'Türk yelkenciliğini uçururuz'
Türk yelkenciliğine bugüne kadar çok önemli desteklerde bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası, Türkiye Yelken Federasyonu'nun yeni yönetim kurulu ile milli yelkenciliği geliştirmek için işbirliği yapacak.
- Ege Postası
- 16.01.2017 - 12:52
Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan Olağan Genel Kurul'da Türkiye Yelken Federasyonu Başkanlığı'na seçilen Özlem Akdurak, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Toplantısı'na katılarak, Türk yelkenciliği hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın katıldığı toplantıda, çocuklara ve gençlere yelkenciliği sevdirmek için Piri Reis Üniversitesi, Türkiye Yelken Federasyonu ve Deniz Ticaret Odası'nın işbirliği yapması konuları değerlendirildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “Bizim yelkenciliği uçuracak gücümüz var. Yeter ki yelkenciliği tabana yayıp iddialı hedefler koyun. 5 bin olan lisanslı yelkenci sayısı çok az. Lisanslı yelkenci sayısı 4 yıl sonra 50 bin olmalı" dedi.
“KOL KOLA GİRERSEK GÜÇLENİRİZ"
Milli yelkencilik açısından Türkiye'de atılacak çok önemli adımların olduğunu belirten Federasyon Başkanı Özlem Akdurak, “Bugüne kadar İzmir şapkamla yelkenciliğe hizmet verdim. Federasyon Başkanı olduktan sonra artık tüm Türkiye'deki kulüpler için çalışıyorum. Deniz Ticaret Odası'nı her zaman yanımda hissettim. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk büyük teveccüh gösterip Federasyonun yeni yönetiminde yer aldı" dedi. Yelken sporunun içinde birçok branşı barındıran bir spor dalı olduğuna dikkat çeken Akdurak, şu bilgileri verdi:
“Yelken sporu İstanbul, İzmir ve Muğla'da yoğunlaşmış durumda. 80 milyon nüfusa sahip ülkemizde sadece 5 bin lisanslı sporcumuz var. Oysa bu sayının çok daha fazla olması, yelkenciliğimizin Anadolu'nun tamamına yayılması gerekir. Cennet gibi kıyılara sahip ülkemiz yelken sporuna daha fazla ilgi göstermelidir. Bizim en kısa sürede sporcu sayısını büyütüp, daha fazla üyeli kulüplere ulaşmamız şart. Ancak önümüzde çeşitli engeller var. Bunlar mali açıdan zayıf kulüpler, kıyı kenar kanunu uygulamaları, lojistik açıdan yüksek maliyetler, tekne üretim edinme kullanma olanakları, ulusal sistem ve yapılanma sorunlarıdır. 2016 yılı bütçemiz 7.5 milyon lira. Bu bütçe ile olimpik sporcu başına yaklaşık 433 bin lira, tüm Türkiye'deki yelken sporcularını kişi başına 2 bin 600 lira harcayabildik. Deniz Ticaret Odası bizimle daha fazla kol kola girebilirse, kendimizi çok daha güçlü hissedeceğiz."
HEDEF 50 BİN YELKENCİ
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, yelken sporuna çok önem verdiklerini belirterek “İşimiz ticaret ama sadece ticarette yokuz. Denizciliğin olduğu her yerde biz varız. Denizciliğin adının geçtiği her şeyi destekliyoruz. Denizcilikle ilgili her şey bizim için deniz gücüdür. Yelkenciliğimiz de deniz gücünün bir parçasıdır. Dolayısıyla ciddi sosyal sorumluluk projelerinde varız" diye konuştu.
Yelkenin varlıklı kişilerin yaptığı spor olarak algılandığını dile getiren Kalkavan, bu algının değiştirilmesi için su sporlarının tabana yayılması gerektiğini söyledi. Yelken Federasyonu'nun bütçesinin çok küçük, lisanslı sporcu sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Kalkavan, “Biz Antalya'dan Batı Karadeniz'e kadar tüm kıyılarımızdaki şube ve temsilciklerimiz vasıtasıyla yelken sporuna destek veriyoruz. Bizim çok ciddi gücümüz var. Böyle bir gücü kullanmanız gerekiyor. Ben Piri Reis Üniversitesi'nin Mütevelli Heyet Başkanıyım. Biz deniz ihtisas üniversitesiyiz. Üniversitedeki amacımız su sporlarını geliştirmek, mezunlarımızı mutlaka bir deniz sporunu yapar hale getirmek. Milli yelken sporcusu öğrencilerimize yüzde 100 burs veren tek üniversiteyiz. Piri Reis Üniversitesi, Deniz Ticaret Odası ve Türkiye Yelken Federasyonu üçlü bir protokol yapmalıdır. Karamsar olmaya gerek yok. Potansiyelimiz büyük. Bizim yelkenciliği uçuracak gücümüz var. Yeter ki yelkenciliği tabana yayıp iddialı hedef koyun. Lisanslı yelkenci sayısı 4 yıl sonra 50 bin olmalı" şeklinde konuştu.
DİLARA GİBİ GENÇLER ÇOĞALACAK
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye Yelken Federasyonu ile ülkü ve amaçlarının bir olduğunu belirterek, “Denizciliğin gelişmesi ve tabana yayılması için çaba gösteriyoruz. Yelken ve su sporlarını imkânlarımız ölçüsünde destekliyoruz. “Cumhuriyet kızı" olarak nitelediğimiz ve gurur duyduğumuz Dilara Uralp'e iki yıldır destek veriyoruz. Kendisi Rio Yaz Olimpiyatları'na katılarak, gençlerimize örnek olmayı başardı. Dilara'nın yeni hedefi Tokyo 2020 Olimpiyatları'na katılmak. Onun gibi daha fazla gencimizin yelken sporunda ülkemizi uluslararası alanda temsil etmesi için çabalarımız devam edecek" dedi.
Yorum Yazın