Açılışa çeyrek kala skandal: Anıtlar Kurulu da tünel mağduru!
Yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı törenle hizmete açılacak Konak Tünelleri’nin yarattığı tahribat bitmek bilmiyor. ÇED raporu, planı, projesi ve zemin etütleri olmaksızın yapımına başlanan tünellerin Konak çıkışında yer alan Anıtlar Kurulu’na ait bina da inşaat çalışmaları sırasında zarar görürken, zemininde ve duvarında çatlaklar meydana gelen müdürlük binası açılışın ardından kapatılarak tadilata alınacak. Anıtlar Kurulu da tünel mağduru!
- Ege Postası
- 23.05.2015 - 12:14
YIKIMDAN NASİBİNİ ALDI
İzmir’in büyük öneme sahip tarihi akslarından Beştepeler bölgesinin üzerine inşa edilen Konak Tünelleri’nin açılışına sayılı saatler kala skandal sayılabilecek bir gelişme ortaya çıktı. Yeşildere-Konak arasında ekspres ulaşım sağlayacak 1,6 kilometrelik tünel güzergahının bitiminde kalan tarihi Damlacık semtinden geriye harabeleri aratmayan manzaralar bırakan proje devletin kendisine ait resmi binalarda da ciddi maddi hasara yol açtı.
ANITLAR KURULU HEM ONAY VERDİ, HEM DE TÜNEL MAĞDURU OLDU
Bir çırpıda inşaatına başlanan tünel projesine olur veren ve binlerce yıllık kültür mirası barındıran SİT alanları üzerinde inşaat yapılmasında sakınca görmeyen Anıtlar Kurulu’na ait hizmet binası da proje nedeniyle ciddi yara aldı. Tünel güzergahı üzerinde yer alan yüzlerce evde ciddi maddi zarara yol açan ve konutların istimlak edilmesiyle başlayan krizin bir benzeri ile karşı karşıya kalan müdürlüğe ait bina adeta temelden sarsıldı.
BAKANLIKTAN ACELE TADİLAT KARARI
İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü binasının onarımı ve çevre düzenlemesi işi için acil ihale kararı alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, önümüzdeki hafta gerçekleşecek ihale sürecinin ardından binayı tamamen kapatarak tadilata alacak. Tünelin Konak çıkışı yanında yer alan binada yapılacak kapsamlı tadilat ve onarım işlerinin ne kadar süreceği ve kurumun hizmetlerine nerede devam edileceği ile ilgili bakanlık tarafından herhangi bir duyuru yapılmazken, tünelin açılışını takiben 29 Mayıs tarihinde gerçekleşecek ihalenin ilanı ise geçtiğimiz günlerde Kamu İhale Kurumu’nun (EKAP) resmi sitesinde yayınlandı. Geçtiğimiz aylarda müze binası önünde yaşanan çökme tehlikesi nedeniyle tünel ile yapı arasına inşa edilen duvarla set çekilirken, geçici çözümün de oluşan risk karşısında yetersiz kaldığı ve hasarın önüne geçilemediği öğrenildi.
NE CAMİ KALDI, NE DE TARİH!
Tünel inşaatı sırasında geçtiğimiz yaz başlayan kamulaştırma skandalı ile tünel inşaatını üstlenen yüklenici firmanın güzergah üzerinde kalan konutları boşaltmak istemesi uzun süren tartışmalara yol açmıştı. Kenti ayağa kaldıran krizin ardından bölgede yer alan yüzlerce konutun yanı sıra Damlacık Camisi gibi çok sayıda tarihi ve tescilli yapının da büyük zarar gördüğü ortaya çıkarken, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “SİT’se de yaparız, değilse de” sözleri ile savunduğu tünel projesi nedeniyle yıllardır bölgede yaşayan vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Ayrıca geçtiğimiz aylarda mahkeme süreci sonuçlanan ve önünde hukuki engel kalmayan tünelle ilgili meslek odaları ve yerel yönetimlerin geçmişteki talepleri dikkate alınmazken, tüm uyarılara karşın gerekli önlemlerin alınmadığı inşaat faaliyetleri sebebiyle Damalcık Camisi restorasyona alınmış, konutlar ise istimlak edilerek yıkılmıştı.
Yorum Yazın