Dolar 33,9818
%0.13
Euro 37,8072
%-0.03
Altın 2.751,410
%0.18
Bist-100 9.937,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AP seçimlerinde baraj düşürüldü, NPD mahkemeye gitti

AP seçimlerinde baraj düşürüldü, NPD mahkemeye gitti

Alman Federal Meclisi, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için öngörülen yüzde 5’lik seçim barajında reform gerçekleştirdi. Buna göre artık partilerin AP’ye milletvekili gönderebilmek için yüzde 3’lük barajı aşmaları gerekecek. Barajın...

  • Ege Postası
  • 17.06.2013 - 10:56
Alman Federal Meclisi, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için öngörülen yüzde 5’lik seçim barajında reform gerçekleştirdi. Buna göre artık partilerin AP’ye milletvekili gönderebilmek için yüzde 3’lük barajı aşmaları gerekecek. Barajın tamamen kaldırılmasını isteyen bazı partiler olayı mahkemeye taşıyor.

Federal Parlamento’nun reform kararından hemen sonra aşırı sağcı parti NPD, kararı Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. NDP ile birlikte Hür Seçmenler (Frei Wähler), Ekoloji ve Demokrasi Partisi'nin de (ÖDP) yüzde 3’lük barajı Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi bekleniyor.

Federal Anayasaya Mahkemesi yaklaşık bir buçuk yıl önce yüzde 5’lik barajı, küçük partiler için haksızlık oluşturduğu gerekçesiyle anayasaya aykırı bulmuştu. Mahkeme, Parlamento’nun dağılma ve işlemeye yeteneğinin kaybolması tehlikesinin oluşması halinde seçim barajının konulabileceğini hükmetmişti.

Avrupa Birliği Parlamentosu’nda 27 ülkeden 162 parti temsil ediliyor. Birçok AB ülkesinde herhangi bir seçim barajı bulunmuyor. NPD ve diğer partilerin başvurusuyla Anayasa Mahkemesi konuyu tekrar gündemine alacak.

Yüzde 3’lük seçim barajına Hıristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller destek veriyor; Sol Parti ise karşı çıkıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.