Dolar 34,1732
%0.11
Euro 38,2081
%-0.1
Altın 2.934,140
%0.03
Bist-100 9.829,00
%-0.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Orman yangınlarıyla mücadele bir savaştır'

"Orman yangınlarıyla mücadele bir savaştır"

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Orman yangınlarıyla mücadele bir savaştır. Bu savaşı kazanmanın yolu erken ve etkin müdahaledir." dedi. Güneşte yaşanan patlamalar sebebiyle bu dönemin çok sıcak geçeceğini belirten Aydın,...

  • Ege Postası
  • 27.06.2013 - 11:30
İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Orman yangınlarıyla mücadele bir savaştır. Bu savaşı kazanmanın yolu erken ve etkin müdahaledir." dedi. Güneşte yaşanan patlamalar sebebiyle bu dönemin çok sıcak geçeceğini belirten Aydın, İzmir ve Manisa’da mayıs ayından bu yana orman içinde 87, orman dışında 299 adet yangın çıktığını, orman içinde yanan alan miktarının 437, orman dışında ise 224 hektar olduğunu bu alanların yok olduğunu aktardı.

Nem oranının düşmesi, rüzgarın artmasının kendilerini korkuttuğunu ifade eden Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Hava sıcaklıklarının mevsim normlarının üzerinde seyretmesi bizleri korkutuyor. Nem yüzde 20’nin altına düştü. Sıcaklık 35 derece ve 50-60 km hızla rüzgar var. Bu risk cumartesi ve pazar günlerine kadar devam edecek. Bizimde en çok korktuğumuz bu. Uzun süreli Poyrazlı havalar, nemin uzun süre düşük olması ve sıcaklığın artması. Birde okulların tatil olmasıyla beraber insanlar, orman içerisine ve yazlıklara akın ediyorlar. Bu insanlarımızın en küçük bir ihmali ve dikkatsizliği büyük orman yangınları haline dönüşebiliyor. Bu yüzden bütün vatandaşlarımızı uyarıyoruz, lütfen ateşlerine dikkat etsinler." dedi.

Yangınlara karşı risk haritasına göre renklendirme yaptıklarını, anlık takip sistemleri ve gözetleme kuleleriyle de yangınları yakından takip ettiklerinin altını çizen İbrahim Aydın, "Orman yangınlarıyla mücadele bir savaştır. Bu savaşı kazanmanın yolu erken ve etkin müdahaledir. Biz 67 gözetleme kulemizden bizzat görerek gözetliyoruz. 13 kulemizden ise 25 noktayı kamera sistemi ile kontrol ediyoruz. Mega piksel çözünürlükte olan kameralarımızla 360 derecelik alanları tarıyoruz. Sistem kendisi otomatik olarak dumana benzeyen ne olursa sarı karenin içine alarak analizini yapıp kırmızıya döndürüp 20 saniye içinde de bize sesli uyarı veriyor. Bizde orman içinde konuşlanmış olan yer ekiplerimiz,80 arazöz, 42 ilk müdahale aracı, 33 tanker, 4 helikopterimiz ve bir tane uçak konuşlanmış durumdadır." dedi.

Komuta helikopteri sayesinde havadan yangının gidişatını yönettiklerini belirten Aydın, "Erken ve etkin mücadele edilebilirse yangına müdahale edebiliyoruz. Bunun içinde hava araçlarımızla denizden ve ya orman içine kurduğumuz 300 adet havuzlarımızdan yararlanıyoruz. Son yıllarda teknolojiyi çok iyi kullanıyoruz. Bizim korkumuz hava halleri. Hava sıcaklıkları, 35 derecinin üzeri. Manisa, Aydın, Denizli’de sıcaklık 38-40 dereceyi bulacak. Rüzgarda 50-60 dereceyle esmeye devam ettiği zaman en ufak bir kıvılcım, bir izmarit attığın zaman yangın anında çoğalır. 29 Mayıs da Manisa da olduğu gibi. Bu konuda lütfen çok duyarlı olalım." diye konuştu.

VATANDAŞLAR NE YAPSIN'

Nem oranın yüzde 20’nin altında olması, sıcaklığın 35 derece ve rüzgarın 60 km ile esmesi konusunda vatandaşları uyaran İbrahim Aydın, "Cumartesi ve pazar gününü kadar bizim için en riskli günlerdir. Vatandaşlarımız bu günlerde ateşlerine dikkat etmezlerse, bahçe temizliği için ateş yakarlarsa, piknik yapıp mangal ateşini kaçırırlarsa, sigara izmariti atıp yangına sebep olurlarsa, çok hızlı bir şekilde yayılıp büyük yangınlara sebep olabilirler. Onun için insanlarımız bu günlerde çok dikkatli olmaları lazım. Biz teşkilat olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ama önemli olan insanlarımızın bu günlerde çok dikkatli olmasıdır. Lütfen insanlarımız güzeli görmeye gittikleri bu alanlar, bir anda yok olabilir. Ne yaparsak yapalım bu kritik zamanda büyük yangınlara sebep olmayalım." şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.