Dolar 34,1958
%0.04
Euro 37,9243
%-0.45
Altın 2.916,320
%0.71
Bist-100 9.591,00
%-0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti genelde ve yerelde yüzde 51'de

AK Parti genelde ve yerelde yüzde 51'de

GENAR'ın yaptığı ankete göre şimdi genel seçim olsa AK Parti yüzde 51.2, yerel seçim olsa ise yüzde 51.6 oy alacak. Aynı oy oranları CHP'de yüzde 26.5 ile yüzde 27.2. Katılımcıların yüzde 59.5'i Başbakan Erdoğan'ı olası değişiklikte başkan olarak görmek istiyor

  • Ege Postası
  • 12.10.2012 - 09:48
GENAR araştırma şirketinin 19 Eylül-4 Ekim 2012 tarihleri arasında, 17 il ve bu illere bağlı 47 ilçede, 2 bin 100 kişi ile görüşerek yaptığı Türkiye sosyal, ekonomik ve politik analizi, çarpıcı verileri ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 51.2'si, muhtemel bir milletvekili genel seçimi olması durumunda AK Parti'ye oy vereceğini belirtti. Olası bir seçimde CHP 26.5, MHP yüzde 12.4 ve BDP ise yüzde 7.3 oy oranına sahip oldu. Muhtemel bir yerel seçim olması durumunda da AK Parti'nin oy oranı yüzde 51.6. Onu 27.2 ile CHP, 11.3 ile MHP ve 7.3'lük oy oranı ile BDP takip ediyor. 
Ankette AK Parti'nin tüm projelerinde 2023 yılını hedef aldığı belirtildi ve seçmene AK Parti'nin 2023'e kadar iktidarda kalacağına inanıp inanmadıkları soruldu. Ankete katılanların yüzde 54.8'i 2023'te AK Parti'nin iktidarda kalacağına inandığını belirtirken, yüzde 45.2 ise inanmadıklarını söyledi. Ankette, başkanlık sistemine geçilmesi durumunda kimin başkan olacağı sorusu da dikkat çekti.

'BAŞKAN ERDOĞAN'
Katılımcıların yarısından fazlası, yani yüzde 59.5'i Recep Tayyip Erdoğan'ı olası bir başkanlık sisteminde başkan olarak görmek istediklerini söyledi. Rakiplerinin toplamından çok daha fazla oy alan Erdoğan'ı yüzde 17 ile Kemal Kılıçdaroğlu ve yüzde 5.5 ile Devlet Bahçeli izlerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yüzde 4.4 oy oranına sahip oldu.
Ankette katılımcılara, Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki yeni CHP'nin 2015 seçimlerinde başarılı olup iktidara geleceğini düşünüp düşünmedikleri de soruldu. Bu soruya yüzde 79.2 oranında "hayır" cevabı alınırken "evet" diyenlerin oranı yüzde 20.8'de kaldı. Seçmenin yeni bir anayasa hazırlanmasına inancı da tam. "TBMM'de partiler yeni bir anayasa çalışması yapıyorlar. Yeni bir anayasa yapılabileceğine inanıyor musunuz'" sorusuna katılımcıların yüzde 65.6'sı "evet", yüzde 34.4 ise "hayır" cevabını verdi.
GENAR'ın araştırması, Türkiye'nin en temel sorununun ne olduğuna da ışık tuttu. Katılımcılar en temel sorunun "terör" olduğunun altını çizdi. Haziran ayında yüzde 38 oy oranıyla en temel sorun olan terör, bu araştırma sonuçlarında ise katılımcıların yüzde 54.3'ünün oyu ile birinci sıraya oturdu. Yüzde 11.8 oy oranı ile ikinci sırada olan "işsizlik" ise haziran ayı verilerine göre yüzde 10 geriledi. Üçüncü temel sorun ise haziran ayında yüzde 6.9 ancak bu ankette yüzde 20.3 ol oranına sahip olan "ekonomik sorunlar" olarak tanımlandı.

'Bunlar ticaret yapmamış'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan küresel ekonomik krizde Batı'daki çok büyük finans kuruluşlarının, şirketlerin kriz karşısında yaprak gibi savrulmasının, gelişmekte olan ekonomilerin önündeki en ciddi psikolojik engeli yıktığını belirterek "Küresel ekonomideki mevcut aktörlerin, aslında o kadar da güçlü ve sağlam olmadığını, aşılamaz olmadığını hep birlikte gördük" dedi. Erdoğan Türkiye'nin farklı pazarlar aramasını eleştirenlere de "Birileri o pazarlar zayıf pazarlar, zayıf piyasalar diyebilir. Bunlar tüccarlık yapmamış. Bunlar hayatında ticaret yapmamış. Ya sattığın malın güçlü pazarı zayıf pazarı olur mu. Sen malı nereye satarsan sat. Paranı al. Mesele budur" dedi. Başbakan Erdoğan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 14. kez düzenlenen MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 16. Uluslararası İş Forumu (IBF)'nin açılışını gerçekleştirdi. CNR Expo Center'da gerçekleşen açılışa Başbakan Erdğan'ın yanı sıra Gümrük ve Ekonomi Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AB Bakanı Egemen Bağış ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak katıldı.
Erdoğan şöyle konuştu: "Avrupa'ya ihracatımızda düşüşten kaynaklanan açığı dünyanın değişik pazarlarında kapatıyoruz. İnşallah Merkez Bankası rezervi trilyon dolarlara ulaşacak. Turizm gelirlerimizi 8.4'ten 23 milyar dolara çıkardık"
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.