Dolar 34,6530
%0.02
Euro 36,4368
%0.16
Altın 2.952,440
%0.71
Bist-100 9.670,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti İzmir Milletvekili Ulema’dan 2015 müjdeleri!

AK Parti İzmir Milletvekili Ulema’dan 2015 müjdeleri!

AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, 2015 yılında işaret dili, engellilerin toplumsal entegrasyonunun geliştirilmesi, Romanlara yönelik sosyal destekler, afetzedeler ve ailelere yönelik destek hizmetlerinin geliştirilmesi, aile bilgi sistemi ve sosyal politikada dönüşüm gibi reform niteliğinde projelerin hayata geçirileceği müjdesini verdi.

  • Ege Postası
  • 15.12.2014 - 13:52
İZMİR - TBMM Genel Kurulu’nda devam eden 2015 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı Görüşmeleri Kapsamında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Bütçesi üzerinde söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema; AK Parti’nin temel amacını “Aileyi merkez alarak çocuk, kadın, yaşlı, engelli tüm vatandaşlarımızın hayat kalitesini artırmaktır” sözleri ile özetledi. 

2011 yılında Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kuruluşunu düzenleyen kanun başta olmak üzere özellikle son dört yıl boyunca sosyal politikalar alanında çok önemli düzenlemeler gerçekleştirildiğini kaydeden Ulema, bakanlığın bütçesinin son iki yılda diğer bakanlık bütçeleri arasında 6. Sıraya yükseldiğini vurgulayarak şöyle konuştu: 

“2002 yılında sosyal yardım ve hizmetlere 1,3 Milyar TL kaynak ayrılmışken bu rakamın 2014 yılsonu itibariyle 26 Milyar 561 Milyon TL’ye ulaşması hedeflenmektedir. Bu düzenlemeler ile sosyal yardım türleri, yardımlardan yararlanma kriterleri, finansman kaynakları, denetim usulleri ve genel itibariyle sosyal yardım sistemi yeni baştan kurgulanacaktır.”

2015 yılında Sosyal Yardım Karar Destek Sistemini hayata geçirmeyi planladıklarının altını çizen Ulema, son 11 yılda aile konusunda 27 araştırma yapıldığını ve sonuçların basılı olarak ve internet ortamında paylaşıldığını belirterek “Toplumun, ailelerimizin ve bireylerin mağduriyet ve sorunlarını tespit etmek, sosyal riskleri belirlemek, önleyici tedbirleri almak ve arz odaklı bir hizmet sunumuyla vatandaşlarımıza ulaşmak amacıyla planlan Aile Sosyal Destek Programı ASDEP hazırlık çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmıştır. ASDEP ile; aile ve bireylerin sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerinin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlanılmasının sağlanması, sürecin tüm aşamalarında rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması, vakanın takibi ve bu suretle yaşam koşullarının iyileştirilmesi sağlanacaktır” diye konuştu.

Ulema’nın konuşmasında dikkat çeken önemli konu başlıkları şöyle: 

ÇOCUKLARA YÖNELİK PROJELER
Çocuklarımızın ailelerinden ayrılmamaları veya ailelerine dönmeleri amacıyla uyguladığımız sosyal ekonomik destek kapsamında 2014 yılı Eylül ayı itibariyle 57.000 kişiye yardım sağlanmaktadır. 2002 yılında koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısı 520 iken; 2014 yılı Eylül ayı itibariyle koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocuk sayısı 3.858’e ulaşmıştır.

Hizmet dönüşümü kapsamında, yurt ve yuvalardaki çocuklarımızın yüzde  90’ı ev tipi bakım birimlerine (çocuk evleri sitesi, çocuk evi) yerleştirilmiştir.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde çocuklarımıza hizmet veren bir başka kuruluş türü de Çocuk Destek Merkezleridir. Bu kuruluşlarda, suça sürüklenen, suç mağduru olan, madde bağımlısı veya sokak geçmişi olan çocuklarımızın rehabilitasyonu sağlanmaktadır. 2014 Eylül ayı itibariyle 62 Çocuk Destek Merkezimiz bulunmakta ve halihazırda bu merkezlerde 1.180 çocuğa hizmet verilmektedir. Bu kuruluşlarımızda yıllık rehabilitasyon hizmeti alan çocuk sayımız 7000 kadardır.


KADINLARA YÖNELİK PROJELER
Kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, iş ve aile hayatının uyumlaştırılması, ev-eksenli çalışan kadınlara yönelik proje ve destek modelleri geliştirilmesi ve özellikle şiddet mağduru kadınların sosyal yaşama katılımlarının sağlanması amacıyla İŞKUR’a erişiminin sağlanması, Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) kreş sayısının artırılması gibi konulara yönelik diğer kamu kurum ve kuruluşları ile çalışmalarımız devam etmektedir. 

Şiddet mağduru kadınlarımıza yönelik hizmetlerimizin 2014 yılında da artarak devam ettiğini görüyoruz. Bu kapsamda 6284 sayılı Kanun ile kurulması öngörülmüş Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) şiddetle mücadelede önemli mekanizmalardır. 2014 Kasım itibariyle 14 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde 33.637 kişiye hizmet verilmiştir. 


ENGELLİLERE YÖNELİK PROJELER
Engellilerin toplumsal hayata katılımı önündeki engelleri kaldırmak üzere; kamuya açık her türlü yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile binaların engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Yerel yönetimlerimize bu kapsamda proje desteği sağlanmaktadır. Erişilebilirlik Destek Projesi (ERDEP) 2015 yılında 7 milyon 758 bin Lira olarak bütçe tasarısında yer almaktadır. 

2008 yılında ilk defa İzmir ilinde açılan umutevinde 6 kişiye bakım hizmeti verilirken 2014 Kasım ayı itibariyle 84 Umut Evinde 468 engelliye bakım hizmeti verilmektedir. 2014 Kasım ayı itibariyle yaklaşık 450.036 vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlanmaktadır. Hizmetlerde iyileştirmelerde bulunularak engelli başına düşen bakım elemanı sayısı artırılmış, 2002 yılında 30 engelliye bir bakım elemanı düşerken, bu rakam 2014 yılında 6 engelliye bir bakım elemanına dönüşmüştür.

Engellilerimizin toplumsal yaşamda etkin yer almalarını sağlayan en önemli faktörlerden biri istihdama katılımlarıdır. 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 2014 yılında 34 bin 88’e ulaşmıştır. 

Kamuda ve özel sektörde istihdam edilen engelli işçi sayısı 2002 yılı sonunda 10 bin 883 iken bu rakam 2014 yılı Eylül ayı itibariyle 93 bin 365’e yükselmiştir.

Şubat 2014’te yapılan Kanun düzenlemesi ile engelli vatandaşlarımızın işgücü piyasasına kazandırılmalarını teşvik etmek üzere korumalı işyerleri için yeni teşvik politikaları uygulamaya konulmuştur. 

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE YÖNELİK PROJELER
Şehit yakınları ve gazilerimizin ücretsiz seyahatlerine ilişkin yeni bir düzenlemeyle; şehit yakını, gazi, gazi yakını ile harp ve vazife malullerinin, şehir içi toplu taşıma araçları ile demir yolları ve deniz yollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından ücretsiz yararlanmaları için Bakanlığımız tarafından basımı gerçekleştirilen ücretsiz seyahat kartları, müracaat sahiplerinin adreslerine gönderilmeye başlanmıştır. 4 Mart 2015 tarihine kadar müracaat eden hak sahiplerinin kartları adreslerine ulaştırılacaktır.

Ulema, konuşmasının sonunda 2015 yılında planlanan çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi: 2015 yılında sosyal politikalar alanında sürekli iyileştirme ve güncel bilgiler doğrultusunda politika geliştirmek için AR-GE alt yapısından destek almaya ve araştırma projelerine büyük önem veriyoruz. AR-GE ve destek projelerimizin bazıları şöyle: 

-İşaret Dili Projesi 
-Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu Geliştirme Projesi (IPA)
-Romanlara Yönelik Sosyal Destek (IPA) Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) 
-ASPB Tarafından Afet Durumlarında Sunulan Psikososyal Destek Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi, 
-Aile Bilgi Sistemi ve Sosyal Politikada Dönüşüm Programı

Ulema, konuşmasını 2015 yılı bütçesinin hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.