'Okuma alışkanlığı ailede başlar'
Yazarlar Canan Tan ve Yılmaz Karakoyunlu, 'Neden Okumuyoruz' konulu söyleşide çocuğun okuma alışkanlığını ailesinde edineceğini, bu nedenle anne ve babanın bu konuda rol model olması gerektiğini söyledi.
- Ege Postası
- 22.07.2019 - 10:40
Uluslararası Rotary 2440'ıncı Bölge Federasyonu, kitap okumanın önemine dikkat çekmek için İzmir Milli Kütüphane'de bir söyleşi düzenledi. Kordon Rotary Kulübü ev sahipliğinde düzenlenen, moderatörlüğünü İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ'un yaptığı söyleşide yazarlar Canan Tan ve Yılmaz Karakoyunlu 'Neden Okumuyoruz'' başlıklı konuyu tartıştı.
İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ,Tolstoy'un, "Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez" sözüyle oturumu açtı. Toplumun okuma kültürünü geliştiren unsurlardan birinin kitapların el değiştirme katsayısı olduğunu dile getiren Karakoyunlu, "Okuma alışkanlığı ailede başlar. Anne olur, baba olur, kardeş olur. Çocuğun kitap okunan bir evde o kültürle büyümesi gerekir. Okuyan toplumlar için 'Okusun adam olsun' denir. Dolayısıyla her şey ailede başlar" dedi. Türkiye'nin en çok okunan kadın yazarlarından biri olan Canan Tan ise kitap okuma oranı konusunda çok da karamsar düşünmediğini dile getirerek, "Doğudan batıya Türkiye'nin her yerine gidiyorum, kitap fuarlarına ilgi çok büyük, fuarlar çok yoğun geçiyor. Bulundukları yerde yapabilecek fazla bir şeyi olmayan toplumlar kitap okumaya yönelebiliyor. Bunun yanı sıra devamlı televizyon açık olmamalı, bilgisayar, cep telefonu bir kenara bırakılarak kişilerin kendilerine yakın türdeki kitapları okuyarak bu alışkanlığı kazanabileceklerine inanıyorum. Okuma alışkanlığı olabilmesi için gazete okuma alışkanlığı edinilmeli. Çok okuyan bir insan ilgi ve merak duyar. Çocuklar için de bu böyle anne baba elinde kitap görürse bu alışkanlığı çocukken kazanır" dedi. (DHA)
Yorum Yazın