Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
76 yaşında kornea nakli ile yeniden gören Nahide nine artık torununu ezmeyecek

76 yaşında kornea nakli ile yeniden gören Nahide nine artık torununu ezmeyecek

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurulan 'Göz Bankası' sayesinde 8 sene sonra yeniden görmeye başlayan 76 yaşındaki Nahide Aslan, artık küçük torununu ezmeyeceği için sevinçli olduğunu söyledi. Aslan, "Benim bir...

  • Ege Postası
  • 09.09.2013 - 16:26
Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurulan 'Göz Bankası' sayesinde 8 sene sonra yeniden görmeye başlayan 76 yaşındaki Nahide Aslan, artık küçük torununu ezmeyeceği için sevinçli olduğunu söyledi. Aslan, "Benim bir yaşında torunum var kaç kere ezmeye kalktım, üstüne basıyordum." dedi.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geçen ay kurulan göz bankası, ilk hastasının dünyasını aydınlattı. Hastanede düzenlenen basın toplantısı ile ameliyat ve süreç hakkında bilgi verildi. Şanslı hasta, 20 yaşındaki donör tarafından bağışlanan kornea ile dünyaya gözlerini yeniden açtı. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirilen kornea nakil ameliyatı, Tüm Güney Marmara Bölgesi'nde sırada bekleyen yüzlerce hastaya da umut oldu.

8 senedir sağ gözü, son 2 yıldır da diğer gözü görme fonksiyonunu yitiren Hasta Nahide Aslan (76), Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağ gözüne yönelik gerçekleştirilen başarılı kornea nakli ile yeniden görmeye başladı. 5 Eylül tarihinde Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Op. Dr. Ayşe Balıkçı ve Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Özmen tarafından operasyona alınan Nahide Aslan, ameliyat sayesinde yeniden görmeye başladığı için duyduğu sevinci dile getirerek, " Benim bir yaşında torunum var kaç kere ezmeye kalktım, üstüne basıyordum. Gelinim ve daha büyük torunumun bağırması ile bende bağırdım. Baktım ki çocuk önümde. Kaç kere geçirdim bu kazayı. Ondan sonra dayanamadım ve kendi kendime 'yeter artık, ameliyat olmalıyım.' dedim. Şimdi ise hissedebiliyorum, görebiliyorum." şeklinde konuştu.

Operasyon hakkında bilgi veren göz doktoru Ayşe Balıkçı ise “Hastamız 1 ay önce hastane polikliniğimize başvurdu. Muayenemizde sağ göz ışık algılayabilen düzeyde, sol gözü 2 metreden parmak sayma düzeyinde görüyordu. Göz arkası muayenede seçilemiyordu. Ultrasonda göz arkasında kanama ve yırtık olmadığı görüldü. Hasta sağ gözüne kornea nakli için 5 Eylül tarihinde operasyona alındı. Operasyon genel anestezi altında 1.5 saatta başarıyla tamamlandı. Ameliyat sonrası ilk gün hastanın korneası saydam ve dikişleri düzgündü. Hasta 3 metre görüyordu. Kornea nakli sonrası ilk haftalarda geçici ödem ve astigmatizma nedeniyle görsel sonuç belli olmayabilir. Ancak hastamızın ilk günkü görmesi iyi düzeydeydi. 1 yıllık takip sonrası dikişler alındıktan sonra kalıcı görmeye ulaşılacaktır. Hasta ilk ay sık aralıklarla, daha sonra aylık ve 3 aylık takiplerle muayene edilecek.” şeklinde konuştu.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ da son beş yıldır ülkede organ bağışının arttırılması için bakanlık tarafından da çok önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, “Tüm Türkiye Göz Bankalarının ve Nakil Merkezlerinin sayıları arıtılıyor. Bu kapsamda Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak bizler de yaklaşık 400 bin TL bütçeyle Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Göz Bankasını kurduk. Göz bankamız tüm Güney Marmara bölgesinde kornea nakli bekleyen hastalarımıza hizmet verecek.” ifadelerine yer verdi.

Kornea nakli için tüm Türkiye de 4 bin 825, Bursa’da ise 95 hastanın sırada beklediğinin altını çizen Baştuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa bölgemiz organ bağışında birinci sırada yer alıyor. Ancak yine de daha çok hastaya ulaşabilmemiz için bağışların artırılması gerekiyor. Kamuoyunun bu konuda daha duyarlı olması gerek. Yardımlaşma ve dayanışmaya önem veren ve 'Bir kişinin hayatını kurtaranın tüm insanların hayatını kurtarmış gibi sevap kazanacağına' inanan halkımıza, organ naklinin gerekliliğini elbirliği ile anlatmamız gerekiyor.”

Organ Nakli Bursa Bölge Koordinatörü Dr. Yavuz Selim Çınar da, Bursa’daki kamu hastanelerinde ilk niteliği taşıyan Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Bankası’nın ve gerçekleştirilen bu başarılı ameliyatın, sırada bekleyen yüzlerce hasta için umut verici olduğunu söyledi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.