Akil İnsan Abdurrahman Kurt: İki taraflı bir yüzleşme yaşanıyor (Özel)
Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti'nden Abdurrahman Kurt, bölgede ilk defa insanların devlete güvenerek içinden geldiği gibi konuştuklarını söyledi. İnsanların biriken kine, kana değil barışa susadığına dikkat çeken Kurt, iki...
- Ege Postası
- 23.04.2013 - 09:55
Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuşan Kurt, bölgedeki izlenimlerini anlattı. Bölgeye gelmelerinin bir çok faydası bulunduğuna dikkat çeken Kurt, özellikle Doğu'da insanların ilk defa konuşma fırsatı bulduğunu ve devlete güvenerek konuştuğunu ifade etti. Daha önce insanların bu tür konuları ancak kendi içinde konuşabildiğine dikkat çeken Kurt, daha önce ötekileşmeden kaynaklı insanların bir kine sürüklendiğini kaydetti.
İnsanların ilk defa kendini dinleyen bir devletle karşılaştıklarını dile getiren Kurt, ilk zamanlar radikal söylemlerle de karşılaştıklarını ve bunun da yılların biriktirdiği bir durum olduğunu ifade etti. Zaman ve güven arttıkça herşeyin daha da normale gideceğinin sinyalini aldığını vurgulayan Kurt, bunun yüzleşmenin ilk adımı olduğunu söyledi.
İnsanların başlarına gelenleri ilk defa ilgililere anlattığını belirten Kurt, "Devletin ilgililerine anlatıyor. Bu ilk buluşma, ilk yüzleşme, ilk adım. Bu anlamda çok büyük faydası var. Burdan gidenler de bilmedikleri şeyleri ilk defa duyuyorlar. Daha önce hep basından, medyadan yarım yamalak ve taraflı dinledikleri şeyleri bizzat mağdurların ağzından çok da böyle duygulanarak dinliyorlar. Bütün bu acılara rağmen en önemli şey, insanlar barışa susamış. Bundan biriken kine, kana değil barışa susamışlar." dedi.
Evlatlarını kaybedenlerin feryatları olduğunu ifade eden Kurt, şehit polisin ailesi ile PKK'lının ailesine ziyarette bulunduklarını belirterek yaşanılan acılara rağmen 'biz yandık, başkası yanmasın' feryadını duyduklarını kaydetti. Bunun iki taraflı bir yüzleşme olduğunun altını çizdi.
"DEVLETE KARŞI BİR GÜVENSİZLİK OLUŞMUŞ"
Çözüm sürecine karşı çıkanlara bölgede bir anlam verilemediğini vurgulayan Kurt, Batı'dan bölgeye ilk defa gelen üyelerin dinledikleri hikayeler karşısında birçoğunun ağladığını belirtti. "Bunları ben nasıl yazarım" diye kendi kendilerine sormaya başladıklarını anlatan Kurt, ciddi ve derinden bir etkilenmişliğin söz konusu olduğunu söyledi.
Yüzde 1 kesimde tarihten kaynaklı bir güvensizlik olduğuna dikkat çeken Kurt, "Onlar 'biz desteklemiyoruz' demiyorlar. Ama diyorlar 'bizim tarihsel tecrübelerimiz yine kandırılacağımıza ilişkin.' O anlamda 'ateşkes, silah bırakma var ama karşılığında hiçbir şey gözükmüyor' şeklinde söyleyenler de var yüzde 1 gibi. Buna rağmen karşı değiller, destekleyerek söylüyorlar." diye konuştu.
Bölgede hiçbir zaman silahla sorunun biteceği inancı olmadığının altını çizen Kurt, insanlarda bir inadına ölerek de olsa bu hatalara direnme duygusunun geliştiğini söyledi. Zor zamanlar yaşandığını, güvenlerin kırıldığını dile getiren Kurt, bölgenin her yerinin değişik olduğunu ve yaşanmışlıklar ile duyguların da farklı olduğuna dikkat çekti.
Akil insanların çözümün en önemli ayağı olan yüzleşmeyi yaptığını dile getiren Kurt, şöyle devam etti: "İlk defa toplumsal taleplerin devlete iletimine ilişkin ciddi bir köprü. Direk devlet dediğimiz zaman bir güvensizlik oluşmuş ama bu akil insanlar üzerinden o güvensizlik oluşmadan köprü oluşuyor. O anlamda bir iletişim köprüsü."
Yorum Yazın