AK Partili Nasır'dan belediyelere 'Bakanlıktan talep edin' çağrısı
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır İzmir’de depreme yönelik yapılan çalışmalar ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında basın açıklamasında bulundu. İzmir’in depreme hazır olmadığını vurgulayan AK partili Nasır, bakanlığın yerel yönetimlere sağladığı kaynak tahsisi konusunda da önemli bilgiler verdi. AK Partili Nasır'dan dönüşüm ve deprem açıklamaları
- Ege Postası
- 16.03.2020 - 14:45
OZAN GÜMÜŞ/EGEPOSTASI - AK Parti İzmir İl Teşkilatı’nda düzenlenen ‘kentsel dönüşüm’ başlıklı toplantıda İzmir’in depreme hazır olmadığını açıklayan AK Parti Milletvekili Necip Nasır, il ve ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüm ve depreme yönelik çalışmalar konusunda yetersiz kaldığını dile getirerek yerel yönetimleri göreve çağırdı.
Deprem gibi hayati meselelerin siyaset üstü olduğunu vurgulayan AK Partili Nasır, her türlü siyasi hesap ve beklentinin dışında bir ‘kentsel dönüşüm’ tartışmasının yapılması gerektiğini söyledi. 2013’teki Kentsel dönüşüm toplantısında dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Duran’ın Karşıyaka Çarşı’dan Alaybey’e kadar olan binaların kötü durumda olduğunu tespit etmesini hatırlatan Nasır, Bostanlı Sahili’nden Üçkuyular’a kadar olan alandaki yapı stoğunun Cevat Duran’ın incelediği binalarla aynı yapıda olduğunu ifade etti.
İzmir’in yapı stoğunun büyük bir kısmının kaçak ve gecekondudan oluştuğunu söyleyen Nasır, yapıların yaklaşık %20’sinin sağlıklı konut niteliğinde olduğunu ifade ederek: “Yaklaşık 2 milyon 600 bin bağımsız yapı stoğu bulunan, nüfusu 4.3 milyonu aşan, yapı stoğunun yüzde 80’inin dönüşmesi gereken İzmir’de meydana gelebilecek 7 şiddetinde bir depremin sonuçlarını düşünmek bile istemiyoruz” dedi.
‘İZMİR DEPREME HAZIR DEĞİL’
1999 Yılında Türkiye’de ilk deprem master planı yapılmış olan şehrin İzmir olduğunu hatırlatan AK Partili Nasır, İzmir’in bilimsel olarak depreme hazır olmadığını dile getirdi. 1999 Yılından günümüze kadar İzmir’de depremle ilgili yapılan çalışmalara değinen Nasır: “güncel deprem planı, kent jeolojisi çalışmaları, İzmir mikro bölgeleme çalışmaları, yer bilgi sistemi, İzmir tsunami tehlikesi çalışması, deprem hasar analizleri, afet risk gösterge sistemi çalışması, erken uyarı ve acil müdahale sistemi, heyelan tehlikesi çalışması, geçici toplanma ve barınma alanı ihtiyaç analizi, yapı güçlendirme çalışmaları, kentsel dönüşüm stratejik planı” konularında İzmir’in 21 yıl geride olduğunun mesajını verdi.
BİZ İZMİR VE ANKARA ARASI KÖPRÜYÜZ
Nasır, gazetecilerin sorusu üzerine Karabağlar’daki üniversite alanı üzerine yaşanan tartışmalar hakkında, “Ben Karabağlar’ın çocuğuyum, orada yetiştim. Aslında artık günümüzde konjonktürel olarak üniversitelerin çok devasa alanlar içerinde oluşması, hantal yapıda olması dünyanın hiçbir yerinde pek önemsenmiyor. Üniversitenin talebi döneminde o dönemin il başkanı ve ilçe başkanlarının büyük çabalarıyla 780 bin metrekare bir alan, TOKİ’ye ait bir arazi ve konut alanı olarak düşünülmüş. Yani İzmir stokunu geliştirmesi için düşünülmüş bir alan. O zamanki ilçe başkanı, il başkanı, milletvekilleri ve Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ’ın bastırmaları sonucu ilk önce 200, sonra 300, sonra 380 dönüm alan ayrıldı. O alan devlete ait, İzmir’in konut gelişimi ile ilgili alan, üniversiteye hasis ediliyor. Üniversite yapıldığında, yanında sosyal donatı alanlarıyla bölgeye hitap edecek konut alanlarının olması gerekiyor. Bu tarz bir çıkışı doğru bulmuyorum. Böyle polemiğe girmenin anlamı yok. Mahkemeye verilme nedeni de anlaşılabilir değil. 2012-2013’te ‘İzmir kentsel dönüşüm yapacak ama planlar onaylanmıyor’ dendi. Biz İzmir ve Ankara arası köprüyüz. Ne sorun varsa il başkanlığımız burada. İzmir’in Ankara’da takılan projeleri olursa gelsinler ama bu üniversite noktasında da bundan sonra popülist siyasetçi bakış açısıyla bunların yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Başımızı kuma gömdürtmeyeceğiz. Kimsenin popülist bakış açısıyla gündem belirlemesine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
BAKANLIK TALEP DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYOR
Türkiye’de yürütülen kentsel dönüşüm uygulamaların “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73. Maddesi uyarınca ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” ve “5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun” kapsamında gerçekleştirdiği bilgisini veren AK Partili Vekil, Bakanlığın kentsel dönüşüm uygulamalarını değerlendirmesinin yetkili yerel yönetimlerim talepleri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti.
2012 ve 2013’teki ‘Kentsel Dönüşüm’ tartışmaları kapsamında hükümet cephesinin Ankara’da planların onaylanmasında gecikme yaşandığı algısının yaratıldığı söyleyen Nasır, bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ilçe belediyelerinin Bakanlığa sunduğu teklifleri ve projeleri açıkladı.
AK Partili Nasır’ın yaptığı açıklamada kendi ifadeleriyle şunlar söylendi:
BUGÜNE KADAR İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE İLÇE BELEDİYELERCE BAKANLIĞA SUNULAN TEKLİFLER VE BELEDİYECE YÜRÜTÜLEN PROJELER ;
İzmir Büyükşehir Belediyesinin talebiyle ; 10 Alanda 2.667.000 m2 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilmiştir. Bunun 2.457.000 m2 alanı kapsayan 9 tanesi 2012 yılında, 210.000 m2 yüzölçümlü alan ise 2016 Yılında Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı (KDGPA) ilan edilmiştir. Kentsel Dönüşüm Gelişim Proje Alanlarında proje yürütücüsü ilgili Belediye Başkanlıklarıdır.
Yine 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 6 İLÇE 20 Mahalleden oluşan toplam 3.780.900 m2 alanın 5 ilçedeki 2.985.900 m2 alanı 2013 yılında, 795.000 m2 ise 2015 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “Riskli Alan” olarak ilan edilmiş kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütmek üzere İlgili Belediye Başkanlıkları yetkilendirilmiştir.
2013 Yılında Bakanlar kurulu kararı ile “Riskli Alan” olarak ilan edilen Karabağlar ilçesi, Osman Aksüner, Aşık Veysel, Aydın ve Bozyaka Mahallelerinde yer alan 1.060.000 m2’lik alan ile Narlıdere İlçesi, 2.İnönü, Atatürk, Çatalkaya ve Narlı Mahallerinde yer alan 430.000 m2’lik alanlar ile ilgili ilçe Belediye Başkanlıkları tarafından yeni tamamlanan plan çalışmalarının uygulama sunumlarını bu ay içinde bakanlığımıza sunmaları halinde dönüşüm çalışmalarını başlatabileceklerdir.
BUGÜN İTİBARI İLE İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE İLÇE BELEDİYELERCE YAPILAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINDA
Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesinde 308 adet konut, 33 adet işyeri ve Bayındır İlçesi Hatay Mahallesinde 147 adet konut ve 5 adet işyeri olmak üzere; Şu ana kadar 455 Konut, 38 işyerinin hak sahiplerine teslimi gerçekleşmiştir.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNCE YÜRÜTÜLEN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINDA
Karabağlar ilçesi, Uzundere Mahallesi’nde 422 adet konut, 40 işyeri, Karşıyaka ilçesi, Örnekköy Mahallesi’nde 130 adet konut, 13 adet işyeri olmak üzere; 552 konut 53 iş yeri çalışmaları devam etmektedir
BUGÜN İTİBARI İLE HÜKÜMETİMİZ TARAFINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINDA ;
57 Şantiyede:
-19.497 Konut,
-20.000 Seyirci Kapasiteli Göztepe Stadyumu,
- 11 Cami,
- 7 Hastane,
- 3 Kamu Hizmet Binası,
- 13 İlkokul,
- 1 Kreş,
- 7 Lise,
- 1 Pansiyon,
- 1 Sağlık Ocağı,
- 2 Spor Salonu,
- 12 Ticaret Merkezi, 2 Sosyal Tesis, 6 Büfe, 8 Dükkan
TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI (TOKİ) TARAFINDAN YAPILARAK TESLİM EDİLMİŞTİR.
TAMAMLANAN UYGULAMALARIN
TOPLAM YATIRIM BEDELİ YAKLAŞIK 1.961,4 MİLYON TL.'DİR
İNŞAATI DEVAM UYGULAMALARIN TOPLAM YATIRIM BEDELİ YAKLAŞIK
1.832,8 MİLYON TL'DİR.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFIDAN YAPILAN ÇALIŞMALARDA
- 228 milyon 192 bin TL riskli yapı kira yardımı,
- 2 milyon 235 bin TL proje uygulamaları,
- 142 milyon 710 bin TL kamulaştırma,
- 4 milyon 423 bin TL hizmet alımları olmak üzere
- Toplamda yaklaşık 377 milyon 560 bin TL destek sağlanmıştır.
ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN 6306 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İLİMİZ GENELİNDEYAPILAN RİSKLİ YAPI ÇALIŞMALARINDA
Toplam 16.133 riskli yapıda, 37.110 bağımsız (32.905 konut, 4.205 İş yeri) birimin yıkımı gerçekleştirilmiştir.
HÜKÜMETİMİZCE İZMİR’DE YÜRÜTÜLEN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARINDA
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında İzmir Karabağlar’da 10 mahalleyi kapsayan 5.400.000 m2 alanın birinci etabı olan 1.014.000 m2 lik kısmında 1533 Adet Konut, 25 Adet İşyeri ve sosyal tesisleri 2021 Yılında Teslim edilecektir.
Birinci Etap Kentsel Dönüşüm alanındaki sosyal donatı alanları içinde eğitim alanları, sağlık alanları, spor alanları, otoparklar, yürüyüş yolları, dini tesis alanları, çocuk oyun alanları, kültürel tesisler ve 350 bin metrekarelik alan bölge parkı olacak, birinci etabın tamamlanması ile diğer etaplar da değer kazanacaktır.
5.400.000 m2 alanın içinde bulunan 2. Etap 743.400 m2’lik alan için yapılan imar planları yıllarca süren mahkemeler sonucunda Üç ay önce 06.12.2019 tarihinde onaylanarak kesinleşmiştir. Kesinleşen bu plan ve geriye kalan diğer etaplarda ise yerinde dönüşüm esas alınarak, bakanlık tarafından vatandaşların görüşleri doğrultusunda ada bazında planlar hazırlanacaktır.
Bu planlar ile vatandaşımız ister belediye ile ister bakanlıkla, ister ise kendi aralarında anlaşarak dönüşümleri gerçekleştirebilecektir.
“AYRICA "TOKİ TARAFINDAN 5 İLÇEDE DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZI TASARRUFA YÖNLENDİREREK KONUT SAHİBİ YAPMA PROJESİ KAPSAMINDA 2584 KONUT VE YİNE 100.000 KONUT KAPSAMINDA 5 İLÇEDE 3000 KONUT İÇİN 15.01.2020 TARİHİNDE TALEPLER ALINMIŞTIR
Bakanlığımız; Belediyelere 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında ilan edilen Riskli Alanlar için kaynak tahsisi yapmıştır..
Yorum Yazın