rafinerisinin IŞİD'in eline geçtikten sonra Kuzey Irak'ın ham petrolle ilgili sıkıntıları var. Buradaki en önemli mesele: Habur'daki lojistik ve trafiktir" dedi. Yıldız, "Musul halkına verilecek elektrik ve petrolle ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bugünkü görüşülecek konular arasında bu konular da var. Türkiye, Kuzey Irak'ın ileri seviyeye gitmesi için elinden geleni yapacaktır" açıklamasında bulundu.
"SOMA'DA MADENLER AÇILSIN DENİYOR"
Yıldız, "Soma'da madenler açılsın deniyor ancak şartlar yerine getirilmek kaydıyla açılsın. Verilen hedeflerin gerçekleştirilmesi için ocakta çalışacak olan işçi kardeşlerimizdir. Kendileri açısından uygun görüyorlarsa, bence herhangi bir kömür üretimi yapmadan hazırlık çalışmalarına katılmak lazım. Sağlık gerekçeleri ile katılamayanlar olabilir" dedi.
"SOMA'DA ATABACASI İLE ALAKALI BİR TASFİYE KARARI ALABİLİRİZ"
Yıldız, "Soma'da Atabacası ile alakalı bir tasfiye kararı alabiliriz. İşçi sağlığı ve güvenliği alakalı şartların yerine getirilemediğini gördüğümüzde, karşılıklı tasfiye kararını almak durumunda kalabiliriz. Ama Işıklar'ın üretime geçmesi ile alakalı işlemler yapmak gerekiyor. Adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. iş akdini feshedilmesi anlamına geliyor" dedi.
"ORADAKİ KÖMÜR İLE ALAKALI BU ACININ İÇERİSİNDE BİR TALEBİMİZ KALMADI KÖMÜRDEN VAZ GEÇECEĞİZ"
Yıldız, "Bizim oradaki kömür ile alakalı bu acının içerisinde bir talebimiz kalmadı. Bu yerli kömürden bahsediyoruz. Kömürden vaz geçeceğiz. Ama tek belirleyici unsur oradaki işçi kardeşlerimizin sağlığı. Eğer şartlar yerine getirilmiyorsa, biz o ocakları çalıştırmayacağız" diye konuştu.
"IŞIKLAR OCAĞI ŞARTLAR YERİNE GETİRİLİRSE BİR HAFTA İÇİNDE AÇILABİLİR"
Yıldız, "Psikolojik tedavi gören işçi kardeşlerimiz var. Ocağa gerçekten giremeyecek olanların durumunu bilmemiz lazım. Onları ocağa girmesi konusunda zorlamamak lazım. Işıklar ocağı, şartlar yerine getirilirse bir hafta içinde açılabilir. Soma'daki sosyal hayatın ve iş hayatının normalleşmesi için bu yapılmalı. Önceliğimiz kömür değil, işçi kardeşlerimizin sağlığı" açıklamasında bulundu. (DHA)
Yorum Yazın