Dolar 34,2321
%-0.03
Euro 37,5807
%-0.15
Altın 2.883,050
%-0.13
Bist-100 8.948,00
%-1.07

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Yerli ilaç üretiminin merkezi Bursa olmalı'

'Yerli ilaç üretiminin merkezi Bursa olmalı'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Kimya, Metal, Maden Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, yerli ilaç üretiminde Bursa’nın öne çıkması gerektiğini söyledi.Merinos Gölpark’ta MÜSİAD Bursa Şubesi Kimya,...

  • Ege Postası
  • 12.06.2013 - 11:16
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Kimya, Metal, Maden Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, yerli ilaç üretiminde Bursa’nın öne çıkması gerektiğini söyledi.

Merinos Gölpark’ta MÜSİAD Bursa Şubesi Kimya, Metal, Maden Sektör Kurulu tarafından düzenlenen ‘Bursa’da yerli ilaç üretimi’ konulu toplantıda konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Kimya, Metal, Maden Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, Türkiye’nin ilaç harcamalarına her gün ortalama 50 milyon TL ödediğini hatırlattı. Duran, “Türkiye artık yerli ilaç üretimine ağırlık vermeli ve bu sektörün merkezi de Bursa olmalıdır. Yerli ilaç üretiminde Bursa öne çıkmalı ve ilaçlarda artık ‘made in Bursa’ ibaresi olmalıdır.” diye konuştu.

İlaç sektörünün en önemli özelliklerinin başında yoğun Ar-Ge yatırımları, yüksek katma değerli ürünler geliştirilmesi ve üretilmesi ile lisans ve lisansüstü personelin yoğun istihdam edilmesinin geldiğini söyleyen İlker Duran, şöyle devam etti: “Türkiye ilaç sektörü, dünya standartlarında üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen, dünya pazarında yeterli rekabet gücüne ulaşamamıştır.”

Türk ilaç sektörü hakkında bilgiler de paylaşan Duran, “Sektör 2011 yılında 9.1 milyar dolarlık hacmi ile Avrupa’da 6’ncı, dünyada ise 16’ncı sırada yer aldı. Türkiye’de 15’i yabancı sermayeli olmak üzere 68 ilaç üretim tesisi bulunmakta ve yaklaşık 30 bin kişi istihdam edilmektedir. 2012 yılında ise ithalat 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşirken ihracat 720 milyon dolar olarak gerçekleşmiş ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 16.5 olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

Türk ilaç ithalatının niteliğini vasat ilaçların oluşturduğunu söyleyen İlker Duran, “Bu nedenle de ithalat ve ihracat arasında bir uçurum oluşuyor. İlaç sektöründe önemli kazançlar elde etmek için sabırlı olmak gerekiyor. Sonrasında ise oldukça yüksek bir getirisi oluyor. Yerli ilaç üretimi, Türkiye’nin en önemli sorunların biri olan cari açığa da ilaç olacaktır.” diye konuştu.

İlaç üretiminde Bursa’nın Uludağ gibi önemli bir avantajı olduğunu da sözlerine ekleyen Duran, şunları kaydetti: “Doğal kaynaklar bakımından Uludağ çok nitelikli ve ender bulunan bitkilere sahip. Uludağ’da 171 tane endemik bitki türü var ve 33 tanesi Bursa’ya özgü. Tüm bunları dikkate aldığımızda Bursa’da ilaca yapmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.”

Toplantının konukları arasında bulunan Uludağ Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Demir ise yerli ilaç konusunun önemine vurgu yaparak, “Yerli ilaç konusu en az yerli otomobil kadar önemli bir konudur.” dedi. Önümüzdeki yıllarda dünya nüfusunun ve yaşlı nüfus oranının artacağının öngörüldüğünü açıklayan Cevdet Demir, şöyle konuştu: “Türkiye’de ilaç amaçlı bitki üretimi yapılıyor; ancak bu yeterli düzeyde değil. Bu açıdan Bursa da bitki çeşitliliği açısından önemli bir bölge. Özellikle Uludağ önemli bir flora; ama sadece bu bitki çeşitliliği ile yetinemeyiz. Bitki tarımı yapılması gerekli. Bu noktada da girişimciler devreye girmesi gerekiyor.”
Bursa’da ilaç sektörünün gelişmesinin birçok iş koluna da önemli kazançlar sağlayacağına dikkat çeken Demir, “İlaç sektörünün de otomotiv sektörü gibi birçok yan sektörü var. İlaç sektörü bu anlamda diğer sektörlerin de karlılığının artmasına katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.