AK Partili Atmaca, Halil Arda’yı topa tuttu: Gaziemir konu mankeni, Halil Arda seyirci
AK Parti Gaziemir Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca, “Gaziemir Belediyesi tamamen konu mankeni gibi. Belediye Başkanı Halil arda sadece seyirci pozisyonda kaldı. Halil Arda, öncelikle emekçisiyle kavgalı. Emekçi kardeşlerimizin sosyal denge tazminatlarıyla ilgili sözleşme imzaladı, sonra sözleşmeyi inkar etti, ödemeleri yapmadı. Kendi iç huzurunu sağlayamamış, belediyenin dinamiklerini ve kurumsal hafızasını yok etmiş bir belediye başkanından hizmet beklemek sadece hayalciliktir. Yakın zamanda bütçe görüştük. 1 milyar 350 milyon civarında bir bütçe yaptık. Mecliste 1 milyar para toplayabilirsem gibi cümleler kurdu. Ertesi gün ‘1 milyarlık yatırım yapacağız ‘dedi. Dün söylediğini bugün yalanlayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Yol yapmakla yükümlü olan bir belediye başkanı yollar yapılsın diye imza toplamaz. Bunlar başkanın vizyonsuz olduğunun açık göstergesi” ifadelerine yer verdi.
- Ege Postası
- 20.10.2023 - 17:13
- Güncelleme: 20.10.2023 - 22:27
EGEPOSTASI- AK Parti Gaziemir Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca, TR35 TV’de yayınlanan Refik Pak ile Odak programına konuk oldu.
İZMİR DÖNÜŞEMİYOR
İzmir’in kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulunan Uğur İnan Atmaca, “İzmir’de 2018 TÜİK verilerine göre, 2,5 milyon civarında bağımsız bölüm stoku var. Uzmanların söylediğine göre, bu stokun 3’te 2’sinin depreme dayanıksız. 1999 yılı öncesinde yapılan binalar depremde yeterli direnci gösteremiyor ve yıkımla karşı karşıya kalıyoruz. İzmir’in yapı stokunun tamamını yerel yönetimin veya devletin yapması mümkün değil. Bir işbirliğiyle bu sorun çözülür. Kentsel dönüşüm sadece binanın dönüşümünü kapsamaz. Kentlerde nüfus artışına bağlı olarak bir çok sorunla karşılaşılır. Kentsel dönüşümü biz 2 kanunla yapıyoruz. Ayrıca imar planlarını revize ederseniz bölgede vatandaşın talebiyle dönüşümü yakalarsınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yıl önce 6 tane tespit ettiği kentsel dönüşüm bölgesi var. Bunlardan en büyüğü Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm bölgesi. 6 kentsel dönüşüm bölgesinde toplam dönüştürülmesi hedeflenen konut sayısı 33 bin. 2,5 milyon dönüştürülmesi gereken yer var. Bunun yüzde 10’unu Büyükşehir dönüştürse 250 bin konut yapar. Bu ciddi bir sıkıntı. 30 Ekim depreminin ardından merkezi hükümet Bayraklı’da 5 bin civarında konut yaptı. Bu 33 bin konut İzmir’in ihtiyacını karşılamaz. 15 yıl içerisinde ise bu 33 bin konuttan sadece 960 tanesi dönüştürülmüş” dedi.
“KENTSEL DEĞİL, RANTSAL”
Kentsel dönüşümde İzmir modeli olan kooperatiflerin rant odaklı olduğunu ileri süren Uğur İnan Atmaca, “Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm iki parça halinde başlandı. 600 civarında bir bağımsız bölüm var. 10 bin konut dönüştürmeyi hedeflediler ancak bu süreç içerisinde ancak yüzde 6’sının temeli atıldı. Bu temeller ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu gelince atıldı. O günden bugüne bodrum kattan çıkılamadı. İzmir modeli diye bir kooperatif modeli geliştirdiler. Biz kooperatife karşı değiliz ancak doğru kişilerle yapılıyorsa... Örnekköy’de eksik demir kullanılması neticesinde bazı bölümlerin yıkılması söz konusu oldu. Gaziemir’de de kooperatif modeliyle ilerleyemediğimizi gördük. Çünkü yapılan gereken şey kentsel dönüşüm değil, rantsal paylaşım. Ciddi bir rant söz konusu. Gaziemir’deki alanda Milli Emlak Müdürlüğü’nden alınan arsa üzerinden yapılıyor. Vatandaşa ait bir alan dönüştürülmedi. Bu sıkıntılarla birlikte kentsel dönüşüm başladığı şekliyle duruyor. Kooperatif vatandaşın ev sahibi olabilmesi için en doğru sistem. Ama kooperatif modelini doğru yaparsanız. Şenol Aslanoğlu kooperatif modeli içindeydi, sonrasında Aslanoğlu il başkanı oldu. Ardından Ankara il başkanının ve oğlunun da bu sisteme dahil olduğunu okuduk. Bunlar doğru şeyler değil. Kooperatif kuruyorsanız bölge halkıyla kuracaksınız. Muhtarlara, STK’lar yok. Siz bunları sürece dahil etmezseniz soru işaretleri beraberinde gelir” diye konuştu.
GAZİEMİR KONU MANKENİ, HALİL ARDA SEYİRCİ
Gaziemir Belediyesi’ne yönelik değerlendirmelerde bulunan Atmaca, “Gaziemir Belediyesi tamamen konu mankeni gibi. Belediye Başkanı Halil arda sadece seyirci pozisyonda kaldı. Halil Arda, öncelikle emekçisiyle kavgalı. Emekçi kardeşlerimizin sosyal denge tazminatlarıyla ilgili sözleşme imzaladı, sonra sözleşmeyi inkar etti, ödemeleri yapmadı. O zaman belediyede sendika vardı. Emekçilerimizi o sendikadan istifa ettirdi ve başka sendikaya geçirdi. Direnç gösteren işçileri işten attı, mahkemeyi kazananları işe almadı ve tazminatları ödemedi. Kendi iç huzurunu sağlayamamış, belediyenin dinamiklerini ve kurumsal hafızasını yok etmiş bir belediye başkanından hizmet beklemek sadece hayalciliktir. Yakın zamanda bütçe görüştük. 1 milyar 350 milyon civarında bir bütçe yaptık. Mecliste 1 milyar para toplayabilirsem gibi cümleler kurdu. Ertesi gün ‘1 milyarlık yatırım yapacağız ‘dedi. Dün söylediğini bugün yalanlayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Yol yapmakla yükümlü olan bir belediye başkanı yollar yapılsın diye imza toplamaz. Bunlar başkanın vizyonsuz olduğunun açık göstergesi” ifadelerine yer verdi.
“AKÇAY’DA 1,5 MİLYARLIK RANT”
Gaziemir’in en önemli sorunlarından birinin imar olduğunu belirten Atmaca, “Alt ölçekli planlarla üst ölçekli planlar arasında uyumsuzluklar var. Gaziemir’de Akçay Caddesi üzerinde 140 dönümlük bir alanda yapılan bir plan tadilatı vardı ve burada ciddi bir rant söz konusuydu. Biz bu konuda gerekli tavrı gösterdik. Halil Arda’nın iradesinin yetmeyeceğini Gaziemir Belediye Meclisinin sağduyulu üyeleri kamuoyuna göstermiştir. Halil Arda’nın yaptım oldu mantığıyla meclisten geçirmeye çalıştığı planlar meclis tarafından yapılan itirazları uygun bularak Büyükşehir’e sevk etti. 2020 yılında değer artış payı isimli ama kamuoyunda rant vergisi olarak bilinen bir vergi söz konusu. İdare yerde imar planı yapıyorsa bu uygulanmıyor ama vatandaş kendi getirip onay istediğinde değer artışından yüzde 25’si ilçe belediyesine, yüzde 25’i Büyükşehir’e, yüzde 25’i de bakanlığa gidiyor. Halil Arda’nın getirdiği bu planlar neticesinde burada 1.5 milyar civarında bir rant kamunun eline geçeceğine iş insanlarının cebine kaldı. Biz kamuyu temsil ediyoruz ve kamu çıkarını her şeyin üstünde tutuyoruz. Halil Arda bu konuda duyarlılık göstermedi ve bu planları geçirdi. Buradaki rantın kamuya geçmesi için gerekli adımları attık. Sürecin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
GAZİEMİR’DE TRAFİK VE OTOPARK ÇİLESİ
Gaziemir’de ulaşımın da büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Uğur İnan Atmaca, “Akçay caddesi ve havaalanında inanılmaz derecede trafik tıkanıklıkları var. Planlarda 2 tane yolumuz var ancak daha açılmadı. Otopark ciddi bir sıkıntı. Otoparkların yetersiz olması sebebiyle yollar otopark haline geldi. Kısa sürede tedbir alınmalı. Raylı sistem Sarnıç’ı da kapsıyordu ancak Sarnıç dışarıda bırakıldı . Gaziemir’in yollarında ciddi sıkıntılar var. Belediyeye söylediğimizde TEDAŞ’ın açtığını söylüyor ve imza topluyor. TEDAŞ kapatmadıysa sen yapacaksın. Halkın huzuru, güveni ve refahı için yetkini kullanacaksın. Bu kadar küçük bir alanın bu kadar uzun sürmesi açıklanamaz. 8-9 ayda meydan düzenlemesi yapılıyor, esnaf çok mağdur edildi. Bu projeler Büyükşehir’in ancak Gaziemir’in emekçileri çalışıyor. Ortada bir kaos var” dedi.
GAZİEMİR’DE ADAY BOLLUĞU
31 Mart 2024 yerel seçimlerde AK Parti’nin Gaziemir’de kimin aday çıkacağı merak konusu oldu. Adaya ilişkin açıklamalarda bulunan Atmaca, “AK Parti cephesinde Erdan Kılıç, Ömür Şanlı, Kerem Fahri Baykalmış, Deniz Doğan, Uğur İnan Atmaca isimleri şu anda kamuoyunda konuşuluyor. Partimiz kimi aday gösterirse göstersin, hepimiz arkasında toplanacağız ve mücadelemizi vereceğiz. Biz 2014 yılında Gaziemir’e AK Parti Belediyeciliğini getirmiştik. Ben seçimin Sarnıç merkezinden şekilleneceğini düşünüyorum. Sarnıç üvey evlat konumunda. Sarnıç’ı alan Gaziemir’i alır diye düşünüyorum. Sarnıç’ta Ömür Şanlı, ciddi anlamda avantajlı olur. Süreç sürprizlere gebe. İYİ Parti’nin 12, HDP’nin 8 civarında oyu var. Biz geçtiğimiz seçimde yüzde 40 oy aldık. Millet İttifakı yüzde 57 aldı. Buradan HDP ve İYİ Parti’yi düşürdüğümüzde üstünlüğümüz var. Doğru adayla da taçlandırıldığında sonuca gitmekte bir sıkıntı olmayacak. Kasım ayında Büyükşehir, Aralık ayında da ilçe belediyeleri netleşir. Aralık sonunda sahaya çıkıllır” dedi.
SADECE KÖRFEZ DEĞİL İZMİR KOKUYOR
İzmir’in koku sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atmaca, “ Sadece Körfez değil, yağmur suyu mazgallarından gelen de bir koku var. İzmir’in bütünü kokuyor. Mazgallar pis su kanallarından gelen kokudan dolayı kokuyor. İzmir’in altyapısı 25 sene önce yapıldı. Bütün dere yataklarının altında pis su kanalları var. Kentin alt yapısının yenilenmesi gerekiyor. Sadece yağmur sularını ayrıştırmakla ve mazgal yapmakla bu koku sorunu çözülmez. Bu sadece göz boyamaya yönelik” dedi.
İZMİR’İN ÇERNOBİLİ’NE İLİŞKİN ÇARPICI İDDİA
İzmir’in Çernobili’ne yönelik açıklamalarda bulunan Atmaca, “ Biz ciddi bir araştırma yaptık. Büyükşehir Belediyesi oraya eksik evrakla işletme ruhsatı vermiş. Oraya ruhsat verilmemesi gerekiyordu. O fabrika çok eski. Herkesin bildiğinin aksine kurşun fabrikasından kaynaklı bir çevre kirliliği yok. Oraya yurtdışından radyoaktif atıklar getirilmiş, hangi yollardan geldiği bilinmiyor. Halil Arda bu konuda Büyuükşehir’e soru önergesi verdi. Herhalde Arda’yı susturdular sonrasında bir daha önergeden ses çıkmadı” ifadelerine yer verdi.
Yorum Yazın