Dolar 34,2750
%0.1
Euro 37,6855
%0.23
Altın 2.915,520
%0.2
Bist-100 9.032,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulu' geliyor

'Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulu' geliyor

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, '2.Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi' (2013-2018) ile bu belgenin uygulanmasına yönelik faaliyetleri içeren 'Ulusal Uyuşturucu...

  • Ege Postası
  • 18.09.2013 - 11:16
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, '2.Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi' (2013-2018) ile bu belgenin uygulanmasına yönelik faaliyetleri içeren 'Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı'nın (2013-2015) yürürlüğe konulduğunu bildirdi.

    'Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulu' adı altında yeni bir kurul kurulacak. Aile hekimlerinin önleme faaliyetlerinde daha etkin rol almaları sağlanacak. Bağımlılara yönelik hizmet sunacak ve 7/24 esasına göre çalışacak ücretsiz bir bilgi/danışma hattı kurulacak. 18 yaş altı uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavileri zorunlu hale getirilecek. İnternet üzerinden uyuşturucu satışı yapan organizasyonlara yönelik mücadele stratejileri geliştirilecek.

    Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı, İçişleri Bakanlığı EGM KOM Daire Başkanlığı, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından ilgili tüm kurumların katkı ve mutabakatı ile hazırlandı.

    Bu belgeyle; evrensel boyutlara ulaşan uyuşturucu sorununun koordinasyon, arz azaltımı, önleme, tedavi, rehabilitasyon, zarar azaltımı, uluslararası işbirliği ve bilgi toplama, araştırma, değerlendirme alanlarında Türkiye'deki mevcut durumun tasviri, uyuşturucu sorunu karşısındaki politikaların ortaya konması ve sorunların bilimsel ve akılcı bir yolla çözümü için gerekli stratejik hedeflerin belirlenmesi amaçlanıyor.

    Uyuşturucu ile mücadelede Türkiye'nin 2013-2018 yılları arasındaki 6 yılını planlaması, bu süre içerisinde uyuşturucu ile mücadeledeki ülke politikalarını, stratejik hedefler ve ilgili her bir kurumun yapması gereken faaliyetleri göstermesi bakımından son derece önemli belgeler.

    Strateji Belgesi esas olarak Anayasa'nın 58. maddesinde yer alan; "...Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbir leri alır." hükmüne dayanıyor.

    UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI İNSANLIK SUÇU

    Türkiye, "Uyuşturucu kaçakçılığına yönelik suçları insanlık suçu olarak kabul eden, uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede sıfır tolerans prensibini benimseyen, yeni çıkan psikoaktif maddelere karşı hızlı ve etkin bir müdahale sistemi geliştirilmesi gerektiğini savunan, terör örgütlerinin uyuşturucu kaçakçılığını bir finans kapısı olarak kullanmalarını önlemeye çalışan, uyuşturucu bağımlılığını bir hastalık, uyuşturucu bağımlısını bir hasta ve bu sorunu önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul eden, önleme faaliyetlerinin, ilgili kurumlar arasında işbirliği içerisinde yaygınlaştırmaya çalışan, uyuşturucu madde bağımlılığın tıbbi tedavisinin, topluma yeniden kazandırma faaliyetleri ile desteklen mesinin gerekliliği yönünde" bir politika benimsiyor.

    Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi'nin uygulanmasına yönelik hazırlanan 3 yıllık 'Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı'nda yer alan faaliyetlerin yürütülmesinden, uyuşturucu ile mücadele alanındaki kurum-kuruluşlar sorumlu tutuldu. Gerçekleştirecek bu faaliyetler ve faaliyetlerden sorumlu kurum-kuruluşlardan bazıları ise şöyle:

Adalet Bakanlığı: TCK'nın bazı maddeleriyle ilgili yeni düzenlemelerin yapılması; Ceza infaz kurumlarındaki uyuşturucu bağımlısı hükümlülere yönelik yardım programlarının geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Genel ve genç nüfusta uyuşturucu kullanım yaygınlığı araştırmaları yapılması; Sokakta yaşayan ve/veya çalıştırılan çocuklara yönelik gerekli çalışmaların yapılması; Uyuşturucu bağımlılarının tedavi sonrasında topluma yeniden kazandırılması amacıyla, rehabilitasyon hizmetlerinin / programlarının uygulanması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı: Gençlerin kişisel, sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek amacıyla açılan Gençlik Merkezleri ve Gençlik Kamplarında, gençlere ve zaman zaman ailelerine yönelik gerçekleştirilen bilgilendirme ve eğitim uygulamalarının sayısının ve niteliğinin arttırılması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

    AİLE HEKİMLERİ ÖNLEME FAALİYETLERİNDE DAHA ETKİN OLACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Yasa dışı kenevir ve haşhaş ekiminin önlenmesi için alınacak tedbirlerin arttırılması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Kurye yoluyla gerçekleştirilen uyuşturucu kaçakçılığı olaylarına karşı kurumlar arası işbirliğinin arttırılması; Gözetim kapasitesinin güçlendirilmesi için gerekli mobil ve sabit araçlar ile ekipmanlar temin edilmesi ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı): Uyuşturucu suçundan elde edilen yasa dışı gelirlerle mücadelede etkinliğin arttırılması; İnternet üzerinden uyuşturucu satışı ile mücadele stratejilerinin geliştirilmesi; Ülke içi uyuşturucu şebekelerine yönelik yürütülen çalışmaların arttırılması; Kontrollü teslimat uygulamalarına ağırlık verilmesi; Narko-terör bağlantısının etkin bir şekilde araştırılması; Kırsal alanda uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele etkinliğinin arttırılması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı: İlgili kurumların işbirliği ile yürütülecek önleme faaliyetlerinin arttırılması / önleme materyallerinin hazırlanması; Uyuşturucu maddelerin zararları ve korunma yöntemleri ile ilgili olarak rehber öğretmenler için bir rehberlik programının hazırlanması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

Sağlık Bakanlığı: Tedavi merkezlerinin sayı ve kalite bakımından arttırılması; Çocuklara özel tedavi merkezlerinin sayısının arttırılması; Uyuşturucu bağımlılarının tedavi sonrasında topluma yeniden kazandırılması amacıyla, rehabilitasyon hizmetlerinin / programlarının uygulanması Aile hekimlerinin önleme faaliyetlerinde daha etkin rol almaları, Ücretsiz bir bilgi/danışma hattının kurulması, ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

    7/24 ESASINA GÖRE ÇALIŞACAK ÜCRETSİZ BİLGİ DANIŞMA HATTI KURULACAK

Diyanet İşleri Başkanlığı: Diyanet İşleri Başkanlığı'nca önleme faaliyetleri kapsamında vaaz, hutbe, seminer, konferans, panel, radyo ve TV programları, zararlı alışkanlıklarla ilgili referans kitap yayımı gibi faaliyetlerin yapılması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

RTÜK: Medyanın uyuşturucu ile mücadeledeki etkinliğinin arttırılması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu tutuldu.

Bu eylem planı ile ilk kez; "Uyuşturucu suçundan elde edilen yasa dışı gelirlerle etkin bir şekilde mücadele edilmesi; Kırsal alanda uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadele etkinliğinin arttırılması; İnternet üzerinden uyuşturucu satışı yapan organizasyonlara yönelik mücadele stratejilerinin geliştirilmesi; Bağımlılara yönelik hizmet sunacak ve 7/24 esasına göre çalışacak ücretsiz bir bilgi/danışma hattının kurulması; Madde bağımlılığı tedavisinin Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) ayrı bir bölümde açıklamalı olarak ele alınması ve ödeme yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesi; 18 yaş altı uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavilerinin zorunlu hale getirilmesi; 18 yaş üstü bağımlıların ise tedavi aşamalarının ne kadarının zorunlu olması gerektiği konularının bilim insanları ve ilgili uzmanlar arasında tartışılacağı çalışma toplantıları düzenlenmesi, bu toplantılarda alınacak kararlara göre gerekli çalışmaların yapılması; Uyuşturucu madde bağımlılarının tıbbi tedavisi sonrasında rehabilite
ve topluma yeniden kazandırılması amacıyla, rehabilitasyon hizmetlerinin-programlarının uygulanması" koordinasyon alanında yeni düzenlemelere gidilmesi ("Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulu" adı altında yeni bir kurul kurulması) hususlarına yer verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.