Dolar 34,1728
%0.11
Euro 38,1863
%-0.15
Altın 2.937,810
%0.15
Bist-100 9.829,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
100 yıllık ata mesleğini yaşatmaya çalışıyor

100 yıllık ata mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu beldesinde 4. kuşak demir ustası 35 yaşındaki Bilgehan Özdemir, her gün onlarca köylünün tarım aletlerini tamir ederek gelişen teknoloji ile yok olmaya yüz tutan ata mesleğini yaşatma mücadelesi...

  • Ege Postası
  • 03.05.2013 - 12:41
Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu beldesinde 4. kuşak demir ustası 35 yaşındaki Bilgehan Özdemir, her gün onlarca köylünün tarım aletlerini tamir ederek gelişen teknoloji ile yok olmaya yüz tutan ata mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor.

    Dedelerinin Orta Asya’dan göç ettiğini ifade eden demirci ustası Özdemir, her gün onlarca tarım aletini hem onarıyor hem de yenilerini yapıyor. Demirci ustası Bilgehan Özdemir, eski usulle yaptığı kazma, kürek, tırmık, bıçak ve balta gibi aletlerin kullanımının daha uzun ömürlü olduğunu ifade etti. Elektronik aletlerle çelikten yapılan tarım aletlerinin çabuk bozulduğunu, kendi yaptığı tarım aletlerinin ise daha uzun ömürlü olduğunu ifade eden Özdemir, işini severek yaptığını dile getirdi.

    Çaylıoğlu beldesinde ki demirci atölyesinin yaklaşık 100 yıl önce büyük dedesi tarafından kurulduğunu söyleyen Bilgehan Özdemir, “Benim dedem buraya 100 sene önce öküz arabası ile gelmiş. Orta Asya’dan buraya göç etmişler. 3 kuşaktır mesleğimiz devam ediyor. Şu anda bu işi yapan kalmadı. Demircilik işi bitti.” dedi.

    Mesleğini severek yaptığını ifade eden Özdemir, kömürle ısıttığı çelik makası çekiçle döverek kazma, kürek ya da balta haline getirdiğini, son olarak da su vererek daha çok sağlam bir hale getirdiğini söyledi. Özdemir kendisine dedesinden kalan mesleğini oğluna da öğreterek ileri ki nesillere de aktarmayı düşündüğünü dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.