ABD: Türkiye ve Rusya tansiyonu düşürmeli
Türkiye-Rus krizi sonrasında dünyadan ‘itidal’ çağrısı geldi. ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin her ülke gibi kendini savunma hakkı olduğunu söyledi, ancak “Türkiye ve Rusya’yı tansiyonu düşürmeli” diye de ekledi. Öte yandan Moskova’dan gelen açıklamalar Ankara’nın açıklamalarıyla çelişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara’ya çok sert çıktığı açıklamasında, Rus uçağının Suriye hava sahasındayken vurulduğunu ve Türkiye’ye herhangi bir tehditte bulunmadığını söyledi.
- Ege Postası
- 25.11.2015 - 10:53
‘TÜRKİYE SAVUNMA HAKKINA SAHİP’
ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine ‘Türkiye’nin her ülke gibi topraklarını ve hava sahasını koruma hakkı olduğunu’ söyledi. Obama “Bu, Rusya’nın operasyonlarıyla ilgili devam eden probleme işaret ediyor. Türkiye sınırına çok yakın hareket ediyorlar ve sadece Türkiye tarafından değil, başka ülkelerce de desteklenen muhalifleri hedef alıyorlar” diye konuştu. Rusya’nın IŞİD’e karşı geniş koalisyonun parçası olduğunu vurgulayan ABD Başkanı “Bizim Rusya’yı istemiyoruz demeye hakkımız yok. Türkiye ve Rusya tansiyonu düşürmeli.” diye konuştu. Akşam saatlerinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan Obama’yı aradı. Obama görüşmede, Türkiye’nin ulusal egemenliğini savunma hakkının ABD ve NATO tarafından desteklendiğini ifade etti.
NATO’DAN DAYANIŞMA MESAJI
NATO, Ankara’nın çağrısı üzerine dün Daimi Temsilciler seviyesinde toplandı. Toplantıda Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan NATO üyelerini bilgilendirdi. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den “sakin olma ve gerilimi düşürme” çağrısı geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla da görüştüğünü ve ciddi bir durumun söz konusu olduğunu belirten Stoltenberg, “Daha önce defalarca açıkça dile getirdiğimiz gibi Türkiye’yle dayanışma içindeyiz ve NATO müttefikimiz Türkiye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. NATO’nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Stoltenberg, “Diğer müttefik ülkelerden NATO’ya iletilen veriler, Türkiye’nin verdiği bilgilerle birbirini tutuyor” diye konuştu.
Üst düzey bir NATO diplomatı, uçak düşürmenin hava savunmasının en uç noktalarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Çok büyük tehlike arz eden bir durum olmadığı sürece bu yönteme başvurulması istisnai bir durumdur. Kıs süreli hava sahası ihlali durumunda genelde bu yönteme başvurulmuyor. Yakın izleme, uyarı atışı gibi yöntemler devreye sokuluyor. Ancak bölgedeki durumun gerginliğini de dikkate almak gerek” dedi. Toplantıya katılan bazı diplomatlar da Reuters ajansına konuştu. Haberde diplomatların “ 28 NATO büyükelçisinden hiçbiri Rusya’nın hareketini savunmadı, bazıları Türkiye’ye Rus uçağına hava sahasından ayrılana kadar refakat etmemesinden duyduğu kaygıyı iletti” sözlerine yer verildi.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rus jetinin düşürülmesinin ardından bu ortamda, herkes serinkanlı ve sakin kalmalı” dedi.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini: “Türkiye ve Rusya gerginliği tırmandırmaktan kaçınmalı.”
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier: “Umuyorum ki, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi Suriye barış görüşmelerine zarar vermez. Ben iki başkente de aklın ve ihtiyatın hakim olacağını umut ediyorum.”
Hollande da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise uçağın düşürülmesiyle ilgili “Çok fazla zarar verecek gerginlikleri engellemeliyiz” dedi.
İngiltere Başbakanı David Cameron ve Birleşmiş Milletler de tarafları tansiyonu düşürmeye çalıştı.
TÜRKİYE SIRTIMIZDAN BIÇAKLADI
Rusya Lideri, “Türkiye, ABD ile Rusya arasında benzer olayları engellemek için anlaşma bulunmasına rağmen uçağımızı vurmuştur. Teröristlerin işbirlikçileri bize sırtımızdan darbe indirmiştir” ifadelerini kullandı. Bazı İngilizce yayın yapan haber ajansları, Putin’in sözlerini “Türkiye sırtımızdan bıçakladı” diye tercüme etti.
Ürdün Kralı 2’nci Abdullah ile Rusya’nın Soçi kentinde kabul eden Putin, görüşmenin ardından basın toplantısında, Türkiye’ye yönelik suçlamalarının tonunu artırarak şöyle devam etti:
CİDDİ ETKİLENECEK
“IŞİD kanalıyla Türkiye’ye ciddi miktarlarda kaçak petrol sevkıyatı yapıldığını biliyoruz. IŞİD, petrol satışından yüz milyonlarca dolar hatta milyarlarca dolar kazanıyor. Buna ek olarak bir ülkenin ordusu tarafından korunuyor. Teröristlerin bu şekilde komşu devlet tarafından destek gördüğü ortada. Suriye’de teröristlerin neden böyle elini kolunu sallayarak hareket ettikleri, insanları neden gaddarca öldürdükleri, Avrupa’nın kalbi dahil dünya çapında neden terör eylemleri yaptıkları şimdi çok daha iyi anlaşılıyor. Türkiye’nin bugün yaptığı ikili ilişkilerimizi ciddi biçimde etkileyecektir. Üstelik NATO’yu da toplantıya çağırıyorlar. Sanki onlar bizim uçağımızı değil de biz Türk uçağını vurmuşuz. Türkiye’nin kimin aklına uyarak ve niye böyle davrandığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Türkiye NATO’yu IŞİD’in hizmetine mi sokmak istiyor'”
1 KM UZAKTAYDI
Uçak, vurulduğunda Türkiye sınırından 1 kilometre uzakta ve 6 bin metre yüksekteydi. Sınırdan 4 kilometre uzağa düştü. Yaşanan her şeyi dikkatlice analiz edeceğiz. Bugün olandan kimin çıkarı var bilmiyorum ama bizim yok. Ama bugün olduğu gibi bu tür suçların faillerini tolere etmeyeceğiz.”
SURİYE: YENİ BİR SUÇ İŞLENDİ
Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el-Zubi, Rus uçağının düşürülmesinin Suriye’de savaşan isyancı grupların ve onları maddi olarak destekleyen ve silahlandıran ülkelerin karnesine eklenecek “yeni bir suç” olduğunu ifade etti. Zubi, bu ülkeleri de Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar olarak sıraladı.
Yorum Yazın