
Adana Valisi Coş otel yatırımlarını eleştirenlere sert tepki gösterdi
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kentte hızla aratan otel yatırımlarına dönük, yapılan kimi eleştirilere sert tepki gösterdi. Çukurova Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü’nün evsahipliğinde Seyhan Oteli’nde...
- Ege Postası
- 19.04.2013 - 16:36
Sempozyumun ana teması olan ‘Ekoturizm’de öncelikle çevrenin iyi bir şekilde korunması gerektiğine işaret eden Coş, çevre meselesinin de ülkede sık sık istismar edildiğini söyledi. Çevreci gibi davranan bazı kurumların yerine göre bu özelliklerini yeri unuttuğunu aktaran Coş, şöyle devam etti: “Adana’yı örnek verelim. Birkaç yüz dekarlık arazinin ‘yeşil alan olsun, olmasın’ tartışması yapılır. Haklı olabilirler. Ama ayrı çevrelerin on binlerce verimli tarım toprağının imara açılması karşısında sesiz kalma çelişkisini izah etmek mümkün değildir. Dolayısı ile meslek kuruluşlarının çifte standarttan vazgeçerek, gerçekten çevrenin korunmasında önyargısız ve en hayati hususlarda başlayarak cesaretli tavır almasının yararlı olacağına inanıyorum. Kamu arazileri konusunda gösterilen cesaretin özel sektöre ait tarım arazilerinin imara açılması noktasında; yani rant hesaplarının yoğunlaştığı sahada da gösterilmesi gerekir. 2. Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Fikret Dülger ise Doğu Akdeniz Bölgesel Ekoturizm Eylem Planı’nın oluşturulmasına katkı vermek amacıyla organizasyonun ana temasının ’ekoturizm’ olarak belirlendiğini belirtti. Ekoturizmi “Doğal alanlara yapılan, yerel halkın refah düzeyine geliştirme ve çevreyi koruma amacı güden, sorumluluk sahibi seyahat” olarak tanımlayan Dülger, şunları söyledi: “Dünya turizm sektörü yıllık yüzde 6–7 seviyelerinde büyüme gösterirken, ekoturizm tanım farklılıklarına bağlı olarak yüzde 20–30 büyüme sağlıyor. Günümüzde geleneksel turizm beli bir doygunluk noktasına ulaşmıştır. Ekoturizm, sektörde en hızlı büyüyen alt sektörlerden biridir. Dünya Turizm Örgütü, 2020’de dünyadaki turist sayısının 1,5 milyar kişi, toplam turizm gelirinin 2 trilyon dolar olacağını öngörüyor. Bu rakamlar heyecan vericidir. Ekoturizmin en önemli avantajı yüksek maliyetli yatırımlar gerektirmemesidir.”
Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, turizmin özellikle bölgeler arasındaki gelir dağılımının normalleştirilmesinde en önemli etkenlerin başından geldiğini söyledi. Turizm sektörünün 2012’de küresel gayrisafi hasılaya doğrudan 2 trilyon dolar ve 100 milyon istihdam sunduğunu açıklayan Arı, “Turizmin sektörler arası bağlantıları ve dolaylı etkileri hesaba katıldığında dünya gayrisafi hasılasının yüzde 9,1’i olan 6,5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı değerlendirilmekte. Bu sektörler arası istihdam bağlantısı ise yaklaşık 260 milyon kişilik iştir. Önümüzdeki 10 yılda bu rakamın 10 trilyon dolar liraya yükselerek, turizm endüstrisinin küresel gayrisafi hasılasının yüzde 10’nu oluşturacağı ve toplamda 356 milyon kişiye istihdam oluşturacağı öngörülmektedir.”diye konuştu.
Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Adana’nın sahip olduğu birçok doğal ve tarihi zenginlikleriyle bugüne kadar turizm alanında keşfedilmediğine dikkat çekti. Bu zenginlikler korunarak yapılacak yatırımların dünün Antalya’sı gibi merkez olacağına değinen Fenercioğlu, Çukurova’nın parlak geleceğinin turizmle ilişkili olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmalardan sonra “Torosların nadide çiçekleri” adlı gösteri gerçekleşti.
Yorum Yazın