Akıllı sistemlerle bugün doğanlar 100 yaşını görecek
GEDİZ Üniversitesi Uluslararası Yarı İletken Teknolojileri Konferansı'na katılan ve ABD'de yaptığı buluşlarla tanınan Prof. Dr. Aydoğan Özcan, yakın gelecekle ilgili “Evlerimiz, kişisel eşyalarımız akıllı olacak. Diş fırçamız ve giysilerimiz, hücre parçalarımızdan bizi takip edip hastalıkların erken teşhisini sağlayacak. Bu akıllı sistemler sayesinde bugün doğan bebekler 100 yaşı görecek" dedi.
- Ege Postası
- 16.05.2015 - 13:33
Gediz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün düzenlediği Uluslararası Yarı İletken Teknolojileri Konferansı'nda yakın gelecekteki bilimsel gelişmeler tartışıldı. 15 ülkeden 100'ü aşkın bilim insanının katıldığı teknoloji zirvesinde Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Aydoğan Özcan'ın açıklamaları ilgi çekti. Akıllı cep telefonları üzerinden sağlık testlerinin yapılmasını sağlayan 50'ye yakın buluşuyla Dünya Teknoloji Ödülü kazanan, Popular Science Dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen Prof. Dr. Aydoğan Özcan 5-10 yıl içinde hayatımızda nelerin değişeceğini açıkladı. Prof. Dr. Özcan, yakın gelecekte evlerimiz ve kişisel eşyalarımızın akıllı hale geleceğini dile getirdi, “Mesela banyolarımız laboratuvar gibi çalışacak. Dişimizi her fırçaladığımızda diş fırçamızda bıraktığımız hücre parçaları ile biyomoleküler seviyedeki bazı izler analiz edilecek. Hastalık belirtileri var mı, kronik hastaysak rahatsızlığımızın seyri ne durumda ya da bazı rahatsızlıklara karşı risk faktörlerimiz sürekli olarak incelenecek. Akıllı diş fırçamız, doktorumuzla iletişim halinde olacak, olumsuz bir durumda erken teşhis ve geç kalınmadan hızlı bir şekilde tedaviye başlanmasını sağlayacak. Kıyafetlerimize de biyosensörler yerleştirilecek, vücudumuzdaki farklı biyoizler izlenecek. Üzerinde çalıştığımız bu akıllı sistemler sayesinde bugün doğan bebekler 100 yaşını görecek" dedi.
Prof. Dr. Aydoğan Özcan, cep telefonlarının da tıbbi görüntülemede ve analizde kullanılacağını söyledi. Prof. Dr. Aydoğan Özcan, “Bu cihazlar çok gelişti, arkasındaki kamera yapıları ilerledi. Cep telefonu içerisindeki çipleri kullanarak çok küçük organizmaları, hatta virüsleri görebiliyoruz. DNA moleküllerini görüp ölçmek de mümkün. Bu çalışmalar yine 5-10 yıla kadar mobil sağlık uygulaması halini alacak ve genetik testleri bile kendimiz yapabileceğiz, hastalıkları yine kendimiz teşhis edebileceğiz. Çalışma sahalarımızdan biri de kanser üzerine. Biyopsiyle alınan örneklerin incelendiği mikroskopların ucuzlaştırılarak yaygınlaştırılmasını ve bu tıbbi örneklerin dijital ortama taşınmasını sağlamayı hedefliyoruz. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek, bu mikroskoplar dünyanın en ücra yerlerinde bile insanların hizmetinde olacak ve kanser erken teşhis edilebilecek" dedi. (DHA)
Yorum Yazın