
AYM'nin Can Atalay kararı TBMM Genel Kurulu'nda okutuldu
TİP'in seçilmi vekili Can Atalay ile ilgili karar okundu. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir bu kararın okutulmasıyla Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesi işleminin yok hükmünde olduğunu söyledi. CHP'li Murat Emir, "Bu karar okutulduğunda itibaren Yargıtay'ın kararı yok hükmündedir. Atalay'ın serbest bırakılması gerekir. Hukuken düşme işlemi de yok hükmündedir" dedi.
- Ege Postası
- 16.04.2025 - 15:17
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda 30 Ocak 2024'te Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararının okunması ve TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz sonrası verilen, "yok hükmünde" kararı TBMM Genel Kurulu'nda okundu.
TBMM Başkanvekili Karaca:
Yapacağım konuşmayı Sayın Meclis Başkan Vekilimiz eminim en çok memnun olacak, en çok mutlu olacağı bir konuşma. İnanıyorum ve diliyorum, aramıza sağ salim döndüğünde de bu konuşmadan dolayı öncelikle ilk memnuniyet ifadesinde bulunacak kişinin, vekilimizin ve Meclis Başkan Vekilimizin kendisi olduğunu burada ifade etmek isterim. Değerli milletvekilleri, Anayasa'nın 6. maddesinde, şu arkamızda yazılı olan ve Anayasa'nın amir hükmü olan egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu düzenlemesini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Önümüzdeki hafta Ulusal Egemenlik Haftası'nı hep birlikte bu Meclis'te bir araya gelerek konuşacağız. Ve o gün, millet egemenliğinin, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ve milletin de bu egemenlik hakkını seçtiği, belirli süre için seçtiği, biz ve siz sayın milletvekilleri aracılığıyla kullandığı, kullanması yönündeki düzenlemeyi hepimiz bir kez daha hatırlamak durumundayız diye düşünüyorum.
Bu nedenle Hatay halkının iradesiyle seçilmiş Hatay Milletvekili Sayın Can Atalay bugün Anayasamızın 6. maddesinde düzenlenmiş olan ve kayıtsız şartsız egemenlik hakkını burada temsil etmek üzere seçtiği sayın milletvekili arkadaşımızın seçildiği günden bu yana burada o üzerine aldığı görevi ifa edemediğini ve bu nedenle de bunun egemenlik hakkının kullanımında Anayasa'ya ve hukuk düzenine uygun olmadığını defalarca dile getirildi.
Bu nedenle Anayasamızın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları başta yasama organı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı olduğu aşikar olması ve amir hüküm olması hasebiyle bugün Anayasa Mahkemesi kararının, Milli Egemenlik Haftası'na girdiğimiz bu süreçte hüküm kısmının bir kez daha hatırlatmak bakımından okutulmasına karar verdim ve bu nedenle bu hüküm kısmını Sayın Katip Üye arkadaşıma okutuyorum.
Karar:
Hüküm: A) Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ve bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle. B) 1) Anayasa'nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle. 2) Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ve Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla.
C) Kararın bir örneğinin Anayasa Mahkemesi'nin icra edilmemiş olan Şerafettin Can Atalay 2 kararı ile eldeki başvuruya ilişkin Şerafettin Can Atalay 3 kararında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye esas no 2021/178'e gönderilmesine oy birliğiyle.
Kararın bir örneğinin bilgi için ve ilgilileri nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Adalet Bakanlığı'na ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderilmesine 21.12.2023 tarihinde karar verildi.
Yorum Yazın