Dolar 34,6437
%0.25
Euro 36,4787
%0.49
Altın 2.924,130
%0.21
Bist-100 9.663,00
%0.03

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AP'den skandal Türkiye kararı! Ankara'dan sert tepki

AP'den skandal Türkiye kararı! Ankara'dan sert tepki

Avrupa Parlamentosu, müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye raporunu kabul etti.

  • Ege Postası
  • 14.03.2019 - 05:14

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosunun (AP)  Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye raporunu kabul  etmesiyle ilgili, "Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar."  ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada '(AP'nin kabul ettiği Türkiye raporu) Söz konusu  tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir.' denildi.

Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanvekili ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'AP tarafından oylanan, hiçbir bağlayıcılığı olmayan tek taraflı ve objektiflikten uzak bu karar bizim açımızdan yok hükmündedir. (AP raporu) Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir ivme kazandırma konusundaki ortak gayretlerin arttığı bir süreci baltalama teşebbüsüdür.' açıklamasında bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) 2018 Türkiye Raporu'nda  "Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması"  çağrısında bulundu. 

Hollandalı AP üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan "2018 Türkiye  Raporu" Strazburg'daki Genel Kurulda oylandı.

"Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen  askıya alması" önerisinin yer aldığı rapor, 109'a karşı 370 oyla kabul edildi.  143 parlamenter ise çekimser kaldı.

Tavsiye niteliği taşıyan ve bağlayıcılığı bulunmayan raporda,  Türkiye'nin tepkisini çeken çok sayıda unsur sıralandı.

Raporda, "İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve  yolsuzlukla mücadele" konularında Türkiye'ye yönelik eleştiriler sıralanırken,  Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümde her yıl olduğu gibi, büyük ölçüde Rum ve Yunan  tezlerine yer verildi.

Ankara'nın Güney Kıbrıs Rum yönetimine yönelik politikalarının  eleştirildiği raporda, "Türkiye'nin Kıbrıs'taki askeri varlığına son vermesi"  çağrısında bulunuldu.

Raporda, Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere yönelik politikasından  övgüyle bahsedilirken, Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri operasyonların ise  "endişe verici olduğu" kaydedildi.

FETÖ operasyonlarına tepki

Raporda, Türkiye'de OHAL'in kaldırılmasından memnuniyet duyulduğu  belirtilse de FETÖ operasyonları kapsamındaki "uzun tutukluluk süreleri ve kötü  muameleden" endişe duyulduğu ifade edildi.

Türkiye'nin yurt dışındaki FETÖ örgütü mensuplarına yönelik  operasyonlarından da "üzüntü duyulduğu" belirtilen raporda, bu kapsamda Diyanet  çalışanlarının istihbarat amaçlı kullanıldığı ileri sürüldü.

Türkiye ve Ermenistan'a ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısında  bulunulan raporda, "İki ülke arasındaki sınır kapısının açılmasının ilişkilerin  gelişmesine etki edebileceği" vurgulandı.

Öte yandan raporda, Ankara yönetimine Akkuyu Nükleer Santrali  inşaatını durdurması çağrısında bulunuldu.

AP raporunda, Türkiye'ye verilen üyelik öncesi AB fonlarının da gözden  geçirilmesi gerektiği belirtilerek bu fonların doğrudan Türkiye'deki sivil toplum  için kullanılması ve Erasmus programındaki öğrenciler, akademi dünyası ve  gazetecilerle ilgili programlara yatırılması savunuldu.

Raporda ayrıca Ayasofya'nın camiye dönüştürülmemesi vurgusu  yapıldı. 

Olumlu hususlar oldukça az

Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Türkiye ile AB arasında "zaten  güçlü olan bağların" daha da güçlenmesine vesile olacağına dikkat çekilen  raporda, bu nedenle "kapının açık tutulması" tavsiyesinde bulunuldu. Raporda,  Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin "Türkiye'deki insan hakları reformlarının  teşvik edilmesinde bir araç olarak kullanılması gerektiği" belirtildi.

Türk vatandaşlarına yönelik taahhüt edilen vize serbestisinin önemine  işaret edilen raporda, bundan özellikle öğrencilerin, akademisyenlerin, iş  insanlarının ve AB ülkelerinde akrabaları olanların fayda göreceği vurgulandı.

Raporda, AB üyeleri ile Türkiye arasındaki yakın diyaloğun  sürdürülmesinin önemine değinilerek dış politika, savunma ve güvenlik  alanlarındaki iş birliğinin artırılmasının teşvik edildiği kaydedildi.

Türkiye'nin NATO'nun uzun zamandır üyesi olduğu anımsatılan raporda,  Türkiye'nin jeostratejik konumu dolayısıyla Avrupa'nın ve bölgenin güvenliğinde  önemli rol oynadığı belirtildi.

Raporda, Türkiye ve AB'nin NATO şemsiyesi altında stratejik konularda  iş birliğini sürdürdüğü kaydedildi.

PKK'ya kınama

"Terör örgütü PKK'nın Türkiye'de yeniden şiddet eylemlerine  başvurmasını sert biçimde kınıyoruz." ifadelerine yer verilen raporda, örgütün  2002'den bu yana AB'nin terör listesinde olduğu hatırlatıldı.

Raporda, Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşın ardından ortaya çıkan  göç krizinin çözümünde önemli rol oynadığına işaret edilerek "Türk halkı 3,5  milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaparak büyük bir misafirperverlik  gösterdi. Türkiye'deki mültecilerin bir milyonu okul çağında ve bunların yüzde  60'ı okula devam edebiliyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye'den ilk tepki geldi

AP'nin skandal Türkiye kararına ilişkin AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından, paylaşımda bulundu.

AK Parti Sözcüsü Çelik, paylaşımında, "Bizim açımızdan değersiz,  hükümsüz ve itibarsız bir karar bu. Bu itibarsız karar, AP'nin artık aşırı sağın  ideolojik güdümüne girdiğinin ilan edilmesidir. AP demokratik gelişmeye açık ve  destekleyici kararlar almaktan uzaklaştı. Aşırı sağın dar penceresinden bakıyor  dünyaya." değerlendirmesinde bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Meclis'in  bombalandığını anımsatan Çelik, "AP parlamentomuzla dayanışma için ziyarete bile  gelmedi. AP Başkanı aylar sonra geldi. Ama darbeci liderlerle çalışmakta hiçbir  mahsur görmüyorlar. AB'nin genişlemeden sorumlu komiserinin ırkçılığı, Türkiye  raporunu hazırlayan şahsın demokrasiden çok terörü destekleyenlerle yakınlığı  herkes tarafından bilinmektedir." ifadelerine yer verdi.

"Bu raporu size aynen iade ediyoruz"

Vatandaşların 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı demokrasiyi  korumak için her türlü bedeli ödediğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bu dünya tarihine geçecek emsalsiz bir duruştur. Bunu anlamaktan uzak  AP'nin verdiği kararın zerre kadar itibarı yoktur. Biz demokrasi için bedel  ödeyen bir milletiz. Demokrasimiz hak edilmiş bir demokrasidir. Bu uğurda  Başbakan Menderes ve bakanlarımız şehit oldu. 15 Temmuz'daki darbe girişiminde  şehitlerle ve gazilerle koruduk demokrasimizi. Demokrasimize notu tarih  vermiştir, ödenen bedeller vermiştir. Irkçılara teslim olmuş AP'nin verdiği notun  hiçbir hükmü yoktur. Salonlarında PKK sergileri açılan AP hangi yüzle  demokrasimizi mahkum etmeye kalkıyor.

AP'ye sesleniyoruz. Bu raporu size aynen iade ediyoruz. Kabul  ettiğiniz bu raporu, 'Avrupa Irkçılık ve İslam Düşmanlığı Müzesi' kurup kapısına  asabilirsiniz. O raporu her gördüğünüzde, Avrupa'yı ırkçılara adım adım bir kere  daha nasıl teslim ettiğinizi hatırlarsınız."

'BU KARAR BİZİM AÇIMIZDAN YOK HÜKMÜNDEDİR'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa  Parlamentosu'nda (AP) kabul edilen 2018 Türkiye raporuna ilişkin, "Avrupa  Parlamentosu tarafından oylanan, hiçbir bağlayıcılığı olmayan tek taraflı ve  objektiflikten uzak bu karar bizim açımızdan yok hükmündedir." ifadesini  kullandı.

Kalın, AP Genel Kurulu'nda kabul edilen tavsiye kararı niteliğindeki  2018 Türkiye raporuna ilişkin açıklamada bulundu.

"Avrupa Parlamentosu'nun 2018 Türkiye raporunun içeriği, Türkiye-AB  ilişkilerine yeni bir ivme kazandırma konusundaki ortak gayretlerin arttığı bir  süreci  baltalama teşebbüsüdür." değerlendirmesini yapan Kalın, raporda   gerçekleri yansıtmayan mesnetsiz iddialara başvurulmasının, Avrupa'daki aşırı  siyasi akımların, Türkiye'ye karşı sergiledikleri ön yargılı tutumu açığa  çıkardığını bildirdi.

Kalın, şunları kaydetti:

"Seçimler öncesinde katılım müzakerelerinin askıya alınmasına yönelik  tavsiye kararı, Avrupalı bazı siyasetçilerin ülkemize karşı olan samimiyetsiz  popülist ve vizyonsuz tutumunun bir göstergesidir. Bu, Avrupa siyasetinde yaşanan  vizyon daralmasının endişe verici tezahürlerinden biridir. Öte yandan 370 evet  oyu ile kabul edilen bu tavsiye kararı 751 AP üyesinin ortak iradesini temsil  etmemektedir. Avrupa Parlamentosu tarafından oylanan, hiçbir bağlayıcılığı  olmayan tek taraflı ve objektiflikten uzak bu karar bizim açımızdan yok  hükmündedir."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Avrupa Parlamentosu’nun, tavsiye kararı niteliğindeki 2018 Türkiye Raporu, 13 Mart 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda kabul edilmiştir.

Ülkemiz ve AB arasındaki ilişkileri tekrar canlandırmak üzere ortak çabalarımızı arttırdığımız ve Türkiye’nin 15 Temmuz hain darbe girişiminin neden olduğu travmayı geride bırakarak reform sürecini yeniden başlattığı bir dönemde, Avrupa Parlamentosu tarafından benimsenen tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir. Sözkonusu tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir.

Öte yandan, verilen aleyhte ve çekimser oyların oranının yüksekliği, bu tavsiye kararının esasında 751 üyeli AP içinde de sağlam bir zemin bulmadığını göstermektedir.

Önyargılı ve haksız değerlendirmeler barındıran Raporun, AP seçimleri sürecinde, özellikle ülkemizde gerçekleştirilecek yerel seçimlerin arifesinde ve Türkiye ile AB arasında yaklaşık dört yıllık bir aradan sonra düzenlenecek Ortaklık Konseyi’nin hemen öncesinde kabul edilmesi Avrupa’da benimsediğimiz seçim kültürüne aykırı düşmektedir.

AP’de hakim olmaya başlayan Sağ ve Sol aşırı akımların bu raporu gerçekleri yansıtmayan, dışlayıcı ve ayrımcı populist bir metin haline dönüştürmüş olmasını, AB’nin geleceği ve ortak değerlerimiz açısından endişe verici buluyoruz. Müzakere sürecinin önündeki siyasi engelleri ortadan kaldırmayı teşvik etmek yerine, Avrupa bütünleşmesi ve ortak değerlerimize karşı olan kesimlerle işbirliği içinde yapılan bu ve benzeri girişimler, bir AB kurumunun temsil ettiği değerlerle bağdaşmamaktadır.

AB’ye üyelik, ülkemizin stratejik hedefidir. İlişkilerimizin ana eksenini oluşturan katılım müzakerelerinin askıya alınmasına yönelik çağrı, Avrupa Parlamentosu’nun vizyoner bir bakış açısından yoksun olduğunu ve ahde vefa ilkesine saygı duymadığını açıkça ortaya koymaktadır.

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan 2015'te kabul ettiği, 1915 olaylarının 100. yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz değerlendirmesine bu sene de atıf yapılması, raporun yanlılığını ve siyasiliğini göstermektedir.

Türkiye, olağanüstü halin kaldırılması ile birlikte reform sürecindeki kararlılığını üç yıl aradan sonra Reform Eylem Grubunu üst üste iki kere toplayarak göstermiştir. Vatandaşlarımızın layık olduğu hak ve özgürlükleri en yüksek standartlara taşımak üzere, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform sürecinin arkasındaki itici ve hızlandırıcı güçtür. Yargı Reformu Stratejisinin güncellenmesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanması ve vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi gibi reform odaklı adımlar attığımız bir dönemde, Raporda asılsız iddialara yer verilmiş olması Avrupa Parlamentosu’nun çelişkili ve önyargılı tutumunun göstergesidir.

Avrupa Parlamentosu’ndan beklentimiz, Türkiye aleyhinde tutum benimsemekten ziyade, halklarımızı yakınlaştıracak vize serbestisi ve ekonomik alanda bütünleşmemizi daha üst seviyelere çıkaracak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi hedeflerde yapıcı ve teşvik edici rol üstlenmesidir.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye ilişkin tutumu Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri, etkileşimi ve diyalogu geliştirmek olmalıdır. Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek seçimler sonucunda oluşacak yeni Avrupa Parlamentosu’nun, önümüzdeki dönemde Türkiye ve AB ilişkilerine dair yapıcı bir yaklaşım benimsemesini; nitelikli ve objektif kararlar almasını ve Türkiye’nin AB ile bütünleşme sürecini ilerletmesini bekliyoruz. AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.