Dolar 35,4150
%0.24
Euro 36,2917
%-0.55
Altın 3.061,060
%0.94
Bist-100 9.911,00
%-0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Türkiye'nin Çin pazarına karşı ürkekliği var'

'Türkiye'nin Çin pazarına karşı ürkekliği var'

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 7. Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024 (CIIE) Türkiye Milli Katılım Organizasyonu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 7. Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024 (CIIE) Türkiye Milli Katılım Organizasyonu tanıtım toplantısı olduğunu belirtip, "'Çine mal satamayız' diye bir imaj var. Aslında Çin'e çok mal satabiliriz. Bu ürkekliği üzerimizden atıp, farkındalığı sağlamamız lazım. Ürünlerimizin bu pazarda değer kazanmasını istiyoruz" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 06.06.2024 - 13:41
  • Güncelleme: 06.06.2024 - 17:41

7. Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024 (CIIE) Türkiye Milli Katılım Organizasyonu tanıtım toplantısı EİB toplantı salonunda yapıldı. EİB organizatörlüğünde 6'ncı kez gerçekleştirilecek fuarın Çin'in Şanghay şehrinde 5-10 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenleneceği bildirildi.

Toplantıya EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EİB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ve EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz katıldı.

'FUARA KATILACAKLAR VİZE SIKINTISI ÇEKMEYECEK'

Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi, “5-10 Kasım 2024 tarihleri arasında Çin'in Şanghay kentinde 7. kez düzenlenecek olan 'Çin Uluslararası İthalat Fuarı 2024' Türkiye milli katılım organizasyonu bu sene yine Birliğimiz organizatörlüğünde gerçekleştirilecek. Çin Devlet Başkanı Xİ Jinping, 2017 Mayıs ayında gerçekleşen 'Kuşak ve Yol Forumu'nda bahsettiği gibi uluslararası iş birliği niteliğinin bir parçası olarak fuarı görüyor. Fuarı Çin mallarının olmadığı bir fuar olarak lanse ediyorlar. Tamamen yurt dışından gelen firmaların Çin'in dünyaya açılımı olarak görüyorlar. Çin'in ihracat fazlası var. Çin bunu dünyaya daha cazip hale getirmek için fuara önem veriyor. Onlar için prestij fuarı" dedi.

Çinliler ile Türkler arasında derin bir dostluk olduğunu ifade eden Eskinazi, “Fuarlarının tanıtımları her yıl İstanbul'da yapılıyor. Bundan sonra sanıyorum İzmir'de de yapacaklar. İstanbul tanıtımlarına bizleri de çağırıyorlar. Bu toplantılarda daha önce vizeyle ilgili şikayetlerde bulunmuştum. EİB'e bu konuda kolaylık getirdiler. Bu konuda avantaj sağladık. Bu fuara katılacak dostlarımızın vize sıkıntısı çekmemesini sağlıyoruz" diye konuştu.

'2023'TE ÇİN'E YAKLAŞIK 41,6 MİLYAR DOLARLIK TİCARET AÇIĞI OLUŞTU'

2023 yılında Çin'e ihracatımız 3,3 milyar dolar iken ithalatımızın ise 44,9 milyar dolara ulaşması nedeniyle 41,6 milyar dolarlık ticaret açığı oluştuğunu vurgulayan Eskinazi, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin dış ticaret açığının neredeyse tamamı buradan. Bundan şikayetçi değiliz. Çin'den ithal ettiğimiz malların çoğu sanayimizin ham maddesi veya yarı mamulü gibi kullanılıyor. Çin'den ithal edilen mallar bir bakıma motivasyonu artırıyor. Bunun yanında ihracatımızı artıracak bazı kalemlere dikkat etmemiz lazım. Bu açığı kapatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın ülkemiz lehine bu açığı kapatmaya yardımcı olacağını umuyoruz."

'ÇİN'E ÇOK MAL SATABİLİRİZ'

Eskinazi, "Pekin Büyükelçiliğimiz Ticaret Müşavirliğimizce yapılan bir çalışmaya göre, Çin'in 2023 yılında ithal ettiği ürünlerin altılı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP) bazındaki birim fiyatı, ülkemizin genel ihraç birim fiyatları ile mukayese edildiğinde Çin'in toplam ithalatının yüzde 27'sine tekabül eden 1781 tarife satırından oluşan toplam '416 milyar dolarlık' bir pazarda ihraç ürünlerimizin Çin pazarında kayda değer fiyat avantajına sahip olduğu görülmektedir" dedi.

Türkiye'nin Çin pazarına karşı ürkekliği olduğunu belirten Eskinazi, “Çin'e mal satamayız diye bir imaj var. Aslında Çin'e çok mal satabiliriz. Bu ürkekliği üzerimizden atıp Çin pazarına gerekli önemi vermemiz, bu farkındalığı sağlamamız lazım. Biz oraya mermer satıyoruz, yapmış olduğumuz ihracatın neredeyse 3'te 2'si mermer ve çelik. Mutlaka gıda, tekstil ürünleriyle şekillendirmemiz lazım. Geçen sene çok tekstil, ham madde sattık. Bunları şekillendirip aradaki 42 milyar dolarlık farkı zaman içinde yarıya düşürmeye çalışmamız lazım. Ürünlerimizin bu pazarda değer kazanmasını istiyoruz" diye konuştu.

'FİRMALARIMIZIN ÇİN PAZARINDA KENDİLERİNİ TANITMASINI İSTİYORUZ'

EİB olarak Çin'e e-ticaret konusunda çalışmaları olduğunu belirten Eskinazi, "Çin'in iç ticareti ağırlıklı olarak e-ticaret üzerinden yapılıyor. Geçen ay Çin'e e-ticaret ile ilgili heyet götürdük. Çin'e e-ticaret yapanların, e-ticaretin nasıl yapıldığını göstermeye çalıştık. Faydalı bir seyahat oldu. Bu seyahat ve eğitimlere devam edeceğiz. 6 yıldır Çin'le ilgili eğitimler veriyoruz. Ürünlerimizi mümkün olduğu kadar tanıtmaya çalışacağız. Firmalarımızın Çin pazarında kendilerini tanıtıp ürünlerimizin Çin'de daha çok yer bulmasını istiyoruz. Sadece ürün olarak değil sağlık, turizm sektöründe hizmet ihracatımızı daha ileri götürmekte şansımız olduğunu düşünüyorum" dedi.

'ÇİN SIÇRAMA TAHTAMIZ, BİZİ DÜNYA PAZARINA KATAN BİR GÜÇ'

EİB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın prestij fuarı olduğunu belirtip, "Prestij olduğu kadar da strateji fuarı. Dünyada ilk sefer ithalat temalı yapılmış bir fuar. Fuarda hem ürünlerinizi sergiliyorsunuz hem de size 'Ben bu bölgenin gücüyüm' hissiyatını veriyor. Fuarın en büyük özelliği bölgesel güç ve üretim gücünü gösteriyor" dedi.

"Çin ithalat ve ihracat farkında bize karşı açık ara önde" diyen Işık, şöyle devam etti:

“Çin'den aldığımız tüketim malı fazla değil, ara mallar fazla. Çin sıçrama tahtamız, bizi dünya pazarına katan bir güç. Biz de kendi bölgemizde küresel gücüz. Türkiye bugün çok önemli üretimleri başarmış bir ülkedir. Sanayi, turizm, gıda ve tarımda. Bizim bu güçleri birleştirmemiz lazım. Ticaret açığı yatırımlarla kapatılır. Bunun için en önemli unsur kültürel birliktelik. Gücümüzün farkındalar, elimizdeki gücü çok iyi kullanmamız lazım. Rekabetçi bir üretim sanayimiz oldu. Burada da korkmamak lazım. Çin ile birbirimizi anlamaya çalışmamız lazım. Oraya gidip onların kültürlerini tanımadan ticaretin gelişmesi mümkün değil. Çinlilerle yapacağımız çok önemli işler var. Biz bütün dünyaya organik ürün satıyoruz ama Çinliler 'Bizim sertifikamızı alacaksınız' diyor. Senin buradaki uluslararası sertifikanı geçerli görmüyor. Bunu almak ve pazara girmek ayrı bir süreç" ifadelerinde bulundu. Işık, “İthalat fuarı çok büyük önem arz ediyor. Sektörler arasındaki geçişler kolaylaşıyor. Dünyanın nereye gittiğini ve Asya pazarını okuyabiliyorsanız varsınız."

'100 MİLYON KİŞİLİK BU PAZARA HER ŞEYİ SATABİLİRİZ'

EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz da konuşmasında, "Dünya ticaretine baktığınız zaman yaklaşık 30 trilyon dolardan bahsediyoruz. Çin'in buradan aldığı pay yaklaşık 5 trilyon dolar. Türkiye'nin 1 yılda yaptığı ihracat rakamını onlar 1-2 ayda yapıyorlar. Nüfusuna baktığınız zaman 1,5 milyar kişi yaşıyor. Bu nüfusun yüzde 20-30'u orta direk ve üzeri bir gelire sahip. Bu rakamın da yüzde 10'u 100 milyon kişi AB standartlarında yaşıyor. 100 milyon kişilik bu pazara her şeyi satabiliriz. Yeter ki ürkekliğimizi üzerimizden atalım. Bu fuar çok önemli bir fırsat" ifadelerinde bulundu. Çin'in Türkiye'ye ilgisi olduğunu belirten İşbırakmaz, "Heyetler geliyor. Çinliler bizimle ticaret yapmak istiyorlar" dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.