Dolar 34,2549
%0.04
Euro 37,6477
%0.13
Altın 2.911,650
%0.07
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ağaçlar güneş enerjisiyle üretilen elektrikle sulanacak

Ağaçlar güneş enerjisiyle üretilen elektrikle sulanacak

Konya’nın Kulu ilçesinde Ramazan Uludağ isimli vatandaşın kişisel gayretleriyle 2000 yılında oluşturulan 15 bin metrekarelik fidanlık, Kulu esnafı ve gurbetçilerin yardımlarıyla kurulan güneş enerjisi sistemiyle çıkarılacak su ile sulanacak....

  • Ege Postası
  • 06.08.2013 - 12:40
Konya’nın Kulu ilçesinde Ramazan Uludağ isimli vatandaşın kişisel gayretleriyle 2000 yılında oluşturulan 15 bin metrekarelik fidanlık, Kulu esnafı ve gurbetçilerin yardımlarıyla kurulan güneş enerjisi sistemiyle çıkarılacak su ile sulanacak.

Kululu esnaf Ramazan Uludağ’ın gayretleriyle taşıma su ile sulanan çam ağacı fidanları 12 yılda oldukça boy attı. Bu süreçte çok yorulan Uludağ, Kulu esnafına ve gurbetçilere fidanlığın durumunu anlatıp buranın derin bir kuyuya ihtiyacı olduğunu bildirdi. Elektrik Mühendisi Murat Uludağ’ın 5 yıl önce başlattığı sondaj çalışmalarında uzun süre suya ulaşılamadı. İsveç’te yaşayan Kululu gurbetçi Atila Altuntaş’ın öncülüğünde toplanan yardımlar vesilesiyle hızlanan çalışmalar temmuz ayına kadar devam etti. Vurulan sondajlarda yeterli suya ulaşamayan Kululu vatandaşlar, son olarak temmuz ayında Musa Aykul’un açılan bir kuyuyu derinleştirmesiyle yeterli suya ulaştı. Bu kuyunun başına Elektrik Mühendisi Murat Uludağ tarafından ağaç sulamasında kullanılacak ‘Güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemi’ kuruldu. Kuyuya dalgıç pompa atılarak ilk su çıkarıldı. Böylece 15 bin metrekare fidanlık suya kavuşmuş oldu.

Fidanlıkta büyük emekleri olan ve düğünlerde para toplayarak fidanlığın ayakta kalmasına vesile esnaf Ramazan Uludağ, gelinen süreçten çok mutlu olduğunu belirterek "Sesimize ses veren herkesten Allah razı olsun." dedi. Yapılan işler için kapı kapı dolaşarak Kulu esnafından yardım toplayan ve güneş enerjisi sitemini kuran elektrik mühendisi Murat Uludağ, yapılan çalışmada iki önemli noktanın bulunduğuna dikkat çekti. Uludağ, Kulu esnafının el birliği yaparak böyle bir işi başarmış olmasının önemli bir nokta olduğunu dile getirerek, "Bir başka önemli nokta ise herkese örnek olacak güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemidir. Bu sistemle arazi sulamalarında çok büyük mesafe katedilecek." ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.