600 yıllık İnkaya Çınarı yeni kimlik kazanacak
Bursa’da, Uludağ’ın eteklerinde bulunan 600 yıllık İnkaya Çınarı’nın çevresi yeniden düzenlenecek. Merkez Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılan çalışma ile yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan tarihi çınara, yeni...
- Ege Postası
- 22.04.2013 - 15:25
Toplam 3 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan tarihi çınar ve İnkaya köyü çevre düzenleme çalışmaları ile ilgili projeyi inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dündar, proje ile çınar ve çevresi ile İnkaya köyünün giriş ve çıkış yollarının tamamının yenileneceğini dile getirdi.
Tarihi çınar ve çevresinin daha önce de Osmangazi Belediyesi tarafından onarıldığını ifade eden Dündar, şu bilgileri verdi: ”Yapılan bu çalışma, son yıllarda artan yerli ve yabancı turist ziyaretleri sonucu bir hayli zarar gördü. Bursa’ya gelen konuklarımızın, eşsiz Bursa manzarası eşliğinde yemeklerini yiyip, kahvelerini yudumladıkları yerler artık yetersiz kalmaya başladı. Yapacağımız zemin çevre düzenlemesi, İnkaya Çınarı ve çevresini tarihi dokusuna uygun bir şekilde yeniden ayağa kaldıracağız.”
KÖYLÜLER İÇİN AHŞAP BÖLMELİ TEZGAHLAR
Çalışmaların bin 100 metrekaresinin meydan düzenlemesi olduğuna dikkat çeken Dündar, geri kalan alanın 2 bin metrekaresinin yaya ve araç yolu, 60 metrekaresinin de İnkaya köylülerinin yetiştirdiği sebze ve meyveleri satabilecekleri, ahşap bölmeli tezgahların oluşturacağını açıkladı.
Dündar, “Halen akmakta olan kaynak suyun kanalları yeniden düzenlenecek. Çınarın çevresinde açıkta bulunan köklerin zarar görmemesi için ‘geoveb’ denilen özel bir sistemle koruma altına alacağız. 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak çalışmalara önümüzdeki günlerde başlıyoruz.” dedi.
ÇINARIN ÇEVRESİ 9.2 METRE
İhtişamlı görüntüsü ve eşsiz Bursa manzarası ile konuklarına temiz hava ve serin sular eşliğinde oturup keyifli vakit geçirme fırsatı sunan tarihi İnkaya Çınarı, 6 asırlık geçmişi ile Osmanlı'dan günümüze yaşamını sürdüren en diri çınar. Her biri ağaç gövdesi kalınlığındaki heybetli dallarıyla Bursa'yı adeta kucaklayan çınar, 35 metrelik boyu ve 9.2 metrelik çevresiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Ulu çınarın dallarının altında bulunan çay bahçesi ve restoran, konuklara yemek ve çay kahve keyfi fırsatı sunarken, köylüler de el işlerini ya da yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri çınarın etrafındaki tezgahlarda satarak geçimini sağlıyor.
Yorum Yazın