Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti, Samsun’da halka buluştu
Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti Samsun’da sivil topluk kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri ve basın mensupları ile buluştu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, "Türkiye’nin yaşadığı...
- Ege Postası
- 22.04.2013 - 16:42
Canik Kültür Merkezi'nde (CKM) yapılan toplantıda Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti, Samsunlularla bir araya geldi. Samsun’un dördüncü şehirleri olduğunu dile getiren Başkan Hakyemez, süreç her ne kadar bir parti tarafından başlatılmış olsa da kendilerinin siyasi bir partiye bağlı olmadıklarını kaydetti. ‘Akil insanlar’ isminden kendilerinin de rahatsız olduklarını dile getiren Hakyemez, yaptıkları işin bir riski olduğunu Türkiye’deki yaşanan sürecin sona erdirilmesinde bu riski göze aldıklarını dile getirdi. Toplantının yapıldığı salona güvenlik önlemleri altında girilmesinin bir zaruretten kaynaklandığına dikkat çeken Hakyemez, “Bu toplantılarda derinlemesine tahliller yapılıyor, teklifler sunuluyor ancak yapılan bir protesto gösterisi bütün bunları silip atıyor. Bu sebeple buna dikkat etmek zorunda kaldık.” dedi. Hakyemez, “Akan kanın durmasını ve sorunun çözülmesini istiyoruz. Karar alma ve ikna etme mekanizması değiliz.” diye konuştu.
Heyette yer alan Bendevi Palandöken ise Samsun’un Türkiye’de önemli bir yerinin bulunduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasına, “Samsunlular ne söylerse en güzelini söyler. Konuyu çözecek olan siyasilerdir. Biz sizin fikirlerinizi onlara ileteceğiz.” şeklinde konuştu.
ORAL ÇALIŞLAR: BASKICI DEVLETTEN ÖZGÜR DEVLETE YÜRÜYELİM
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi üyesi Oral Çalışlar, Türkiye'nin çok önemli bir sorununu çözmek konusunda ciddi bir irade birliğine doğru ilerlediğini dile getirdi. Yıllardır vatandaşına baskı yapan bir devletten vatandaşı özgür ve demokratik bir ülke olmak için mücadele verdiklerinin altını çizerek, “Yıllar önce Deniz Gezmiş ile birlikte bu hayaller doğrultusunda Samsun’a gelmiş ve gözaltına alınmıştık. Bu konu almak ve vermek süreci değil, değişim sürecidir. Herkesin bir sıkıntısı var onu gidermemiz gerekiyor. Kavga ve öfkeden bir sonuç elde edemeyiz. Süreçten umutluyum.” diye konuştu.
YILDIRAY OĞUR: 89 GÜNDÜR ŞEHİT CENAZESİ GELMİYOR
Heyet üyesi Yıldıray Oğur ise sürecin başladığı günden bu yana şehit cenazesinin gelmediğine vurgu yaptı. Oğur, “Günümüze kadar bu sorunu gündeme getiren herkes bölücülükle yaftalandı ve yargılandı.” dedi. Oğur, PKK gibi silahlı örgütlerin artık yaşama imkanının kalmadığını ve bütün dünyada faaliyetlerine son verdiğini aktararak, “Bu sürece 40 bin insan verdik. Daha fazla kayıp vermeyelim.” dedi.
Heyet Sekreteri Fatma Benli ise gittikleri her yerde şehit ailelerini ziyaret ettiklerini aktardı. Fatma Benli, "Ziyaret ettiğimiz bir ailenin, ‘Herkes bayramlarda çocuklarını bekler biz ise her bayram çocuğumuzun mezarını ziyaret ederiz’ sözü bu çalışmanın önemini ortaya koyuyor. Başka aileler mezarlık ziyareti yapmasın diye bu çalışmada yer alıyoruz.” şeklinde konuştu.
KATILIMCILAR SÜREÇTEKİ ÜSLUBA DİKKAT ÇEKTİ
Toplantıya katılan sivil toplum temsilcileri ve kanaat önderleri, süreçte kullanılan dil ve üsluba dikkat çekti. Kullanılan dilin karşıdakini rencide etmesinden kaçınılmasını tavsiye eden katılıcılar, bu sürece diğer siyasi partilerin de destek vermesini arzu ettiklerini dile getirdi.
Esnaf temsilcileri ise yıllardık doğu illerine ticaret yaptıklarını ve hiçbir sorun yaşadıklarını ancak son yıllarda artan gerginlik sebebiyle 55 plakalı araçlarla bu illere mal sevkiyatı yapamadıklarını dile getirdi. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın ise sanatkarlar olarak bu sürece destek verdiklerini kaydetti.
Toplantıya Orhan Gencebay, Kürşat Bumin ve Şemsi Bayraktar katılmadı. Gencebay'ın sağlık sıkıntıları sebebiyle katılmadığı öğrenildi.
Heyet, toplantı salonuna geliş ve gidişinde Tüm Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup, tarafından protesto edildi.
Yorum Yazın