Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
6 Milyon işçiyi bekleyen tehlikeyi açıkladı

6 Milyon işçiyi bekleyen tehlikeyi açıkladı

30 Haziran tarihinde yapılacak Genel-İş Sendikası Genel Kurul Toplantısı öncesi bir basın toplantısı düzenleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Kurul için aday kadrosunu tanıtarak, kamuoyuna süreç hakkında bilgiler verdi. Çarpıcı açıklamaların altına imza atan Beko, hükümete sert eleştiriler getirirken, hem Taksim’deki direnişe hem de yurt çapında devam eden Gezi Parkı eylemlerine desteklerinin süreceğini belirterek, sendika olarak yeniden grev kararı alabileceklerinin sinyalini verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile devam eden toplu iş sözleşmelerine de değinen Genel Başkan Kani Beko, sürecin olumlu sonuçlanacağına inandıklarını belirtti.

  • Ege Postası
  • 15.06.2013 - 15:35
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- “Sevgili yol arkadaşlarım” diyerek sözlerine başlayan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş’in 30 Haziran’da yapılacak olan olağanüstü genel kuruluna adaylık sebeplerini ve süreci açıklayarak, “Genel-İş Sendikası kurulduğu tarihten bu yana başta belediye çalışanlar olmak üzere, işçilerin ekonomik, siyasi, sosyal haklarını korumak ve kollamak için kurulmuş bir sendikadır. Kurulduğu günden bu yana da hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamıştır. Devletten ve sermayeden bağımsız olmuştur. Bu ilkeler çerçevesinde her daim görevimize sadık kaldık. Görevimizi yürüttüğümüz süre boyunca bazı siyasi güçlerin görevimize müdahale etmeye çalışması ve İstanbul’daki 3 No’lu şubemizdeki yönetim değişikliği sonrası ortaya çıkan sorunları bir türlü kendi başımıza aşamadık. Türkiye’de Kamu Yönetimi Kanunu Temel Kanunu’nun çıkartılması ile birlikte ülkemiz bir taşeron cumhuriyeti haline gelmiştir. Bu kanun ile birlikte işçi sağlığı ve iş güvenliği de yeteri kadar alınmadığından ötürü maalesef 11 binin üzerinde işçi arkadaşımızı da kaybettik. Bununla beraber, toplu iş ilişkilerini düzenleyen 6356 sayılı yasayı da durduramazsak 6 milyona yakın işçimiz sendikalı olsa bile, 2018 yılında toplu iş sözleşmesinden faydalanamayacak” dedi.

“DİSK OLARAK GELİŞMELERE SESSİZ KALAMAZDIK”

Beko, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Taksim’de yaşanan olaylarını hatırlatarak, “Bizce Taksim çok kutsal bir yer. Orada bizim 36 arkadaşımız katledildi. İstanbul’da dayanışma denince ilk akla gelen yer olmasına rağmen, Valilik, İçişleri Bakanlığı, emniyet güçleri ve hükümetin engellemesi sonucunda gaz bombaları ile karşılaştık ve bize izin verilmedi. Bugün aynı hükümet yeni bir düzenleme getirmeye çalışarak, İstanbul’un can damarlarından olan o bölgedeki Gezi Parkı’nı ve Atatürk Kültür Merkezi’ni yok etmek istemiştir. Burada birkaç gencin başlattığı o direniş bugün yurt genelinde yoğunlaşan bir toplumsal hareket haklini almıştır. Özgürlük, demokrasi ve adalet isteyen bir hareket halini alan bu gelişmelere DİSK olarak sessiz kalamazdık ve biz de 5 Haziran’da üretimden gelen gücümüzü kullanarak, oradaki arkadaşlarımıza desteğimizi sunduk” diyerek devam eden Gezi Parkı eylemlerine verdikleri desteğin de altını çizdi.

“GELECEĞİMİZİ AK PARTİ DİKTATÖRLÜĞÜNE TESLİM EDEMEYİZ”

DİSK Genel Başkanı Beko, geçtiğimiz günlerde Cenevre’de katıldığı Uluslararası Çalışma Örgütü izlenimlerini de paylaşarak, “Türkiye’de sendikal hak ve özgürlüklerin olmadığını, çalışan işçi arkadaşlarımızın grev, toplu sözleşme ve örgütlenme gibi haklarının sınırlı olduğunu, ülkemizin anti-demokratik haklarla donatıldığını orada DİSK olarak dile getirdik. Ve muhtemelen önümüzdeki süreçte Türkiye, Aplikasyon Komitesi içerisine girecek. “Kara liste” o da adlandırılan bu uygulama, sendikal hak ve özgürlüklerin olmadığı bir süreci ifade etmektedir. Tüm bunlar dikkate alındığında görülmektedir ki, önümüzde bir mayın tarlası var. Çok dikkatli, inançlı ve örgütlü şekilde hareket etmemiz gerekmekte olup, kararlı ve inançlı yöneticilere ihtiyacımız var. Böyle bir dönemde birlik, beraberlik, dostluk sağlayamazsak ülkedeki bu sorunların üzerinden gelemeyiz. Biz bu ülkenin geleceğini ve gençlerimizi AK Parti diktatörlüğüne teslim edemeyiz. AK Parti hükümeti geleceğimizi ipotek altına almamalı. Bu duygu ve düşüncelerle, 30 Haziran’da yapılacak olan genel kurula en fazla üyeye ve örgütlü güce sahip Genel-İş Sendikası olarak, önümüzdeki dönemde yapılacak demokrasi mücadelesinde elbette önce DİSK’i ve tüm Türkiye’yi etkileyecektir. Biz yarın olağanüstü genel kuruldan çıktıktan sonra, sendikal hak ve özgürlüklerin mücadelesini vereceğiz ve sendikasız çalışan milyonlarca çalışanı da örgütlü gücümüze dahil edeceğiz. Türkiye’nin bu geldiği noktaya kesinlikle şaşı gözle bakamayız” diye konuştu.

“AK PARTİ HÜKÜMETİ ABD TAŞERONUDUR”

Ülke çapında 10 milyon işsiz bulunduğunu, fakat Diyanet İşleri’nde 148 bine yakın personel istihdam edildiğini belirten Beko, “Ak Parti döneminde Diyanet’te istihdam rakamları yüzde yüz oranında arttırılmış. Ancak buna karşın ülke çapında 300 bin üniversite mezunu öğretmen kardeşimizin atamaları yapılmadığından dolayı 50 kişi intihar etmiştir. Türkiye bu noktadayken, Sayın Başbakan dış komşularımızla ilişkilerimizi de savaş noktasına getirmiştir. AK Parti hükümeti ve onun başı, ABD’nin istediklerini yaparak, onların taşeronluğunu üstlenmektedir. Barış gerçekten tesis edilmeli ve kalıcı olmalıdır. AK Parti’nin barış ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Barış bu ülkeye işçilerle gelecektir. İşçi kardeşlerimiz bu taşın altına elini sokarak mücadeleye ortak olmalıdır. Biz Genel-İş Sendikası olarak bu sorunları çözmeye talip olacağız” dedi.

“DİRENİŞE DESTEK VERECEĞİZ”

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DİSK Genel Başkanı Beko, Taksim’den gelen “Direnişe devam” kararına da değinerek, yeni, bir grev sinyali verdi ve, “Taksim direnişi, aslında Türkiye’nin direnişidir. Taksim’i tüm Türkiye destekliyor. Biz bundan önce de direnişi destekleme kararı almıştık. Üretimden gelen gücümüzü kullanmıştık. Önümüzdeki dönemde yönetim kurulumuz ve genel kurulumuz ile yeniden görüşeceğiz. Kurullarımızın aldığı karar doğrultusunda hareket edeceğiz ve direnen kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. DİSK olarak, hem yöneticilerimizle, hem de sendikamızla zaten bu direnişin ortasındayız” diye konuştu.



TOPLU SÖZLEŞME YORUMU: SAĞDUYU İLE TAMAMLANACAKTIR


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendikalar arasında devam eden toplu iş sözleşmeleri sürecine ve Başkan Kocaoğlu’ndan gelen açıklamalara da değinen Beko, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde DİSK’e bağlı sendikalarımız yetkilidir. Toplu sözleşme müzakereleri devam ediyor. Yasal prosedür gereği devam da edecektir. İnanıyorum ki, bu toplu sözleşmeleri masa başında iş barışını sağlayarak, sağduyu ile bitirilecektir. Ve bizler de mücadelemize, yolumuza devam edeceğiz” şeklinde açıklama getirdi.

İŞTE GENEL KURULDAKİ ADAY LİSTESİ

Kani Beko, olağanüstü genel kurulda yer alacak aday listesini ise, Remzi Çalışkan, Hakkı Karabulut, Çetin Çalışkan, Hüseyin Yaman, Cafer Konca, Mehmet Güleryüz olarak açıkland

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.