Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.921,680
%-0.4
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
10 Kasım'a yetişecek mi'

10 Kasım'a yetişecek mi'

​Yaklaşık 3 yıldır kapalı durumda bulunan ve geçtiğimizin yılın sonunda restorasyon çalışmalarına başlanan Kordon’daki Atatürk Müze Evi’nin açılış tarihine erteleme geldi. Mustafa Kemal Atatürk’ün evi olarak da bilinen Atatürk Müzesi’nde yaşanan restorasyon çilesi nedeniyle sivil toplum örgütleri ile çeşitli derneklerin başlattığı imza kampanyaları ve çeşitli eylemlerin ardından tarihi yapıda başlayan çalışmaların bitiş tarihi Atatürk’ü anma günü olan 10 Kasım 2014’ten 24 Kasım 2014 tarihine ertelendi.

  • Ege Postası
  • 30.06.2014 - 13:33
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 1941 yılında müze haline dönüştürülen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmir’e geldiği sırada konakladığı yer olarak da bilinen Atatürk Müzesi'nin kapısına, restorasyon yapılacağı gerekçesiyle vurulan kilit bir açılamıyor. Geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatı ile kapatılarak bakıma alınması öngörülen ve Atatürk’ün tarihi değere sahip birçok mal varlığının ve tarihi eserin de yer aldığı envanterin bulunduğu tarihi yapıda başlayan restorasyon çalışmalarının bitiş tarihi 24 Kasım 2014 tarihine ertelendi.
 
İKİ HAFTA DAHA ERTELENDİ
1’inci Kordon’daki Atatürk Caddesi üzerinde yer alan ve İzmir’in simgelerinden olan tarihi müzenin proje hazırlığı, onay aşaması ve ödenek kararı gibi çeşitli bürokratik işlemler sebebiyle bitmek bilmeyen restorasyon sürecinde 2 haftalık erteleme daha geldi. Yaklaşık 3 yıl önce ziyarete kapatılan müze binasında tadilat işini üstlenen yüklenici firma tarafından yürütülen çalışmalarda teknik gecikme yaşanırken, müzenin ziyarete açılacağı tarih olarak duyurulan 10 Kasım’a da yetiştirilemeyeceği duyuruldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün anıldığı tarihte ziyarete açılması hedeflenen müzede yeni açılış günü olarak belirlenen 24 Kasım 2014 tarihi dış cephede bulunan panolarda yerini alırken, tadilat çalışmaları sırasında başka sıkıntılar da gündeme geldi.
 
MÜZENİN ARKA CEPHESİNDE KAYMA VAR
Geçtiğimiz yıllara kadar, İzmirlilerin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası olan müzenin arka cephesinde bulunan duvarlarda zamanla meydana gelen kayma dikkatleri çekerken, herhangi bir koruyucu önlem alınmadığı gözlendi. Tarihi binanın sol arka cephesinde çökme tehlikesi yaşanırken, müze içinde tarihi canlandırmak için devam eden onca çabaya karşın, dış yüzeyde yer alan taş duvarlarda sprey boya ile yazılan yazıların yarattığı kötü görüntüler de vatandaşları hayrete düşürmeye devam ediyor.  
 
TEKNİK SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ GECİKTİ
Müzedeki çalışmalar hakkında bilgi veren İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri, restorasyon çalışmalarının İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü bünyesinde devam ettiğini belirterek, “Bizim öncelikli hedefimizin müzenin açılışını 10 Kasım’a yetiştirmekti. Yüklenici firma ile yapılan sözleşme kapsamında belirlenen tarih 24 Kasım’dı. Çalışmaların duyurulan tarihte tamamlanabilmesi için olağanüstü bir gayret gösteriyoruz. Projede teknik nedenlerden ötürü gecikme yaşandı. Olağanüstü bir durum ya da herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” şeklinde açıklama yaptı. Diğer yandan, binanın arka cephesinde gözlenen yıpranma ve kayma hakkında da bilgiler veren yetkililer şunları dile getirdi: “Rolöve Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekip devamlı olarak işin başında ve çalışmaları yakından takip ediyor. Çökme ya da kayma söz konusu değil. Çalışmalarla birlikte bina biraz daha hafifledi. Yapının üzerindeki ağır yüklerin tamamı kaldırılıyor ve bina daha sağlıklı hale getiriliyor. Son olarak müzenin çatısı da bu kapsamda elden geçirilecek.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.