‘AA’nın uygulaması AAAAAA dedirtiyor
Gazeteci Yavuz Semerci’nin AA’nın aboneleriyle çalışma yöntemleri üzerine kaleme aldığı yazısı ‘Devletin Ajansı olarak bilinen Anadolu Ajansı’nın güvenilirliğine gölge düşürdü. ‘AA parayla haber mi yapıyor’ diye soran Semerci hem Bülent Arınç’ın hem de Gazeteciler Cemiyeti’nin konuya nasıl yaklaşacağını merakla beklediğini vurguladı
- Ege Postası
- 07.09.2012 - 13:55
İşte Yavuz Semerci’nin Gazeteport’ta AA’nın çalışma yöntemi üzerine yazdığı o yazı…
Parayla haber yaptırmak mümkün mü'
Ya da para karşılığı bir bülteni haberleştirerek abonelere servis yapmak'
Kulağına nasıl geliyor'
Dün bir arkadaşla konuşurken söyledi ve “hadi canım olur mu öyle şey” diye itiraz ettim. Bir şirketin orta kademe yöneticiydi. Çok utandım ama aynen şöyle dedi.
“Valla ne düşünürsün bilmem. Biz parayı bastırıyoruz. Devletin haber ajansı (Aslında devletin değil ama böyle biliniyor) bizim toplantılarımıza geliyor. Kamerayı nereye koyacağına bile karışıyoruz. Ya da bülten yolluyoruz. Verdiğimiz bilgileri haberleştirip tüm basın kuruluşlarına (abonelere) yolluyorlar. Aylık iyi para veriyoruz. Biz sınırsız haber paketine abone olduk. Ete, sabuna dokunmayan ne varsa yolluyoruz. Birileri de oradan alıp öyle veya böyle haberi kendi mecralarında kullanıyor. Sevdik bu işi…”
Belli ki o da yapılan işin doğru olmadığı kanısında. İddiasına göre Türkiye’nin sayılı holdingleri bu sistemin içine dahil olmuş.
Dünyada (bilebildiğim kadarıyla) hiçbir haber kuruluşu böyle bir uygulama yapmıyor.
A.A şirketlerle nasıl bir sözleşme yapıyo? Bir dostumdan edindim. Elimdeki sözleşmeye göre A.A şirket tarafından kendisine ulaştırılan her türlü belge, duyuru, bilgi video, veri ve benzeri materyalleri bin 200’e varan abonelerine ulaştıracağı sözünü veriyor. Ve uyarıyor: “Ajansın ilettiği bültenlerin editöryal olarak değerlendirilmesi ilgili basın yayın organlarının inisiyatifindedir. İşbu sözleşme nedeniyle bültenin iletilmesi dışında bülteni alan basın yayın kuruluşunun editöryal değerlendirilmesi ile ilgili hiçbir taahhütte bulunmamış doğrudan ve dolaylı bir garanti verilmemiştir.” Ajans aynı zamanda şu sözü de veriyor: Şirketin yapacağı basın toplantısı ve tüm etkinliklerde ajanstan gazeteci, muhabir bir temsilci bulunacaktır.
Sonra A.A şirket ile ayda kaç haber gönderileceğine dair anlaşma yapıyor. Kaç haber yollayacaksı? 10. O zaman aylık şu kadar vereceksin deniliyor. Ya da sınırsız bülten yayınlama hakkını mı almak istiyorsunu? Aylık fiyatı şu kadar!
***
Şaka gibi. Eğer şirketinizle ilgili önemli bir haber konusu var ise A.A ile böyle bir anlaşma yapmadıysanız, toplantınıza muhabir yollanmayacak, bülteniniz dikkate alınmayacak demektir.
Başka bir deyişle Türkiye’nin saygın bir haber kanalını kullanmak için para ödemeniz gerekiyor. Üstelik, toplantınıza ajanstan muhabir gelmedi mi, açıp basın kuruluşuna fırçanızı da basabilirsiniz. “Nasıl muhabir yollamazsınız” diye sözleşmeyi hatırlatabilirsiniz. Beğenmediğiz muhabiri rahatlıkla şikayet edebilirsiniz. Kendinizi o toplantıya giden muhabir olarak görün. Belki o gün toplantı ile ilgili verilen bilgilerin doğru olmadığını veya eksik kaldığını hatırlatan bir haber yapacaksınız. Hangi muhabir buna cesaret edebilir ki'
A.A yönetimi bu işe elbette iyi niyetle girmiştir. Kaynaklarını artırmayı amaçlamış olabilir. Ancak internet, gazete, televizyon veya radyo yöneticileri de “haberinizi yayınlamak için bize de para vereceksiniz” derse ne olacak'
Bence konuyu Gazeteciler Cemiyeti ve meslek kuruluşları incelemeli. Parayla haber servisi yaptırmak etik mi değil m? Bu uygulama halkın haber alma özgürlüğünü engellerler m? Bu uygulama A.A’nın ekonomi haberlerini yapan arkadaşları muhabirlikten çıkarıp sadece bir halkla ilişkiler uzmanı haline getirmez mi'
Çok garipsediğim bir uygulama. Bunu tartışmaya hazırım… Tartışmaya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katılırsa daha memnun olacağım…(Gazeteport)
Yorum Yazın