
'türkiye'de Süt Tüketimi Yetersiz'
GIDA Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, gelişmiş ülkelerde yıllık kişi başına 100 litre olan süt tüketiminin Türkiye'de 24-26 litre dolayında kaldığını söyledi. Sağlık açısından her bireyin ortalama...
- Ege Postası
- 24.11.2013 - 11:24
Sağlık açısından her bireyin ortalama günde 2 su bardağı süt ya da süt ürünü tüketmesinin önerildiğini aktaran Doç. Dr. Işıl Var, "ABD'de bu öneri 3 bardaktır. Avustralya'da 11-18 yaş arası grup için günde 3 bardak öneriliyor. Günlük süt gereksinimi çocukluk, ergenlik dönemi, gebelik, menopoz gibi özel dönemlerde değişiyor. Türkiye'de kişi başına tüketilen içme sütü miktarı gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Sağlık açısından riskli olan haller dışında herkesin süt içmesi öneriliyor" dedi.
OKUL SÜTÜNE DESTEK
1974'te yapılan Türkiye Ulusal Beslenme Araştırması sonuçlarına göre süt ve yoğurt tüketiminin kişi başına günlük 78.7 gram olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Işıl Var, şunları kaydetti:
"Ancak 1984'te yapılan araştırmada 69 grama düştüğü görülüyor. Dünyada 2000 yılında 216 milyon ton olan toplam süt üretimi 2009'da 703 milyon tona yükselmiştir. 2009'da ülkemizde kişi başına içme sütü tüketim miktarı 26 litre olmuştur. ABD'de her bireye sağlık açısından 3 bardak, Avustralya'da da 11-18 yaş arası grup için günde 3 bardak süt ve süt ürünleri tüketilmesi öneriliyor. Günlük süt gereksinimi çocukluk, ergenlik dönemi, gebelik, menopoz gisi özel dönemlerde değişiyor. Okullarda çocukların ara öğün olarak süt içebilmelerinin sağlanması, özellikle günlük süt tüketiminin bir bölümünün karşılanması yönünden önemlidir. Bu nedenle okul sütü dağıtımı uygulaması desteklenmektedir. Türkiye'de süt tüketiminin arttırılması için, sütün kaynağı olan hayvanların sağlıklı beslenmesi, süt üretimini arttırıcı politikaların olması, sağlıklı süt üretimi için gerekli koşul ve mekanizmarın sağlanması, desteklenmesi, sütün güvenli koşullarda tüketiciye ulaştırılabilmesi için denetim yapılması ve güvenli ulaştırılan sütün bireyler tarafından tüketilmesi gerekir. Sağlıklı koşullarda süt üretimi yapılamadığı zaman bireyin sağlıklı süt tüketemeyeceği gibi tam tersi durum da söz konusu olabilir."
Yorum Yazın