AK Partili Ulema'dan engellilere çifte müjde
Aile ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve KOSGEB ortaklığı ile düzenlenen “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi”ne katılım gösteren ve eğitimini tamamlayan 180 katılımcı, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Tören sırasında konuşma yapan Nesrin Ulema engelliler için “Torba Yasa” çerçevesinde yapılan son düzenlemeleri özetleyerek, önümüzdeki süreçte kamuya 7 bin 700 çalışan daha alınacağını, ve kent içi toplu taşımada engelli refakatçilerinin ücretiz faydalanabileceğini açıkladı.
- Ege Postası
- 18.07.2013 - 14:48
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli Belediyesi konferans salonunda düzenlenen törene İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, Çiğli Belediye Başkanvekili Muhlis Yıldırım, AK Parti Çiğle İlçe Başkanı Adnan Yılmaz, Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra, kursta eğitim gören ve sertifika almaya hak kazanan kursiyerler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
ULEMA: SİZLER BİZİM İÇİN ÖNEMLİSİNİZ
Program dahilinde 500 kadar sertifika verildiğini ve 200’ün üstünde engelli vatandaşın da verilen hibe ve krediler sayesinde kendi işini kurduğunu belirten AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, “Bugün çok güzel bir çalışmanın sonucu olarak sevgi ve coşkuyu gözlemliyoruz. Hayat, engelli ya da engelsiz herkes için yaşamaya değerdir. Engelli olsun ya da olmasın, önce insanı insan olarak görmeyi bilmek ve gönüllerdeki engelleri kaldırabilmek önemli. Son on yılda sosyal devlet olmanın gereği olarak engellilerimiz ile ilgili ülkemizde çok önemli adımlar attık” dedi ve 2005 yılında engelliler ile ilgili hazırlanan kanunları örnek göstererek şöyle devam etti, “Önceliğimiz onların evlerinden dışarı çıkabilmelerini sağlamaktı. Yine bir diğer önceliğimiz de, onların eğitim hakkını tekrar onlara iade etmekti. Bu kapsamda gerek evde bakım ücreti, özel eğitim kurumlarından faydalanmaları için verilen destek büyük yol kat etmemizi sağladı. Torba yasa içerisinde engelliler için önemli bir düzenleme de çıkardık. Engellilerimizin refakatçilerini de yardımlara dahil ederek, toplu taşımadan ücretsiz faydalanmalarını ve ve şehirlerarası ulaşımdan da yüzde 50 indirim ile faydalanmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“YILLAR ÖNCESİNDEN YAPILMASI GEREKİRDİ”
“Bunlar yıllar öncesinden yapılması gereken çalışmalardı” diyerek konuşmasına devam eden Ulema, hükümetin engelliler için yaptığı düzenlemeleri özetleyerek, “Engellilerin kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için istihdam içerisine katılmalarını sağlamaya devam ediyoruz. 2002 yılan kadar kamuda 5 bin 500 kadar engelli çalışan varken, bu rakamı yukarılara çekebilmek için devlet kurumları başta olmak üzere önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Engelliler ile ilgili pozitif ayrımcılık gerçekleştirerek önemli bir sınavı aştık ve kamuda engelli istihdamını arttırdık. Bugün 20 bin kadar engelli kamuda görev alıyor. Sadece kamu ile değil, özel sektör için de bir takım desteklemeler hayata geçti. Kamuya 7700 engelli daha istihdam edilecek” dedi.
AKGÜN’DEN “CESUR YÜREKLER” BEZETMESİ
İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, Türkiye’deki engelli sayısına vurgu yaparak, “8 milyon engelli vatandaşımız var. Bu 8 milyonun nasıl yaratıldığı ile ilgilenmeli. 8 milyon gibi sayı anlamında korkunç bir rakama sahibiz. Bu rakam dünya ortalamamasının da üzerinde. Engelli sayısını önümüzdeki yıllarda oran olarak mutlaka düşürmek zorundayız. Engellilerin dünyasını anlamak çok kolay değil, yaşamak lazım. Büyük bölümü evlerinde dış dünyaya kapalı ve sosyal yaşamla ilgilenmiyorlar. Buna yaşam mı denir bilmiyorum ama, maalesef böyle bir yaşama sahipler. Engellilerin büyük kısmı bize iş talebi ile geliyor. “Çocuğum ev içerisinde hayat küstü, kendisine iş bulalım” diyerek yanımıza gelen bir çok anne baba var. Engelliler bizden para değil, sadece toplumun diğer insanları gibi kendilerine de yaşama hakkı talep ediyor. “Bize acımayın, bize o gözle bakmayın” diyorlar. “Diğer vatandaşlara gösterilen sevgi ve ilgiyi gösterin” diyorlar. Bunu göstermek bu kadar zor m? Yöneticiler olarak hep birlikte bunu aşmak için gerçekleştirdiğimiz çok önemli çalışmalar var. 7-8 milyon rakam karşısında 20 bine yakın engellinin istihdamı elbette önemli ama, ne yazık ki yetmiyor ve bu çaba da arada kaybolup gidiyor. Bu eğitimlerle iş bitmiyor. Gelecekte bazı olumsuzluklarla karşılaşılabilir, ama devlet olarak bu desteğin ilerleyen aşamalarda da kalıcı kılınması lazım. Bu sorunu ancak böyle aşabiliriz” dedi. Akgün, ayrıca konuşmasının sonunda engellilerin spor alanında kaydettiği başarıları da örnek göstererek, “Cesur Yürekler” benzetmesi yaptı.
“PROJENİN ARKASINDA DURALIM”
Çiğli Belediyesi adına söz alan Başkanvekili Muhlis Yıldırım ise, “Bu projenin Çiğli’mize ve katılımcılara hayırlı olmasını dilerim. Güzel bir proje. Engelli arkadaşlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmesi için güzel bir fırsat. Burada emeği geçen herkese katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz. Burada bu projeyi hayata geçirdikten sonra devamını getirmek ve arkasında durmak önemlidir. Bu arkadaşlarımız yarın iş yapacaklardır. Bu projenin takipçisi olması için destek veren kuruluşlara da buradan çağrıda bulunuyorum, lütfen projenin gerisini getirelim” şeklinde konuştu.
“GELECEK ENGELLİLER İÇİN DAHA PARLAK”
Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı da, hükümetin ve resmi kurumların engellilere verdiği desteğin altını çizerek, “Böyle güzel bir projeyi anlamlı kılan işbirliğini tebrik ediyorum. Sinerji hepbirlikte çalışmakla meydana gelir. Ferdi çalışmaların hayata geçebilmesi için bu tarz destekler gerekli. Projenin anlamı çok fazla. İçerisinde engellilerin de bulunduğu bu proje çerçevesinde hükümetin verdiği destek örnektir. Engellilerin sorunları, geliştirilen politikalar ile hızlı bir şekilde ortadan kalkmaya devam ediyor. Gelecek engelliler için çok parlak görünüyor. Onları çok fazla ihmal ettik. Ama yol almaya devam ediyoruz ve bunları da aşacağız. Ben de bu projenin devamını, geleceğini merakla bekliyorum. Hepinizin içinde girişimcilik ruhu var, yeter ki kendinize güvenin. Her zaman arkanızda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“GİRİŞİMCİLİK BİR HAYALDİR”
KOSGEB Kuzey Bölge Müdürü Oğuz Kılınç, “Bugün burada gördüğüm tablo beni çok duygulandırdı. Bugün buradaki arkadaşlarla derslerde sıkça bir araya geldik. Girişimciliğin temelinde bu hevesleri ve hayalleri yatıyor. Rüyalarını gerçekleştirmek adına, girişimci olmanın, patron olmanın kurallarını bu programlarda öğrendiler. Engelli girişimcilerin bu eğitimleri süresince yanlarında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Girişimcilik bir hayaldir. Verdiğimiz eğitimin temeli, “İşletme nasıl kurulur ve nasıl yönetilir” şeklindeydi. Bu anlamda kendilerine finansal olarak destek vereceğiz. 30 bin liralık hibe ve 70 bin liralık da kredi desteği sunacağız. Biz bu süreçte eğitim bittikten sonra da kapılarımız her zaman açık. Her zaman bizlere gelip yardım isteyebilirsiniz. Bir yerde iş aramak zorunda kalmayan ve kendi ayakları üzerinde durabilen girişimciler yetiştirmek biz KOSGEB adına bir gururdur. Bu bir fırsat ve kariyer alternatifidir. Önünüzde böyle bir kapı ve pencere var. Engelliler ve kadınlarımız bizim hedef kitlemiz. Yolunuzun açık olmasını ve hayatınızda başarılı olmanızı diliyorum” diyerek KOSGEB adına engelliler için yapılan projelerin önemine vurgu yaptı.
Yorum Yazın