Dolar 34,2740
%0.09
Euro 37,6596
%0.16
Altın 2.918,470
%0.3
Bist-100 9.045,00
%0.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AYM'den Adalet Bakanı Bozdağ'a hukuk dersi

AYM'den Adalet Bakanı Bozdağ'a hukuk dersi

Anayasa Mahkemesi'nden, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a "hukuk dersi" gibi, açıklama geldi.

  • Ege Postası
  • 02.03.2016 - 16:00
Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre; AYM’nin Erdem Gül ve Can Dündar kararını “iptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz” diyen Bekir Bozdağ’a, AYM yaptığı yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. AYM, “yasa iptali” ile “hak ihlali” kararlarını birbirinden farklı olduğunu belirterek, “bunları birbirine karıştırmayın” dedi.

BOZDAĞ TWİT ATMIŞTI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Anayasa mahkemesi’nin gazteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği tahliye kararını “gerekçesi olmadan açıkladığını” öne sürerek, şu twiti paylaşmıştı;

“İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.”(Anayasa, md.153/1) ”
Yandaş medyada da bugün, AYM’yi “gerekçeli karar olmadan hüküm açıklamak”, dolayısıyla da Anayasa’yı ve kendi teamüllerini ihlal etmekle suçlayan haberler yer almıştı .



YANDAŞ MEDYA ÜZERİNDEN, BEKİR BOZDAĞ’A DERS GİBİ AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün özgürlüklerine kavuşmalarına yol açan “hak ihlali” kararını eleştirerek, “AYM’nin verdiği kararın yasayı ve anayasayı ihlal ettiği açıktır” demişti. AYM, “yasa iptal kararları” ile “hak ihlali kararlarını” birbirine karıştırmayın dedi

Anayasa Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, doğrudan Bekir Bozdağ hedef alınmadı. Ancak AYM Bozdağ’a “hukuk dersini”, onunla aynı gerekçesi ortaya koyan yandaş medya üzerinden verdi.
AYM tarafından yapılan açıklamada, bazı gazetelerin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği  “iptal kararları” ile “ihlal kararlarını” birbirine karıştırdığı ifade edilerek, şöyle denildi;

“1 Mart 2016 tarihinde bazı gazetelerde “iptal kararları” ile “ihlal kararları”nın karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Anayasa’nın 153. maddesinin birinci fıkrasında “İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.” hükmü yer almaktadır. Anılan kural, Anayasa Mahkemesinin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu vermiş olduğu “iptal kararları” için geçerli olup bireysel başvuru sonucu vermiş olduğu “ihlal kararları” yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.”



YANDAŞ MEDYA AYM BAŞKANI ARSLAN’A YÜKLENMİŞTİ
Yandaş medyada farklı gazetelerde yer alan, ancak kelimesi kelimesine aynı ifadeleri içeren haberlerde, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a yüklenilmiş,  AYM Başkanı’nın daha önce yaptığı “iptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanmaz” sözleri hatırlatılmıştı.

“YASA İPTALİ” İÇİN GEREKÇE ŞART, “HAK İHLALİ” İÇİN GEREKÇEYE GEREK YOK
AYM’den yapılan açıklamada, Arslan’ın “iptal kararları gerekçesi olmadan açıklanmaz” açıklamasını 20 Mart 2015′te yaptığı vurgulanarak, “belirtilen tarihten bu yana Anayasa’nın anılan hükmüne titizlikle riayet edilmiştir” denildi.

AYM’nin aldığı “hak ihlali” kararları konusunda ise ne Anayasa’da, ne de Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş kanununda böyle bir zorunluluk bulunmadığının ifade edildiği açıklamada şöyle denildi;

“Anayasa’nın diğer hükümlerinde ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da da gerekçesi yazılmaksızın bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkememizin bugüne kadarki uygulamaları da bu yönde olup tutuklulukla ilgili ihlal kararları gerekçesi yazılmadan kısa karar şeklinde mahkemesine gönderilmekte ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen bireysel başvurularla ilgili olarak basın açıklamaları yapılmaktadır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.