Dolar 38,4293
%0.04
Euro 43,9368
%0.4
Altın 4.139,160
%0.95
Bist-100 9.307,00
%-1.33

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Adana’nın yüzde 75’i imara kapalı

Adana’nın yüzde 75’i imara kapalı

Adana Kentsel Dönüşüm Derneği (AKED) Başkanı Bekir Kazım Ayhan, Adana’nın yüzde 75’inin imara kapalı olduğunu söyledi. Ayhan, bu alanların imara açılması, afet riskli konutların da bir an önce depreme dayanıklı, sağlıklı ve yaşanabilir...

  • Ege Postası
  • 05.09.2013 - 10:07
Adana Kentsel Dönüşüm Derneği (AKED) Başkanı Bekir Kazım Ayhan, Adana’nın yüzde 75’inin imara kapalı olduğunu söyledi. Ayhan, bu alanların imara açılması, afet riskli konutların da bir an önce depreme dayanıklı, sağlıklı ve yaşanabilir hale dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Bekir Kazım Ayhan, depreme dayanıksız, hasarlı konut veya işyerlerinin, sağlıklı yaşanabilir bir hale gelmesi için, bir dilekçenin yeterli olacağını söyledi. Başkan Ayhan, “Artık, afet riskli konutlarda yaşayan dar gelirli vatandaşlarımızın, TOKİ gibi kurumlarda sıra beklemesine gerek kalmadan, devletin vereceği kredi ile konut sahibi olabilecek.” diye konuştu.

Lisanslı kurumlardan alınan deprem risk raporunun bakanlık tarafından onaylanmasından sonra isteyenlerin konutlarını yeniden inşa edebileceklerini veya güçlendirme yapabileceklerini vurgulayan Ayhan, “Devlet, bu hususta hak sahiplerine kredi veya kira yardımı da yapmaktadır. Anlaşmalı bankalar ise, 2 yıl geri ödemesiz, 24 ay ile 120 ay arasında vade ile 0.39 - 0.50 faiz oranı ile 100- 500 bin TL arasında kredi veya geri ödemesiz 18 ay boyunca kira yardımı vermektedir.’’ şeklinde konuştu.

ÇARPIK KENTLEŞMEDEN HERKES SORUMLU
Adana’nın yıllardır ihmal edildiğini, göç alıp, sağlıksız, plansız bir yapılaşma ile estetik ve tarihi doku hiç düşünülmeden büyük bir köy görüntüsü aldığını belirten Ayhan, “Bu çarpık kentleşmeden hepimiz sorumluyuz.” dedi. Adana’nın yaşanabilir bir kent olabilmesi için, kentsel dönüşüm alanında ücretsiz danışmanlık hizmeti verdiklerini ve bu nedenle dernek bünyelerinde, meslek alanlarında kendilerini kanıtlamış mimar, mühendis, psikolog, sosyolog, tarihçi, şehir planlamacı, ekonomik danışman, emlak danışmanı, müteahhit ve akademisyenlerin bulunduğunu hatırlatan AKED Başkanı Ayhan, açıklamasında, “Adana’nın yüzde 75’nin imara kapalı. İmara kapalı alanların imara açılması, afet riskli konutların da bir an önce depreme dayanıklı, sağlıklı ve yaşanabilir konutlara dönüşmesi hususunda yapılacak çalışmaları, bizler dernek olarak destekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇILDI
İnşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu söyleyen Ayhan, “Kentsel Dönüşüm Kanunu ile inşaat sektörünün önü açılmıştır. Kanun gereği, riskli yapı uygulamaların bulunduğu parsellerde plan teklifleri ile birlikte avam projeler hazırlanır ve planlama alanı ile yakın çevresinin meri planları, mevcut durumu gösteren bilgi ve belgeler, ilgili kurum ve kuruluş görüşleri ile birlikte Bakanlığa iletilir. Bakanlıkça uygun görülen plan teklifleri aynen veya değiştirilerek onaylanır. Kısacası, afet riskli alanlarda planlama yetkisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aittir. Bu da Adana inşaat sektörüne olumlu olarak yansıyacaktır.’’ diye sözlerini tamamladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.