64 gün sonra kuruldu
Ak Parti’den 9, CHP’den 4, MHP ve HDP’den ise birer üye komisyona seçildi. İlk toplantısını bugün gerçekleştirecek olan komisyona iktidar üyeleri gelmezse dosyaları muhalefet inceleyemeyecek.
- Ege Postası
- 09.07.2014 - 09:28
Genel Kurul’da TBMM Başkanlığı’nın hakların yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları bulunan dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasının 64 gün geciktirilmesine ilişkin muhalefetin eleştirileri üzerine usul tartışması açıldı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Kasıtla yapılan bu engellemeyi, Türk milletine bir hakaret olarak gördüğümü belirtmek istiyorum” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, 64 günlük gecikmenin iktidar ve TBMM Başkanlığı tarafından kasıtlı olarak gerçekleştirildiğini savundu. MHP’li FARUK BAL, komisyonda görev almasına itiraz edilmesi konusunda konuştu. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, soruşturma komisyonun yargısal nitelikli görev ifa edeceğini, başından beri içtüzüğe uygun süreç yürütüldüğünü söyledi. Yapılan tartışmaların ardından Bahçekapılı, 4 bakanla ilgili dosyaların gelmesinin ardından yürüyen sürece ilişkin TBMM Başkanlığı’nın hazırladığı şu bilgileri verdi:
‘İçtüzük uyguladık’
“12 Mayıs 2014’te isimler talep edilmiştir. 13 Mayıs HDP ve MHP, 15 Mayıs’ta CHP isim bildirmiştir. Başkanlıkça 26 mayıs 2014’te AK Parti’ye aday bildirme tevdi edilmiştir. Adayların taşıması gereken niteliklere ilişkin değerlendirem sonucunda, CHP ve MHP’den üye olmalarına engel durumları belirlenenlerin yerine yenileri 2 Haziran’da talep edilmiştir. 17 Haziran’da CHP, 20 Haziran’da MHP yeni isimler bildirilmiştir. Ak Parti grubu 26 Haziran’da adaybildiriminde bulunmuştur. Ak Parti’den yeni aday bildirilmesi 30 Haziran’da talep edilmiştir. Ak Parti’den 3 Temmuzda yeni adaylar bildirilmiştir. Başkanlık yazışmalarla yürütmeye çalışmış ve içtüzük hükümlerini yerine getirmeye gayret etmiştir.”
Ak Partinin dört bakanla ilgili dosyaların Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde muhalefet tarafından okunmasını önlemek için Soruşturma Komisyonu’nun Başkanlık Divanı’nın oluşturmayabileceği öne sürüldü. Başkanlık Divanı’nın oluşmaması halinde bakanlarla ilgili iddiaları içeren dosyalar açılamıyor.(MILLIYET)
Yorum Yazın