Dolar 34,1683
%0.02
Euro 38,1690
%0.01
Altın 2.915,970
%-0.15
Bist-100 9.777,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Sorumlu arkamızda oturanlar'

'Sorumlu arkamızda oturanlar'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde konuştu.

  • Ege Postası
  • 11.12.2012 - 02:25
ANKARA (ANKA)- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2013 Yılı Bütçe görüşmelerinde, “Uludere’de 34 yurttaşımız öldürüldü. Ben size söyleyeyim faili, Uludere’nin sorumlusu arkamızda oturanlardır. Sınır ötesi operasyon yapma yetkisi parlamentoya ait. Meclis yetkiyi kime verdi, yürütme organına. Onlar da gittiler, 34 tane vatandaşımızı imha ettiler” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda, 2013 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmelerde konuştu.
Konuşmasında dış politikaya değinen CHP Genel Başkanı, “Suriye ile çatışıyoruz, nasıl çatışıyoruz, bir tarafın eline silahı veriyoruz, 'Git kardeşini öldür' diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüklüğüne yakışır mı b? Din eksenli dış politika yapıyoruz. Mezhep eksenli politika yapıyoruz. Sıfır sorun olacaktı komşularla. Çok şükür bütün komşularımızla kavgalıyız. Bir düşman getirselerdi, 'Türkiye’nin başına bir bela açacağız'deselerdi, herhalde bütün komşularla bizi savaşın eşiğine getirecek bir adam bulurlardı, onu da bu hükümet buldu” dedi.



-“SİCİLİ BOZUK BİR YÜRÜTME ORGANI BU ÜLKENİN BAŞINA BELALAR AÇAR”-


“Bir düşünün Enerji Bakanı Erbil’e gidecek, binmiş uçağına, bir bakıyor ki Erbil değil Kayseri’ye inmiş” diye konuşan Kılıçdaroğlu, “Sicili bozuk bir yürütme organı bu ülkenin başına belalar açar” dedi. CHP Genel Başkanı, şöyle devam etti:

“Kuzey Irak’ta askerlerimizin başına çuval geçirildi. Ne yaptı bu yürütme organ? Kürecik’e radar istasyonu kurduk, halk ona 'İsrail kalkanı' diyor. Niye kurduğumuz belli. Sözde İsrail’e karşılar. Kapalı kapılar ardında İsrail ile yaptığınız pazarlıkları niye burada gelip anlatmıyorsunuz'"

-"SAYIN BAŞBAKAN YURTTAŞLARDAN VE PARLAMENTODAN ÖZÜR DİLEYECEKSİNİZ”-

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin NATO toprağı olduğu yönündeki açıklamalarını da eleştiren kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan’ın söylediği bir laf daha var, Türkiye NATO toprağı. Sayın Başbakan bu kürsüye geleceksiniz, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarından ve parlamentosundan özür dileyeceksiniz. Türkiye Cumhuriyeti'nin toprakları NATO’nun toprağı değildir."

-TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ-

8 milletvekilinin tutuklu olduğuna işaret eden CHP Genel Başkanı, “Oturduk, konuştuk AKP yetkilileriyle. Benim bildiğim kadarıyla söz namustur. Bu imzaladığımız protokolün metni...” diyerek protokol metni okudu. CHP Genel Başkanı, şöyle devam etti:

“Sayın Başbakan Pınarhisar Cezaevi'ne giderken 'Adalet istiyorum' diyordu. Toplumun büyük bir kesimi belki bunu duymadı ama biz duyduk. Kendisi seçimlere giremedi. Yasayı değiştirdik, anayasayı değiştirdik Başbakan olarak geldi, koltuğuna oturdu. Bu 8 milletvekilinin seçimlere girme yasağı yoktu, Başbakan’ın vardı. Seçimlere girdiler. Bu demokrasi ayıbını bu parlamentonun gidermesi lazım. Bu doğru değildir. Milletvekili tutuklu olmaz. Yasama görevini yapar.”

-“ULUDERE’NİN SORUMLUSU ARKAMIZDA OTURANLARDIR”-

“Herkesin vicdanına kelepçe takıldı adeta” diyen Kılıçdaroğlu, “Böyle şey olmaz. Uludere’de 34 yurttaşımız öldürüldü. Fail belli değil. Ben size söyleyeyim faili, Uludere’nin sorumlusu arkamızda oturanlardır. Sınır ötesi operasyon yapma yetkisi parlamentoya ait. Meclis yetkiyi kime verdi, yürütme organına. Onlar da gittiler, 34 tane vatandaşımızı imha ettiler. Şimdi arıyor fail kim diye, kapatmaya çalışıyor. Bunu kapatıyoruz ama dönüyoruz 1930’larda Mustafa Muğlalı’dan bahsediyoruz. Bu kadar komik bir durum olur m? Ben doğmadan önceki olay dolayısıyla beni yargılayacaksın, sen iktidardasın gidiyorsun 34 tane vatandaşı katlediyorsun, hesabını sormayacak mıyı? Bu hükümet saydam bir hükümet değildir” ifadelerini kullandı.

Sayıştay raporlarının gelmeden Kesin Hesap Yasa Tasarısı’nın görüşülemeyeceğini de ifade eden CHP Genel Başkanı, “Niye gelmiyor'” diye sordu.

Konuşmasında sık sık Başbakan’a sorular yönelten CHP Genel Başkanı, “Sayın Başbakan’a soruyorum. Sayın Başbakan 12 Eylül darbe hukukunu değiştirmeye var mısı? 'Hayır, ben yokum' diyor. Varsa 135 kişilik CHP Grubu burada. Tamamını değiştirelim. Yüzde 10 barajını yani Kenan Evren’in yani o dönemin paşasının getirdiği yasanın arkasına niye saklanıyorsu? Darbeye karşıysan sonuna kadar karşı olacaksın. Darbeye karşı olan Başbakan kendisine muhtıra veren paşaya üstün hizmet ödülü vermez. Sevsinler böyle darbeye karşı olanı” dedi.
Bu bütçenin halka bir şey vermediğini savunan Kılıçdaroğlu, “Pek çok şeye zam yapıldı. Memura gelince 4 artı 4, emekliye gelince 3 artı 3. 3Y ile mücadele edeceğiz dediler, 3Z çıktı ortaya, zam, zulüm ve zindan” dedi.

Enerji politikasına da değinen CHP Genel Başkanı, “Sayın Başbakanım, size bir sorum daha var. Bu kürsüye gelin Türkiye Cumhuriyetinin Rusya’ya bağlı olduğu oranda başka bir demokratik ülkenin bir başka ülkeye bu derece bu oranda bağlı olduğu ikinci bir ülkeyi bana açıklayın” diye sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmelerde yaptığı konuşmada AKP’ye karne verdi ve “Karneniz bozuk. Vatandaşın kredi kartı borcu 16 kat arttı, 68 milyar lirayı buldu. İcra dairelerinin sayısı arttı” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis Genel Kurulu’nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmelerde konuştu. Bütçe hakkının temel bir hak olduğunu ifade eden CHP Genel Başkanı, bütçe hakkından parlamentonun vazgeçmesinin mümkün olmadığını söyledi.

-AKP'Lİ VEKİLLERE SESLENDİ-

Sayıştay’ın TBMM adına kamu harcamalarını denetlediğini belirten Kılıçdaroğlu, Sayıştay raporlarının gelmediğine dikkat çekerek, “AKP’nin değerli milletvekillerine seslenmek istiyorum. Bütçe harcamalarının doğru yapılıp yapılmadığını Sayıştay denetleyecek, rapor gelecek ve biz ona göre oy kullanacağız. Getirilmeyen rapor dolayısıyla nasıl el kaldıracaksınız, bu yasa doğrudur diye'” sorusunu yöneltti.

-KONUŞMASINDA SIK SIK BAŞBAKAN’A SORULAR YÖNELTTİ-

Konuşmasında sık sık Başbakan’a sorular yönelten CHP Genel Başkanı, “Tüyü bitmemiş yetimin hakkı görüşülüyor burada. Parlamentonun bütçe hakkı kutsaldır. Kamu harcamalarını Meclis adına denetleyen kurumun raporlarını getirmiyorsunuz, böyle bir şeyi kabul etmeyiz. Sayın Başbakan siz bu kürsüye gelin o raporlar Sayıştay’dan niye gelmedi bize bir açıklayın. Aksi halde bu gayri meşru bir tartışmadır” diye konuştu.

-ARKASINDA DURAN BAKANLAR KURULU SIRALARINI ELİYLE İŞARET ETTİ-

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında sık sık “Arkada oturan organ”, “Bu yürütme organı” demesi dikkat çekti. CHP Genel Başkanı kürsüde konuşurken arkasında oturan Bakanlar Kurulu sıralarını da eliyle işaret etti.

-AKP’YE KARNE VERDİ-

AKP’ye karne veren CHP Genel Başkanı, Türkiye’nin saman ithal eder hale geldiğini belirterek, “Karneniz bozuk, gidin, herhangi bir çiftçiye sorun” diye konuştu.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğuna kaydeden Kılıçdaroğlu, “10 yıldır bu ülkede işsizlik kol geziyor. Sayın Başbakan işsizlik sorununa mucize bir çözüm buldu. Bulduğu mucize şuydu; her işveren bir işsizi işe alsın. Çözüldü mü, çözülmedi. Sayın Başbakan size kim bu öğüdü verdi ben gerçekten merak ediyorum. İntiharlar artıyor. İşsizlikte de bu hükümet sınıfta kaldı” dedi.

-“VATANDAŞIN KREDİ KARTI BORCU 16 KAT ARTTI”-

Hızlı büyümeye değinen CHP Genel Başkanı, “1946-2002 büyüme oranı ortalama 5.2. Sizin döneminiz 2003-2012 büyüme hızı 5.1. Bir puan gerisinde” diye konuştu. CHP Genel Başkanı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu vatandaş nasıl geçinece? 2002’de doğan her çocuk bin 963 dolar borçla doğuyordu. Sayın Başbakan sizin devri iktidarınızda doğan her çocuk 4 bin 320 dolar borçla doğuyor.

Vatandaşın kredi kartı borcu 16 kat arttı, 68 milyar lirayı buldu.

İcra dairelerinin sayısı arttı. Sayın Başbakan buraya gelin lütfen sizden önceki ve sizden sonraki icra daire sayılarını bir açıklayın.

7 kez mali af çıkardınız. Sayın Başbakan niçin 7 kez mali af çıkardını? Bir soru daha o mali afları çıkardınız onları niçin şantaj unsuru olarak kullandınız'

1979’dan 2003’e kadar Türkiye Cumhuriyetinin bütçesinden ödenen faiz 135 milyar lira. 2003-2011 döneminde ödediğimiz faiz 450 milyar lira. Sayın Başbakan’a soruyorum, 450 milyar lirayı kimin parasından ödedini? Buna 'tefeci ekonomisi' denir, kim kazanıyor, Londra’da oturanlar kazanıyor.”
CHP Genel Başkanı konuşurken Başbakan Erdoğan’ın sık sık not alması dikkat çekti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.