'sermayecik'in Başarisi
YALOVA'da Kırsal Kalkınmada Başarı Hikayesi Sermayecik Köyü Projesi Paneli Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Proje kapsamında ilk olarak salon girişinde Sermayecik Bir Başarı Öyküsü adlı fotoğraf sergisi açıldı....
- Ege Postası
- 23.01.2014 - 12:26
Yalova Vali Yardımcısı Hasan Gürsoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral ile Sermayecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resul Çiftçi serginin açılışını birlikte yaptı. Ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış yaptı. Açılış konuşmasında Sermayecik köylülerinin başarısını anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan Sermayecik köyü modelinin tüm Türkiye'ye örnek olacağını söyledi.
Sermayecik Köyü'nün Altınova'ya en uzak köy konumunda olduğunu belirten Karahan, "Bir orman ve dağ köyüdür. 65 haneli bir köyümüz. Burada kısa bir sürede, 8 - 10 yıllık bir süreç içerisinde, geleneksel yöntemlerle tarımın yapıldığı, gençlerimizin artık çok karlı üretim yapmadıklarından dolayı köyü terk etmek üzere olduğu bir anda, orada yapılan projelerle kısa süre içerisinde Türkiye'ye model olabilecek bir kırsal kalkınma hamlesi yaşandı. Bunda birinci derecedeki aktörler Sermayecik Köylüleri'dir. Kurumların bazı kendi aralarındaki mevzuattan dolayı, yetki ve sorumluluk karmaşası yaşanmadan, projelerin birbiri arkasınca yapılması nedeniyle çok güzel bir model çıktı. Burada üretim miktarı bin 200 dekarlık alanda. Şu ana kadar gelinen rakam 500 ton çileğe ulaşılmış durumda. Burada önemli olan üretim miktarı değil. Nasıl bir dağ köyünde bu başarı yakalandı, önemli olan bu. Bu model her yerde uygulanabilecek. Buradaki modeli biz dışarı tanıtmak istiyoruz. Bu maksatla MARKA'ya projeyi sunduk. MARKA bununla ilgili bize destek verdi. Faaliyetlerimizden şu anda birisini düzenliyoruz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İmkan olduğu halde, asgari ücretle varoş mahallelerde yaşamayı tercih edilen, 3 bin lira ücret ve sigortasıyla çobanlık yapılan bir süreç yaşıyoruz. Bugün birçok işletme, sürü yöneticiliğine 2 bin 500-3 bin lira veriliyor, bu şekilde çoban bulunamıyordu. Sermayecik köylüleri köylerini terk etmedi ve bir başarı hikayesini hayata geçirdiler" diye konuştu.
Karahan'ın ardından konuşan Yalova Vali Yardımcısı Hasan Gürbüz ise Anadolu'da birçok köyün halkı tarım köylerine terk ettiğini belirterek, Sermayecik Köyü'nde başarı hikayesinin yaşandığını ve bunun ilham kaynağı olacağını dile getirdi. SG/ (FK), (Fotoğraflı)
Yorum Yazın