4. Yargı Paketi İzmir'i sevindirdi
TBMM Adalet Komisyonu’nda, CHP’nin önerisi üzerine 4. pakete TCK’nın 235. maddesindeki “ihaleye fesat karıştırma” suçu da girdi. Bu karar Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven için hayati önem taşıyor
- Ege Postası
- 31.03.2013 - 17:40
DİKİLİ, İZMİR, ANTALYA
Suyu bedava dağıttığı için yargılanarak beraat eden, daha sonra ihaleye fesat karıştırmaktan iki davada toplam 8 yıl 4 ay hapis cezası kesinleşen eski CHP’li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’e de yeniden yargılama yolu açacak. Özgüven, suçun unsurları değiştiği ve cezası indiği için yeniden yargılama isteyebilecek. Özgüven’le aynı durumdaki ceza alan bu cezaları kesinleşen belediye başkanları da yeniden yargılama isteyebilecekler. 397 yıl hapsi istenen CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 130 sanığın ağır ceza mahkemesinde yargılandığı davada, iddialar arasında “ihaleye fesat karıştırma” da olduğu için lehte etkilenecek. Halkkart soruşturmasında CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile 23 üst düzey belediye bürokratına aralarında ihaleyi fesat karıştırma suçlamasının da bulunduğu dava da sanıklar, TCK 235. maddedeki bu değişiklikten yararlanacak.
Dün TBMM Adalet Komisyonu’nda, CHP’nin önerisi üzerine 4. pakete TCK’nın 235. maddesindeki “ihaleye fesat karıştırma” suçu da girdi. İhaleye fesat karıştırma suçuyla ilgili davalar artık ağır ceza yerine asliye cezada görülecek. Ancak, geçici madde konulacak ve derdest davalar ağır ceza mahkemesinde görüşülmesine devam edilecek.
CEZA ARTTIRIMI KALKIYOR
Kabul edilen düzenleme göre; kamu kurum veya kuruluşlarının yaptığı ihalelere fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla inecek. “İhale sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar olmuşsa cezanın yarı oranında artırılacağına” ilişkin hüküm de kaldırılacak. İhalede kamu zararı doğmadıysa ceza 1 yıldan 3 yıla kadar olacak. Böylece ceza erteleme sınırlarına da çekilmiş olacak. Önerge sahiplerinden CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan Hürriyet’e, ihaleye fesat karıştırma suçunda kamunun zarar görmemesi halinde verilen cezanın çok ağır olduğunu, ihale dosyasına bir evrak konulmasının unutulmasının dahi hileli işlem olarak görülebildiğini söyledi.
3 BİN 391 ARAŞTIRMA İZNİ
İçişleri Bakanı Muammer Güler bir soru önergesine verdiği cevapta 29 Mart 2009- 20 Aralık 2012 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı’nca belediyelerle ilgili 3 bin 391 araştırma-ön inceleme onayı verdiğini açıklamıştı. Bu izinlerin çoğunun çete suçu dışındaki “imar mevzuatına aykırılık” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlarından olduğu belirtildi.
Yorum Yazın