Dolar 34,6120
%0.2
Euro 36,3469
%0.95
Altın 2.924,280
%-2.7
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AB Bakanı Bozkır; Meclis kavga yeri değil

AB Bakanı Bozkır; Meclis kavga yeri değil

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İzmir'de yaptığı açıklamada TBMM'de yaralamalı kavgalara neden olan İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nı savundu. Bozkır, Meclis'in kavga yeri olmadığını da belirterek, "İnşallah bundan sonra tekrar edilmez" dedi. İZMİR'DEN MESAJ VERDİ!

  • Ege Postası
  • 19.02.2015 - 15:28
İZMİR-  Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Bozkır, bir basın mensubunun TBMM'de İç Güvenlik Yasa Tasarası nedeniyle yaralamalı kavgaları nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, “Maalesef gergin bir ortam oldu ama İç Güvenlik Yasası ile ilgili müzakerelere henüz başlanamadı. Bunu yasaya bağlamak doğru değil" dedi. Bozkır, yasa tasarısının AB müktesebatına aykırı olmayacak şekilde hazırlandığını söyledi.

MOLOTOF CEZALARI ARTIRILIYOR

AB Bakanı Bozkır, yasanın dört önemli noktası olduğunu öne sürerek, molotof kokteyline şu sözlerle dikkat çekti: 

“Biri jandarma teşkilatının uzun zamandır beklediği derecede sivil yönetime bağlanması. Bu Türkiye'nin belki de sivil asker dengelerinde atılmış en önemli adımlardan birisi olacak. İkinci husus, molotof kokteyliyle ilgili. Molotof kokteyli dünyanın hemen her yerinde silah olarak görülüyor. Son beş yılda 2 binin üzerinde araç yakıldı molotof kokteyliyle. Polisler, insanlarımız molotof kokteyli bağlantılı olaylarda hayatlarını kaybettiler, yüzlerce kişi yaralandı. Elinde molotof kokteyli olan birisi, kar maskesi takmış birisi otobüse girmeye çalışıyorsa, elindekini atmaya çalışıyorsa bunun önlenmesi lazım. Buna müdahale edilecek. Cezaları da artırılıyor."

ARAÇTA ARAMA

AB Bakanı Bozkır, yasanın araç arama ile ilgili maddesini de, "Bütün medeni ülkelerde mevcut sistemde mülki amirin yetkili kılacağı kişiler yani emniyet görevlileri bu arama emrini verebilecek. Herkes bu hakka sahip değil. Ani müdahale gerektiren durumlarda bu arama yapılacak. Araç sahibine bu aramanın neden yapıldığına ilişkin bir yazılı belge verilecek. Eğer itiraz varsa bu hakim önüne 24 saat içerisinde çıkacak" sözleriyle savundu.



“GÖZALTINDA AVRUPA'DAKİ SÜRELER DİKKATE ALINDI"

AB Bakanı Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gözaltı bakımında da aynı uygulama geliyor. Aşağı yukarı bütün Avrupa ülkelerinde 24 ile 72 saat arası gözaltına alma hakkı vardı. Türkiye'de 24 saat gözaltına alınma imkanı veriliyor. Burada da suç üstü olması lazım. Cinsel saldırı olması lazım. Küçüklere yönelik tecavüz şüphesi olması lazım. Ya da devletin insanların, toplumun güvenliğini tehdit edecek bir durum olması lazım. Bu İspanya'da 72 saattir. İngitere'de, Almanya'da 24 ila 48 saattir. Burada da 24 saat akabinde hakimin kararına verilecek şekilde bu gözaltı alınma tanzim ediliyor." 

“GEREKLİ BİLGİLENDİRME YAPILDIĞINDA SIKINTI ORTADAN KALKAR"

Bakan Bozkır, basın mensuplarının “Valilere, polise aşırı yetki itirazları var. Muhalefetin bu tepkileri hükümet dikkate alacak mı'" yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı:

“Devletin ve insanların bir yere güvenmesi lazım. Aksi taktirde anarşiden bahsedersiniz. Devletin valileri devlet adına görev yaparlar. Cumhurbaşkanı, vali arabasında Türk bayrağını taşıma hakkına sahip kişilerdir ve bir anlamda devletin temsilcisidir. Devletin itibarını sağlayan kişilerdir. Valiye bu görevi vermenin hiçbir sakıncası yoktur. Başka kime vereceğiniz sorusunu sorduğunuz zaman zaten cevabı da alınıyor. Mecliste ki görüşmelerde bu tartışılacaktır. Gerekli bilgilendirme yapıldığında bu sıkıntılar da ortada kalkacaktır."



“MECLİS KAVGA YERİ DEĞİL"

AB Bakanı Bozkır, bir gazetecinin “Meclisteki görüntüler sizi rahatsız etti mi'" yönündeki sorusunu “Meclis kavga yeri değil. Böyle tartışa ortamının milletvekillerini birbirine şiddet kullanımına dönüşmemesini ben şahsen tercih ederim. Ama olmuştur. İnşallah bundan sonra tekrar edilmez" diyerek, yanıtladı.

“HAYATİ BEY'İN KENDİ TAKTİRİDİR"

Bakan Bozkır, Özgecan Aslan'ın katledilmesinin ardından “Bunu benim kızıma yapsalar silahı elime alır cezasını kendim verirdim" yönündeki açıklamasının eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın devleti temsil edenlerin daha sorumlu açıklamalar yapması sözlerini nasıl değerlendirdiğini soran basın mensuplarına “Hayati Bey'in kendi taktiridir. Ona cevap vermeyi de uygun görmüyorum" dedi.

AB İZMİR İL TEMSİLCİLİĞİ'Nİ AÇTI

AB Bakanı Bozkır, İzmir'in Konak İlçesi Pasaport bölgesinde AB Bakanlığı İzmir Temsilciliği'nin açılışını yaptı. Bakan Bozkır, açılış konuşmasında, AB fonlarından yararlanılması için projeler hazırlanmasını isteyerek, şunları söyledi: 

“AB ile son imzaladığımız çerçeve anlaşmasıyla 4.7 milyar euro kaynağa ilaveten 2020 yılına kadar kullanılacak 4.5 milyar euroluk kaynağa da sahip olduk. Projeler yapılması lazım, kaynağın doğru seçilmesi lazım. Bugüne kadar bin 500 proje yazıldı. İzmir'e 59 milyon euro katkı sağlandı." 

“RADİKALİZME KARŞI BİRARAYA GELİNMELİ"

AB Bakanı Volkan Bozkır, 500 bin kişinin yararlanacağı 880 milyon euroluk kaynak olduğuna dikkat çekerek, “Ulusal ajans bünyesinde 600 milyon euro kaynaktan 400 bin insanımızı yararlandırdık 300 bin insanımız Avrupa'da eğitim gördü. Oto tamir atölyesinde bir çırak mesleki eğitimle Avrupa'ya gitti. 880 milyon euroluk yeni bir kaynak var ve 500 bin insanımızı bundan yararlandıracağız" dedi. 

TÜRKİYE'NİN OLUMSUZ İMAJINI STK'LARLA BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ 

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, İzmir'de, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'AB'ye Üyelik Süreci ve Türkiye'nin Yeni AB Stratejisi- Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı'na da katıldı. Bozkır, sivil toplum kuruluşları ile farklı inanç gruplarından temsilciler ve akademisyenlerin de katıldığı toplantıda, AB üyelik hedefinin önemini dile getirdi.

ÖNCELİK UYUM VE DÖNÜŞÜM

Türkiye'nin AB üyelik müzakere sürecinde demokrasi, temel hak ve özgürlükler, insan hakları alanında da önemli mesafeler kaydettiğini vurgulayan Bozkır, şöyle konuştu: 

"10 yılda 2 bin yasa değiştirildi. AB olmasaydı bu reformları yapabilme imkanı olmayacaktı. Türkiye'de 104 bin sivil toplum kuruluşu var. Bu kadar sivil toplum kuruluşu varsa bu çok anlamlıdır. Bu kuruluşlarla birlikte yürüyerek, birbirimizi dinleyerek, birbirimizi kırmayarak Türkiye'nin önünde olan bu çok önemli fırsata, cumhuriyetin 100. yıldönümüne kadar ulaşmamız lazım. AB üyelik sürecinde önümüzdeki dönem ne yapacağı? Siyasi reform süreci olmadan diğer süreçlerde gelişme kaydetmek mümkün değil. 4 bakandan oluşan Reform Eylem Grubu oluşturduk. Bütün reformlar burada görüşülecek. Önceliklerden biri de müktesebata uyum olan sosyal ve ekonomik dönüşüm. Hangi yasayı çıkaracağımızı Ulusal Eylem Planı ile ortaya koyduk. İletişim stratejisi kurduk. İletişim olmadan yapılanları anlatmak mümkün değil. Türkiye'ye yönelik son dönemde Avrupa'da bir olumsuzluk algısı oluştu. Türkiye'nin hak etmediği bu imajı değiştirmeyi de sivil toplum kurulularıyla beraber yapacağız."

"HIRİSTİYAN KULÜBÜ OLMA LÜKSÜ YOK"


Dünyada radikalizm ve terörizm olaylarına dikkati çekerek ezberlerin bozulduğunu vurgulayan Bozkır, "Avrupa'da ya da batıda Hıristiyan kulübü olma lüksü yok. Artık ülkeler, kültürler, inançlar bir araya gelecek. AB bu sorunlarla mücadele etmek istiyorsa pırıl pırıl bir Türkiye var. AB'nin böyle bir Türkiye'yi üye yapmama şansı yoktur. Dengi dengine gelecektir. Vizenin kalktığı, Gümrük Birliği ticaretinin 300 milyar dolara çıktığı, standartların yükseldiği bir Türkiye'ye hepimiz ulaşacağız" diye konuştu. Bozkır, basına kapalı 3 saat devam eden toplantıda, katılımcıların yazılı ve sözlü sorularını da yanıtladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.