'Şimdiden elektriğe yüzde yüz zam geldi!'
Mülkiyeti ve kontrolü Rusya’ya ait olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı açılan 17 ayrı iptal davasına rağmen Mersin’de devam ediyor. Tüm davaları birleştiren Danıştay’ın, Akkuyu Nükleer Santral ile ilgili yayınladığı bilirkişi raporu ise basın ve kamuoyunda eleştirilere neden oldu.
- Ege Postası
- 28.02.2017 - 09:32
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Akkuyu Nükleer Santrali’nden üretilecek elektriğin Türkiye’ye satışının detaylarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sordu.
SANTRAL KURULMADAN ELEKTRİĞE YÜZDE YÜZ ZAM GELDİ!
Verdiği yazılı soru önergesinde Akkuyu Nükleer Santrali’nden üretilecek elektriğin Türkiye’ye satışındaki detaylara değinen Bakan, “Ortalama 25 milyar dolarlık bütçyle Rusya’nın devlet şirketi Türkiye’de santral yapacak, 60 yıl çalıştırıp, Türkiye’ye elektrik satacak. Yani Türkiye doğalgazda olduğu gibi elektrik konusunda da Rusya’ya bağımlı hale gelecek. Rusya, Türkiye ile yaptığı anlaşmadaki ‘alım garantisi’ sayesinde , üretilen elektriğin büyük bir bölümünü, kilovatsaati 12,35 dolar sentten Türkiye’ye 15 yıl boyunca satmayı da garantiledi. Bugün Türkiye’de elektrik fiyatları kilovatsaat başına 4-5 dolar sent civarında. Hükümetin Rus şirkete verdiği alım garantisindeki fiyat ise 12,35 dolar sent. Nükleer santral bugün faaliyete geçtiği takdirde, devlete piyasa fiyatının 2,5 katına elektrik satacak. Nükleer anlaşma imzalandığında Merkez Bankası dolar kuru 1,52 TL’yi gösteriyordu; şimdi ise 3,80 civarında seyrediyor. Yani henüz inşa edilmemiş olan Nükleer Santralin satacağı elektriğe şimdiden yüzde 100’den fazla zam geldi. Hükümet proje bugünkü koşullar baki kalarak gerçekleştiği takdirde ortaya çıkacak olan bu yüksek bedeli hangi kaynaklardan karşılayacaktı? Bu bedelin tüketiciye kaçta kaçı yansıtılacaktır'” ifadelerini kullandı.
ZORDA OLAN RUSYA İLE ANLAŞMAYI REVİZE EDECEK MİSİNİZ'
Rusya’nın içinde bulunduğu zor duruma işaret eden Bakan şu şekilde konuştu: “Rusya ekonomisi; Batı’nın ekonomik baskısı, düşen petrol fiyatları nedeniyle enerji satışından gelen gelirin azalmasıyla krize girdiği için, doğalgazdan beklediği geliri elde edemeyince birçok ülkede yapımına giriştiği nükleer santral projelerini finanse edemez hale geldi. Bulgaristan Rusya ile anlaşmayı tazminat ödeyerek bozdu, Vietnam nükleer santralden vazgeçti, Güney Afrika santral planlarını 2037’ye ertelediği bildirildi. Pazar kaybeden ve büyük yatırım için kaynak bulmakta zorlanan Rusya, çareyi Akkuyu’daki hisseleri satışa çıkarmakta buldu. Hükümet Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin tüm bu olumsuz şartlara rağmen faaliyete geçmesine izin verecek midir yoksa Rusya ile Akkuyu konusundaki anlaşmasını revize etmeyi düşünmekte midi? Projenin devamı gelecekse, Ekonomiden sorumlu devlet yöneticileri, aynı elektriği bir rüzgar santralından neredeyse yarı fiyatına (7,3 dolar sent) almak yerine neden daha pahalı bir yolu tercih etmektedirler'”
Yorum Yazın